Нова специална банкнота с образа на олигарха Христо Ковачки емитира „Грийнпийс“ – България в чест на блокираните реформи в енергетиката. Тя беше представена от активисти на екологичната организация със светлинна акция пред Народното събрание, Министерския съвет и Президентството. Това са трите институции, които с действията си от последните седмици се опитаха да стопират всякакви реформи, които биха довели българската енергетика в XXI век и биха разклатили позициите на системни замърсители с тежка корупционна история. 

С помощта на иновативната технология на фотографията с пикселстик „Грийнпийс“ извади на светло олигархично-корупционните зависимости между властта и енергийните олигарси, които виреят най-добре на тъмно. Освен силуета на „Ковачки“, сред атрибутите на юбилейната банкнота са водни знаци с пушещите комини на ТЕЦ „Бобов дол“. Номиналът е 60 лв. по повод скорошната годишнина на консултанта, който крие връзките си с картел от фирми в енергийния сектор в България зад мрежа от офшорни компании. 

На 12 януари парламентарно мнозинство от целия политически спектър унищожи амбицията за декарбонизация, като почти единодушно гласува за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за намаляване на въглеродните емисии в енергийния сектор с 40% до 2026 г. Депутатите на практика провалиха възможността за плавен преход отвъд въглищата, който би започнал с най-старите и замърсяващи инсталации, отдавна опериращи отвъд експлоатационния си живот. Така централите, свързвани с Христо Ковачки, получиха лиценз за замърсяване. 

Дни по-късно служебното правителство представи т.нар. Стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор до 2053 г. – циничен жест на псевдовизионерство от страна на временно назначена власт с по принцип ограничени правомощия. Единствената цел на този документ, пълен с фактологични грешки, криво интерпретирани данни и необосновани изводи, е да послужи за параван на решението за удължаване на живота на въглищната енергетика. 

Всичко това се случва под опеката на президента Румен Радев, който де факто управлява страната през последните две години, включително чрез последния назначен от него служебен кабинет на Гълъб Донев. 

Специална юбилейна банкнота с образа на Ковачки
Специална юбилейна банкнота с образа на Ковачки
Освен силуета на „Ковачки“, сред атрибутите на юбилейната банкнота са водни знаци с пушещите комини на ТЕЦ „Бобов дол“. Номиналът е 60 лв. по повод скорошната годишнина на консултанта, който крие връзките си с картел от фирми в енергийния сектор в България зад мрежа от офшорни компании.

„Манипулативно е поставянето на всички въглищни централи под общ знаменател – и държавната ТЕЦ „Марица изток” 2, и значително по-малките по мощност инсталации, свързвани с Христо Ковачки, и т.нар. американски централи с изтичащи дългосрочни договори. Удължаването на живота на въглищните централи по принцип и на всяка цена „в името на националната сигурност“ е завеса, която облагодетелства сенчестите интереси в този сектор“, коментира Десислава Микова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ на „Грийнпийс“ – България. 

През 2023 г. организацията осветистройната структура на конгломерата, свързван с Христо Ковачки. Докладът „Осемте кръга на Въглищната империя на „Ковачки“ проследи кръговете от мини и централи, посредници, източващи публичното дружество „Топлофикация София“, търговец и верификатор на парникови емисии, пенсионен фонд за инвестиции в топлофикации, застрахователно дружество – „фаворит на държавата“, както и сложните взаимоотношения между всички тях. 

На фона на свръхпечалбите на енергийните дружества заради високите цени на енергията от средата на 2021 г. насам, предприятия от Въглищната империя на „Ковачки“ имат неизплатени задължения към Националната агенция за приходите в размер на близо 315 млн. лева към средата на 2022 г. Това сочат данни на агенцията, предоставени на „Грийнпийс“ – България по Закона за достъп до обществена информация. 

Макар че общите задължения на Въглищната империя намаляват в сравнение с 2020 г., когато възлизат на 330 млн. лева, данните показват, че оттогава още 10 млн. лева са отписани по давност. Популистките решения в името на краткосрочни печалби обслужват точно този порочен модел в енергетиката. Европейските средства са възможност за България да скъса с него и да направи сектора по-ефективен и по-демократичен с участието и на гражданите.

Специална банкнота с образа на Христо Ковачки – кадри от светлинната акция пред българските институции. © LYON VISUALS / „Грийнпийс“ – България