Активисти на „Грийнпийс“ изписаха думата „CRIME“ на 50-метровата охладителна кула на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград. В ранните часове на 16 октомври те се изкачиха до една от най-високите точки на централата, за да дадат ясен знак, че престъпленията срещу хората и природата в региона трябва да спрат незабавно. 

Активисти изписаха думата „CRIME“ на 50-метровата охладителна кула на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград. © Спасияна Сергиева / „Грийнпийс“ – България

Акцията е протест срещу системните злоупотреби на въглищната централа, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки. А участниците от България, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Румъния защитават правото на чист въздух и безопасна околна среда за всички. 

Десислава Микова, координатор на кампанията „Климат и енергия“, „Грийнпийс“ – България, коментира: „ТЕЦ „Марица 3“ просто не може да работи законно. Сградата е в такова окаяно състояние, че от всяка пролука бълват неорганизирани непречистени емисии. Така заради печалбата на малцина се нарушава правото на десетки хиляди души да дишат чист въздух“.

Мирен протест пред ТЕЦ „Марица 3“ с банер „Искам да дишам“. © Спасияна Сергиева / „Грийнпийс“ – България

ТЕЦ „Марица 3“ беше изваден от студения резерв на България през 2021 г. с паническо решение, обяснено с поскъпването на тока заради възстановяването на европейските икономики след ковид пандемията и войната. Оттогава централата системно обгазява града и района със серен диоксид и замърсява въздуха с фини прахови частици. Това е документирано от Регионалната екоинспекция след множеството сигнали на местни жители.  Резултатът е все повече болни хора и все по-лошо качество на живот.

Така ТЕЦ „Марица 3“ се превърна в симптом за щетите от забавения енергиен преход и политическото безсилие. Със своята мощност от едва 120 MW централата има минимален дял в националното производство на енергия. Нещо повече, тя работи на загуба – 16 млн. лв. през 2021 г. и 70 млн. лв. за 2022 г.

„Ток в България ще има дори без този ТЕЦ. Но няма да има риск за здравето на хиляди хора, няма да има щети за околната среда, няма да се забавя развитието на енергетиката и икономиката на страната“, изтъква Десислава Микова от „Грийнпийс“ – България.

Изписването на надписа CRIME. © „Грийнпийс“ – България

Активистите на „Грийнпийс“ маркираха централата с надписа CRIME, не само заради престъпното замърсяване на природата и живота. ТЕЦ „Марица 3“ на практика е клиент на Европрокуратурата. Тя разследва измами с въглеродни емисии, ощетили европейските данъкоплатци, включително българите, с десетки милиони. Анализ на Екологично сдружение „За Земята“ оценява на 75 млн. евро щетите от неплатени, но изразходвани квоти, за пет централи, сред които и димитровградската. 

Всичко това е резултат от системното приоритизиране на олигархичните интереси в енергетиката за сметка здравето на хората и модернизирането на сектора. Димитровград заслужава подкрепа от всички нас. Време е България да спре да разчита на архаични и лошо поддържани въглищни централи за производството на ток и да поеме уверено по пътя на енергийната трансформация. Димитровград е възможно най-доброто начало. 

Мирен протест през ТЕЦ „Марица 3“ © Спасияна Сергиева / „Грийнпийс“ – България