Greenpeace on poliittisesta vallasta ja liike-elämästä riippumaton järjestö, joka toimii ympäri maailmaa ratkaistakseen maapallon merkittävimmät ympäristöongelmat.

Greenpeace Pohjoismaissa

Greenpeace koostuu 27 alueellisesta yhdistyksestä, joilla on toimipisteitä 46 maassa, sekä Alankomaissa sijaitsevasta kattojärjestö Greenpeace Internationalista. Suomessa toimi yhteispohjoismainen Greenpeace Norden, joka on rekisteröity Ruotsissa (Föreringen Greenpeace Norden, yhdistysnumero 857204-4280, suomalainen Y-tunnus 1731274-8). Greenpeace Nordenilla on toimipisteet Helsingissä, Tukholmassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa. Suomen rahankeräyslain mukaan varainhankintaa harjoittavan yhdistyksen tulee olla Suomessa rekisteröity, joten varainhankintaa varten Suomessa toimii Greenpeace Pohjola ry (Y-tunnus 1483238-5). Sen ainoa tarkoitus on kerätä varoja Greenpeacen toimintaan.

Greenpeace Nordenin säännöt määrittelevät järjestön valtioista ja liike-elämästä riippumattomaksi ympäristöjärjestöksi, jonka tavoitteena on paljastaa ympäristöongelmia ja tarjota ratkaisuja ekologisen ja rauhanomaisen tulevaisuuden edistämiseksi.

Äänestävät jäsenet

Greenpeace Nordenissa ylintä valtaa käyttävät äänestävät jäsenet, joita on tällä hetkellä 20. Jäsenet valitaan vuosikokouksessa kahden kolmasosan äänienemmistöllä valintakomitean nimeämistä asiantuntijaehdokkaista, jotka jakavat järjestön arvot. Greenpeace Nordenin äänestävät jäsenet ovat (2021):

Mats Abrahamsson (Ruotsi)
Joakim Bergman (Ruotsi)
Magdalena Figura (Puola)
Anna Forsgren (Ruotsi)
Maja Gobeli (Sveitsi)
Martina Holbach (Luxemburg)
Virag Kaufer (Unkari)
Barbara Küpper (Saksa)
Rune Leithe-Eriksen (Ruotsi)
Tina Löffelbein (Saksa)
Polina Malyševa (Venäjä)
Maik Marahrens (Saksa)
Carl-Henrik Monrad-Aas (Ruotsi)
Duane Raymond (Kanada)
Saskia Richartz (Saksa)
Matthias Schickhofer (Itävalta)
Robert K. Schmidt (Tanska)
Reyes Tirado (Espanja)
Sofia Tsenikli (Kreikka)
Marta Vetier (Unkari)

Hallitus

Äänestävät jäsenet valitsevat vuosikokouksessa Greenpeace Nordenin hallituksen. Hallitus on järjestön laillisesti vastuullinen päättävä elin vuosikokousten välillä. Greenpeace Nordenin hallituksen jäsenet ovat (2021):

Puheenjohtaja, Agneta Rythén Martin (Ruotsi)
Andrea Cederquist (Ruotsi/Tanska)
Veikko Eranti (Suomi)
Sini Harkki (Suomi)
Dan Hindsgaul (Tanska)
Per Rosander (Ruotsi)
Ingrid Skjoldvær (Norja)

Hallitus valitsee järjestölle jokapäiväisestä toiminnasta vastaavan pääsihteerin, joka tällä hetkellä on tanskalainen Mads Flarup Christensen.

Greenpeace Nordicin vuosikertomuksista voi tutustua vuoden keskeisimpiin kampanjoihin sekä alueellisen toimistomme talouteen. Greenpeace Nordenin tilintarkastajana toimii Grant Thornton Sweden AB.

Greenpeace International

Greenpeace Nordenin ja muiden alueellisten toimistojen kattojärjestönä toimii Alankomaissa rekisteröity Greenpeace International (Stichting Greenpeace Council). Greenpeace Internationalin säännöt määrittelevät järjestön tavoitteeksi ympäristönsuojelun edistämisen koordinoimalla ja avustamalla alueellisia toimistoja. Greenpeace Internationalin työjärjestys määrittelee kuinka järjestön päätösvalta ja -vastuu jakautuvat: Greenpeace Norden lähettää vuosittain muiden alueellisten toimistojen tapaan Greenpeace Internationalin vuosikokoukseen edustajan. Nämä alueellisten toimistojen edustajat ovat Greenpeace Internationalin äänestävät jäsenet, jotka valvovat Greenpeacen Internationalin toimintaa.

Vuosikokouksessa alueellisten toimistojen edustajat valitsevat tai erottavat Greenpeace Internationalin hallituksen, ja yhdessä hallituksen kanssa päättävät Greenpeacen maailmanlaajuisista tavoitteista ja periaatteista.

Alueellisten toimistojen valitsema hallitus on Greenpeace Internationalin laillisesti vastuullinen päättävä elin, ja valitsee Greenpeace Internationalin jokapäiväisestä toiminnasta vastaavan kansainvälisen pääsihteerin. Kansainvälisenä pääsihteereinä toimii yhdysvaltalainen Jennifer Morgan. Vuosikokousten välillä alueelliset toimistot seuraavat vuosikokouksessa yhdessä linjattuja tavoitteita ja periaatteita.

Greenpeaceen kuuluvat myös Brysselissä Euroopan unioniin liittyviä asioita käsittelevä Greenpeace European Unit sekä Iso-Britanniassa Exeterin yliopiston yhteydessä toimiva tutkimusyksikkö Greenpeace Research Laboratories.

Greenpeace International on perustajajäsen kansainvälisten kansalaisjärjestöjen läpinäkyvyyttä vaalivassa ja valvovassa Accountable Now -järjestössä.