„Грийнпийс“ се противопоставя и призовава ЕС да наложи санкции на „Росатом“ и техните ядрени партньори в Европа и света.

Киев, 17 май 2024 г. „Грийнпийс“ – Централна и Източна Европа категорично осъжда плановете на руската държавна ядрена компания „Росатом“ и на руското правителство да пристъпят към рестартиране на ядрените реактори на атомната централа в Запорожие.

Преди броени дни руското правителство представи на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) официален документ с първите подробности за плановете си. Сред тях е изграждането на голяма помпена станция, която да доставя вода на атомната централа. Понастоящем централата няма достъп до вода заради разрушаването на язовир Каховка на 6 юни 2023 г.

Шестте реактора на АЕЦ „Запорожие“ се спрени от 2022 г.

„Откакто на 4-ти март 2022 г. Русия атакува, повреди и окупира атомната централа в Запорожие, рискът от ядрена катастрофа е висок. Ако се продължи с плановете за рестартиране на реакторите, този риск ще стане много по-сериозен“ – каза Шон Бърни, ядрен специалист на „Грийнпийс“ – Централна и Източна Европа. 

АЕЦ „Запорожие“ и сестемата ѝ за управление на водното охлаждане © Greenpeace

„Представеният на МААЕ документ е възмутителен. Русия твърди, че нейната главна задача е да предотврати заплахите за безопасността и сигурността на централата, създадени от режима в Киев. Не! Заплахата от ядрена катастрофа се дължи изцяло на войната на Русия и на руската окупация на централата. Това е още един случай на изнудване с потенциален риск за ядрена катастрофа в Украйна и Европа.“ – поясни Бърни.

Руснаците за първи път разкриват намерението си да изградят помпена станция. Тя ще има капацитет да доставя към охладителния резервоар 18 000 кубически метра вода на час.

„Вече две години поддръжката на критичните инсталации е напълно неадекватна и заради военните действия централата осем пъти остана без електричество. Електроснабдяването остава нестабилно, а то е от съществено значение за работата на водните помпи за охлаждане на реакторите и на отработеното ядрено гориво, както и за други системи за безопасност“ – предупреди Ян Ванде Пюте, ядрен специалист в „Грийнпийс“ – Белгия. – „Водоснабдяването е значително компрометирано след разрушаването на язовира в Каховка. В тази ситуация рестартирането на един или повече реактори е не просто възмутително, но и показва явно незачитане на протоколите за ядрена безопасност. Международната общност, МААЕ включително, трябва спешно да положи усилия, за да спре изпълнението на тези планове.“

Ядреният експерт напомни също, че „Росатом“ няма никакви законови правомощия да експлоатират Запорожката АЕЦ – правото е изцяло на украинския регулатор и собственик. Липсват им и достатъчно квалифицирани работници, запознати с тази централа.

„Грийнпийс“ – Централна и Източна Европа призовава ЕС да наложи санкции на „Росатом“ и техните ядрени партньори в Европа и света. Организацията активно подкрепя развитието на възобновяемата енергия в Украйна.

Протест с банер на брега на язовир Каховка в град Запорожие, ноември 2023 г.
© Christian Åslund / Greenpeace