Коледа е празник за радост, топлина и щастливи мигове със семейството, но също така често бива засенчен от консуматорство, което вреди и на околната среда. С няколко малки, но съществени промени в поведението си можем да направим нещата различни – и да не губим Коледния дух сред пластмасови играчки и изхвърлена опаковъчна хартия. 

Украса от природни материали: Ако имате възможност, винаги е по-добре за околната среда да използвате живо дръвче за Коледа. Също така можете да замените пластмасовите украшения с такива, изработени от естествени материали като дърво, коноп, шишарки и сушени растения. Това не само придава природен вид на дома ви, но и намалява екологичния отпечатък. 

Екологични подаръци: Пластмасата е навсякъде около нас и често преобладава в подаръците, които купуваме по празниците. Опитвайте да избягате от продукти, опаковани в ненужна пластмаса – насочете се към естествени материали и четете етикетите внимателно, за да не се окаже, че топлият вълнен пуловер, който сте купили за баба, всъщност е от акрил и ще се разпадне след първото пране. 

С мисъл за опаковката: Опаковайте подаръците си в платове, хартия без брокат или дори вестници. Тези материали са биоразградими, могат да се използват повторно и намаляват количеството произведени отпадъци.

Подаръци с история: Разгледайте възможността да подарите антикварни или ръчно изработени предмети. Те често имат история и уникален характер, който липсва на масово произвежданите пластмасови артикули. Можете също така да пропуснете изцяло материалните подаръци и да изненадате някого с ваучери за услуги и преживявания. Подарявайте емоции и споделени преживявания, които близките ви ще помнят с години.

Намалете използването на електроника: Вместо да напълните дома си с множество електрически украшения, изберете топлата и традиционна атмосфера, създадена от свещи и естествена украса. А вместо пеещи играчки с батерии, започнете семейна традиция да пеете заедно. Дори и да не сте най-добрите изпълнители, със сигурност ще се забавлявате. 

Пазарувайте локално: Подкрепете местните производители и пазарувайте от локални пазари и магазини. Това намалява транспортните емисии, допринася за укрепване на общността и ви гарантира по-пресни продукти. 

Подкрепете кауза: В целия християнски свят коледните празници се свързват с щедрост и благотворителност. Изберете кауза, която е важна за вас и отделете време или финанси, за да я подкрепите.
Ако споделяте ценностите на „Грийнпийс“ – България, можете да научите повече как да станете наш доброволец или дарител. Помощта, която нашите съмишленци ни оказват, е ключова за дейността на организацията и целият ни екип сърдечно благодари за нея.