Lysekil, Ruotsi 14.9.2020. 

Greenpeace Nordicin aktivistit vaativat, että Ruotsin hallitus estää öljyjätti Preemin Lysekilin öljynjalostamon laajennussuunnitelmat. Rauhanomainen mielenosoitus alkoi öljynjalostamon edustalla torstaina illalla ja päättyi sunnuntaina iltapäivällä kuuden aktivistin pidätykseen. Suomalainen aktivisti Sini Saarela on pidätettyjen joukossa.

Preemin suunnitelmat laajentaa Lysekilin öljynjalostamoa ovat viime päivinä herättäneet Ruotsissa laajaa poliittista keskustelua, sillä öljy-yhtiö tarvitsee laajennussuunnitelmilleen luvan Ruotsin hallitukselta. Laajennuksen myötä Preemin öljynjalostamosta tulisi Ruotsin suurin yksittäinen päästäjä yli miljoonan tonnin vuosipäästöillä.

Greenpeace vaatii, että Ruotsin hallitus kantaa vastuunsa, toimii Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti ja estää Preemin suunnitelmat laajentaa Lysekilin öljynjalostamoa.

“Tieteen viesti on selvä: fossiilisten polttoaineiden käyttö tulee lopettaa mahdollisimman pian. Olemme keskellä ilmastokriisiä, ja aika on loppumassa kesken. Vaadimme, että Ruotsin pääministeri Stefan Löfven valitsee ihmiset ja planeetan, ei öljy-yhtiön lyhytnäköistä voitontavoittelua”, sanoo Sini Saarela, yksi nosturiin kiivenneistä aktivisteista.

Rauhanomainen mielenosoitus alkoi torstaina illalla klo 19.30, kun Greenpeacen alus Rainbow Warrior blokkasi öljytankkeri Grena Knutsenin matkan Lysekilin öljynjalostamolle. Rainbow Warrior oli ankkuroituna jalostamon eteen 62 tunnin ajan, jonka aikana yksikään öljytankkeri ei päässyt jalostamolle. Tämän jälkeen kuusi aktivistia kiipesi raakaöljysataman nostureihin ja estivät siten öljytankkeria purkamasta lastiaan. Ruotsin poliisi pidätti kuusi aktivistia sunnuntaina iltapäivällä, ja he ovat yhä pidätettyinä.

Rauhanomainen mielenosoitus toteutettiin huolella, varmistaen aktivistien ja öljynjalostamon työntekijöiden turvallisuus. Aktivistit ovat kokeneita kiipeilijöitä ja käyttävät haastaviin olosuhteisiin suunniteltuja varusteita.

Valokuvia ja videota mielenilmauksesta löytyy täältä.

Lisätiedot ja haastattelut:

Hanna Paulomäki, Greenpeace Suomen maajohtaja
040 701 8933
[email protected]

Mari Vaara, tiedottaja
040 751 7957
[email protected]