Aikasin tiistaina 27. marraskuuta Puolassa yhdeksän Greenpeacen aktivistia nousivat Belchatowin hiilivoimalan 180-metriseen piippuun. Aktivistit vaativat toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja hiilen polton lopettamista. Belchatowin hiilivoimala on Euroopan pahin saastuttaja, ja yksi maailman suurimmista hiilivoimaloista. [1]

Aktivisti Belchatowin hiilivoimalan piipussa Puolassa 27. marraskuuta 2018. Aktivistit vaativat toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja hiilen polton lopettamista.

Aktivisti Belchatowin hiilivoimalan piipussa Puolassa 27. marraskuuta 2018. Aktivistit vaativat toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja hiilen polton lopettamista.

Ensi viikolla YK:n ilmastokokoukseen Puolan Katowiceen kokoontuvien maailman johtajien on vauhditettava heti toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Aikaisemmin syksyllä hallitusten välinen ilmastopaneeli totesi, että ihmiskunnalla on 12 vuotta aikaa puolittaa maailman päästöt, jotta pystymme pitämään ilmaston lämpenemisen alle 1,5 asteessa.

“Luonto iskee takaisin. Ilmastonmuutos tapahtuu nyt silmiemme edessä, ja poliittisten johtajien on vietävä meidät kohti ratkaisua”, sanoo Greenpeacen aktivisti Marek Józefiak Belchatowista.

“Olen kaivostyöläisen perheestä, joka on sukupolvien ajan saanut toimeentulonsa kaivoksista. Hiilellä ei kuitenkaan ole tulevaisuutta. Meidän on siirryttävä hiilestä ja muista fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan. Oikeudenmukainen ja hallittu siirtymä, joka kunnioittaa ihmisiä ja ympäristöä, takaa turvallisen tulevaisuuden meille kaikille”, Sleesiasta, Puolan hiilituotantoalueelta kotoisin oleva Józefiak kertoo.

Haavoittuvien maiden – Filippiinien ja Indonesian – edustajat liittyivät Greenpeacen mielenosoitukseen Belchatowissa. He muistuttivat maailman poliittisia johtajia ilmastonmuutoksen todellisista vaikutuksista: ihmisistä, jotka menettävät kotinsa, sukulaisensa tai pahimmassa tapauksessa henkensä. Ihmisistä, jotka eivät enää saa ruokaa ja vettä eivätkä pysty pitämään huolta perheistään.

“Ilmastonmuutos ei ole tilastoja ja numeroita uutísissa. Ennen Haiyan-myrskyä minulla oli rakastava perhe, hyvä työpaikka ja onnellinen elämä. Kaikki meni muutamassa minuutissa. Vain veljeni ja minä olemme jäljellä. Mutta toivoa on kauheimmankin tragedian keskellä. Meitä on nyt miljoonia kamppailemassa perustavan ihmisoikeuden puolesta – oikeuden tasapainossa olevaan ilmastoon”, sanoo ilmastoaktivisti Joanna Sustento.

“Me vaadimme kaikilta maailman johtajilta – myös Suomen – toimia ilmastokatastrofin estämiseksi. Onneksi yhä useampi kansalainen ja suomalainen yritys ymmärtää, että pakko toimia on myös menestyksen avain maailmassa, joka saa ilmastonmuutoksen torjuttua”, sanoo Greenpeacen Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki.

Lisätietoja:

Sini Harkki, maajohtaja Suomessa, Greenpeace Norden, puhelin 050 582 1107
Kaisa Kosonen, ilmastoasiantuntija, Greenpeace Norden, puhelin 050 368 8488
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202
Mahdollisuus haastatella aktivisteja Skypen välityksellä, yhteydenotot: Katarzyna Guzek, Greenpeace Polska, puhelin +48 500 236 211 (englanniksi)

Suoria lähetyksiä mielenosoituksesta: https://www.facebook.com/greenpeace.international/

Kuvia mielenosoituksesta: https://greenpeace.pl/ssl/klimat/

Viite:

[1] Belchatowin hiilivoimala Puolassa on Euroopan suurin ruskohiiltä polttava hiilivoima ja Euroopan suurin hiilellä saastuttaja. Puolaan ollaan suunnittelemassa myös uutta hiilivoimalaa. Belchatowin voimalaa käyttää valtionyhtiö PGE, joka tuottaa 38 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt vuodessa, mikä on noin kymmenesosa kaikista Puolan päästöistä. Hiilivoimalasta tulee myös vuodessa 2820 kiloa elohopeaa. Belchatowin vuosittain elohopeapäästöt ovat suuremmat kuin esimerkiksi koko Espanjan teollisuuden.

Puolassa ja Saksassa on 51 % Euroopan unionin hiilivoimaloista. Niistä syntyy 54 prosenttia Euroopan unionin hiilivoimaloiden päästöistä.