Miksi uusi kauppasopimus uhkaa maailman metsiä?

Allekirjoittaneita juuri nyt! Tavoite

{{targetCounter}}

{{goal}}

Suomi: valitse Amazonin sademetsät!

Jos uuden kauppasopimuksen annetaan astua voimaan, se voi entisestään lisätä Amazonin metsäkatoa. On aika tehdä päättäjille selväksi, että myös Suomen on sanottava ei sademetsän tuhoa kiihdyttävälle kauppasopimukselle.

Allekirjoittamalla autat suojelemaan Amazonin sademetsiä. Samalla liityt sähköpostilistallemme ja saat tietoa uusista vetoomuksista ja muista tavoista tukea tekemäämme luonnonsuojelutyötä. Hyväksyt samalla tietosuojakäytäntömme.

Signed up Goal

{{targetCounter}}

{{goal}}

Tai tee lahjoitus

Tue työtä Amazonin suojelemiseksi

Amazonin metsäkato jatkuu edelleen kiihtyvää tahtia. Työmme Amazonin alueella on jatkunut pitkäjänteisesti jo vuosikymmeniä. Mikään edistysaskel Amazonin sademetsien suojelemiseksi ei olisi ollut mahdollista saavuttaa ilman tukijoitamme – tee siis sinäkin lahjoitus Amazonin suojelemiseksi.

Miksi sademetsiä hävitetään?

Amazonin sademetsiä kaadetaan ja tuhotaan jatkuvasti erityisesti tehomaatalouden tieltä. Liha- ja soijatuotanto, puuteollisuus ja kaivostoiminta kiihdyttävät sademetsien hävitystä.

Ainutlaatuinen luontotyyppi on siis uhattuna. Viime aikoina olemme joutuneet todistamaan vuosi vuodelta pahenevia tuhoja ja uutisointia, kun metsäpaloennätyksiä on rikottu. Erityisesti Bolsonaron presidenttikaudella tuhot ylsivät katastrofaalisille tasoille. Presidentti Lulan astuttua virkaan vuoden 2022 lopulla, metsäpalojen määrä väheni vuoden 2023 ensimmäisellä puolikkaalla. Valitettavasti kuivuus, helleaallot ja erityisen voimakas El Niño -ilmiö ovat kuitenkin kiihdyttäneet jälleen palojen määrää.

Tahallaan sytytettyjen maastopalojen ja metsien kaatamisen myötä tuhannet uhanalaiset eläimet ovat kuolleet tai joutuneet pakenemaan elinalueiltaan. Amazonin alueella sijaitsee myös lajirikkaudestaan tunnettu Pantanalin suisto, joka on myös maailman suurimman jaguaariyhteisön reviiriä. Kiihtyvät metsäpalot uhkaavat myös alkuperäiskansojen elämää. Maan kaappajat vievät laittomasti heidän maansa ja ajavat alkuperäisasukkaat pois kodeistaan.

Miksi EU-Mercosur kauppasopimus uhkaa maailman metsiä?

Ei ole sattumaa, että Amazonin alueen metsäkato ja tulipalot pahenevat. Kaupalliset edut ajavat kaiken muun ohi: joka vuosi tuhotaan valtavia määriä sademetsiä, jotta maata vapautuu teolliseen maatalouteen sekä metsäteollisuuden ja kaivostoiminnan käyttöön.

EU:n kauppasopimus Brasilian, Argentiinan, Paraguayn ja Uruguayn välillä voi tutkijoiden mukaan johtaa Amazonin ja muiden Etelä-Amerikan sademetsien sekä luonnon tuhoon pahentaen ilmastokriisiä. Näitä maita kutsutaan Mercosur-maiksi, joista EU-Mercosur-kauppasopimus saa nimensä.

Ilmakuvaa Porto Velhon alueelta, missä Amazonin sademetsää poltetaan karjatalouden tieltä.

Kauppasopimuksen myötä Etelä-Amerikan maiden olisi helpompi tuoda metsiä tuhoavia tuotteita EU:hun. Sopimus ei sisällä pakotteita tai seurantaa, mikäli maat rikkovat Pariisin ilmastosopimusta ja jatkavat metsien hävittämistä. Lisäksi sopimus ei sisällä menettelytapoja siitä, miten metsäkatoa ja ihmisoikeusrikkomuksia suurella todennäköisyydellä edistäviä tuotteita voitaisiin seurata tai jäljittää. Sopimusta ei voida hyväksyä tällaisenaan!

Toimi nyt – yhdessä saamme muutoksen aikaan.

Amazonin sademetsät lähestyvät keikahduspistettä, josta sen luonnon on mahdotonta toipua täysin ennalleen. Rikas sademetsä voi muuttua kuivaksi savanniksi. Amazonin sademetsien katoamisella voisi olla arvaamattomat ja tuhoisat seuraukset koko maailmalle. Jos menetämme sademetsät, häviämme kamppailun ilmastonmuutosta vastaan.

Yhdessä voimme saada muutoksen aikaan ja vaikuttaa päättäjiin. EU-Mercosur-sopimus ei saa astua voimaan tällaisena, vaan sen on otettava huomioon vaikutukset sademetsiin ja ilmastoon. Greenpeace on puolustanut sademetsien elämää Amazonin alueella jo vuosikymmeniä, emmekä aio lopettaa. Tue työtämme sademetsien suojelemiseksi. Allekirjoita nyt.

Puolusta Amazonin sademetsää