Helsingin käräjäoikeus on tänään maanantaina 2.12.2020 antanut sakkotuomion eduskuntatalon pylväisiin maaliskuussa 2019 kiivenneille kahdeksalle ilmastoaktivistille. Kiipeäminen oli osa viime eduskuntavaaleja edeltänyttä ilmastomielenosoitusta, jossa vaadittiin tulevalta hallitukselta ja eduskunnalta ilmastotekoja. Rauhanomaisella mielenilmauksella haluttiin vahvistaa vaatimuksia kansan enemmistön kannattamista ilmastotoimista. Ilmastobarometrin mukaan 70% suomalaisista haluaa, että ilmastokriisin ratkaiseminen on tämän hallituskauden kärkiteema.

“Kiipesimme pylväisiin koska Suomen oli mahdollista muuttaa ilmastopolitiikkaansa ja näyttää maailmalle suuntaa ilmastokriisin ehkäisemisessä. Ilmasto- ja monimuotoisuuskriisit eivät ole kadonneet minnekään. Tieteen ja ilmastotekoja vaativien ihmisten viesti on selvä: tarvitsemme enemmän ja nopeampaa toimintaa”, sanoo Karin Spalt, yksi mielenosoitukseen osallistuneista kiipeilijöistä.

Eduskuntatalon pylväisiin kiivenneet aktivistit vaativat yhdessä satojen mielenosoittajien kanssa, että Suomi luopuu kaikista fossiilisista vuoteen 2035 mennessä, lopettaa hiilinieluja tuhoavan metsähakkuiden laajentamisen ja luopuu välittömästi kaikkien fossiilisten polttoaineiden tukemisesta.

Aktivistit kantavat vastuun teoistaan, mutta muistuttavat, että vaikka ilmastopolitiikasta osa on tullut lähemmäksi mielenosoituksen vaatimuksia, on ilmastokriisin puolesta toimittava yhä äänekkäämmin.

“Jos tekisimme saman nyt, olisivat kohteena todennäköisesti useamman Suomen valtionyhtiön pääkonttorit, sillä ne yhdessä tytäryhtiöidensä kanssa kiihdyttävät ilmastokriisiä niin Suomessa kuin maailmalla. Puhetta on kuultu vuosikymmeniä, nyt tarvitaan tekoja”, toteaa Hanna Jauhiainen, yksi tänään sakkotuomion saaneista aktivisteista.

“Viime aikoina on käyty paljon keskustelua kansalaistottelemattomuudesta ja ihmisten oikeudesta toimia ilmaston puolesta. Rauhanomainen kansalaistottelemattomuus on tärkeä osa avointa ja kestävää demokratiaa, jossa lait – etenkin ilmastonmuutoksen torjunnan osalta – laahaavat yhteiskunnan yleisesti hyväksyttyjen arvojen ja tieteen suositusten perässä”, kommentoi Greenpeacen maajohtaja Hanna Paulomäki.

Kuva mielenosoituksesta median käyttöön (kuvaaja Jonne Sippola / Greenpeace)

Lisätiedot:

Hanna Paulomäki, Greenpeace Nordenin maajohtaja Suomessa
[email protected]
040 701 8933

Juuso Janhunen, tiedottaja
[email protected]
040 482 5541