Kaksitoista aktivistia, joiden joukossa kolme suomalaista Greenpeace Nordenin aktivistia, vapautetaan tutkintavankeudesta, kertoi Slovakian yleinen syyttäjä Jaromír Čižnár tiedotustilaisuudessa tänään 4. joulukuuta. Aktivistit pidätettiin keskiviikkona 28. marraskuuta, kun he protestoivat hiilivoimaa vastaan Novákyn ruskohiilikaivoksella Prievidzassa levittämällä kaivoksen torniin banderolliin, jossa vaadittiin hiiliaikakauden loppua.

Greenpeace Nordenin aktivisti Ina Kauranen vastustamassa hiilivoimaa Novákyssa Slovakiassa 28. marraskuuta 2018. © Vladimir Benko / Greenpeace

Greenpeace Nordenin aktivisti Ina Kauranen vastustamassa hiilivoimaa Novákyssa Slovakiassa 28. marraskuuta 2018. © Vladimir Benko / Greenpeace

“Eurooppalaisessa oikeuskäytänössä pitkät tutkintavankeusajat rauhanomaisen mielenosoituksen seurauksena ovat hyvin poikkeuksellisia. Aktivistien tutkintavankeus oikeudenkäyntiin asti olisi ollut kohtuutonta. Aktivistien viesti on nyt tärkeämpi kuin koskaan Puolan ilmastokokouksen ollessa käynnissä. He muistuttavat meitä siitä, että ilmastokatastrofi on torjuttava ja aika on käymässä vähiin”, sanoo Sini Harkki, Greenpeace Nordenin maajohtaja Suomessa.

Aktivisteja epäillään edelleen “yleishyödyllisen laitoksen toiminnan uhkaamisesta”. He osoittivat mieltä slovakialaisen Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) -yhtiön ruskohiilikaivoksella ennen nyt käynnissä olevaa YK:n ilmastokokousta sen jälkeen, kun Slovakian hallitus ja kaivoksen omistajan HBP:n tekivät täysin riittämättömän sopimuksen ruskohiilestä luopumisesta.

Suomalaisaktivistit ovat ilmastotutkija Rosa Gierens sekä Hanna Jauhiainen ja Ina Kauranen. Muut yhdeksän mielenosoituksessa ollutta ovat Slovakiasta, Tšekistä ja Belgiasta. Suomalaiset pääsevät matkustamaan kotiin odottamaan oikeudenkäyntiä, jonka ajankohtaa ei ole vielä määrätty.

Kuvia mielenosoituksesta: https://media.greenpeace.org/collection/27MZIFJWO8945

Lisätietoja:

Sini Harkki, maajohtaja Suomessa, Greenpeace Norden, puhelin 050 582 1107
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö Suomessa, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202