Започваме серия информационни срещи на живо из страната.

На 26-ти, 27-ми, 28-ми и 29-ти септември от „Грийнпийс“ ще проведем из страната информационни срещи за значението на енергийните общности и ползите, които могат да носят те както за членовете си, така и за местните икономики. Първите градове от инициативата са Бургас, Пловдив, Димитровград и Велико Търново. В дискусиите ще се включат експерти от общините, организации и местни медии.

Много от нас разчитат за ежедневните си нужди на големите производители и разпределители на електроенергия. Тези енергийни компании играят значителна роля в живота ни и техните решения относно производството на енергия имат пряко въздействие върху портфейлите и благосъстоянието ни. Въпреки че тази зависимост е основна част от съвременния живот, тя ни лишава от свободата да вземем бъдещето си в собствените си ръце.

Усилията за преход към възобновяеми и децентрализирани енергийни източници предлагат надежда за по-свободно  бъдеще. Енергийните общности дават възможност за намаляване на зависимостта ни от традиционните енергийни компании и използване на чисти алтернативи.

Какво са енергийните общности?

Това са групи от хора с една обща цел – заедно да произвеждат енергия от възобновяеми източници. Те подсилват местната икономика, сплотяват хората и осигуряват независимост, без да вредят на околната среда и климата.

Енергийните общности си осигуряват с помощта на слънцето и вятъра независимост от големите производители и разпределители на електроенергия.. По този начин от просто консуматори хората се превръщат в произвеждащи потребители. Получената енергия могат да използват за собствени нужди, да я съхраняват, да я отдават обратно в електропреносната мрежа, да я продават на други потребители и дори да я даряват на енергийно бедни домакинства.

Икономически, социални и екологични ползи от  енергийните общности 

Хората могат да разпределят разходите, свързани с покупката и инсталирането на дадени електрически мощности. Така от една страна печелят от по-ниските си сметки, а от друга – от продажбата на излишъците от неизползвана енергия. Ставайки част от енергийна общност, вие сами управлявате производството на енергия и си осигурявате независимост и финансова стабилност.

Енергийни общности – как и защо?

Събитията на „Грийнпийс“ „Енергийни общности – как и защо?“ имат за цел да повишат осведомеността на гражданите относно енергийните общности и възможностите за създаването и работата им по света и в България. Ще бъдат организирани дискусии в четири града в страната:
– в Бургас вторник, 26-ти септември, 19:00 ч. в залата на ет. 3 в Международния конгресен център на морската гара (линк към събитието);
– в Пловдив сряда, 27-ми септември, 19:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ на ул. „Гладстон“ 15 (линк към събитието);
– в Димитровградчетвъртък, 28-ми септември, 19:00 ч. в залата в хотел „Естило“, ул. „Ромен Ролан“ №9 (линк към събитието).
във Велико Търново – петък, 29, септември, 18:30 ч. в пространство „ТаМ“, ул. „Велчо Джамджията“ №16

В дискусиите ще се включат експерти, които ще отговарят на най-често задаваните въпроси за енергийните общности – законодателни норми и необходими промени, обучения и разработени схеми за техническа и финансова подкрепа.

Мисията на кампанията е да свърже хора от страната, имащи интерес, както помежду им, така и с организации от чужбина. Целта е те да получат подкрепа и съдействие за създаването и развитието на енергийни общности. Събитията „Енергийни общности – как и защо?“ са за всички, които вярват в силата на колективните действия като средство за създаване на промяна. Те са за хора, които искат да бъдат не просто потребители на енергия, а и активни участници в създаването на по-добро бъдеще. Кампанията за енергийни общности предоставя възможност за обединяване на усилията по пътя към енергийна независимост.

Енергийните общности стимулират и сплотяват обществото. Гражданите в различните общини могат да участват активно в производството на устойчива енергия, като намаляват личните си разходи и укрепват местната икономика.

Официални партньори на събитието са общините на Бургас, Пловдив и Димитровград, енергийна общност „Изгрей.БГ“, „Дишай, Димитровград“, „ЕнЕфект“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Асоциация „Активни потребители“, Фондация „Гея“, „Българска соларна асоциация“, „Дишай, Пловдив“, „Инициативи за Пловдив“.

Присъедини се към събитията във Facebook:
Бургас;
Пловдив;
Димитровград