Metsäpalo Amazonin sademetsässä.
Amazonin sademetsää palaa vuonna 2020 Mato Grosson alueella. Kuva: Christian Braga / Greenpeace.

Amazonin sademetsät Brasiliassa roihuavat hälyttävällä – ja yhä kiihtyvällä – vauhdilla. Tämän vuoden kesäkuussa tilanne oli pahin 14 vuoteen.

Satelliittikuvissa näkyi kesäkuun aikana kaikkiaan 2 308 palopesäkettä. Niitä oli kolme prosenttia enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa, ja samalla niiden määrä on suurin sitten vuoden 2007. Brasilian kansallinen avaruustutkimusinstituutti (INPE) julkisti selvityksiinsä perustuvat luvut viime viikolla.

Myös toukokuussa 2021 paloja oli enemmän kuin 14 vuoteen, kuten kuukausi sitten kerroimme.

Laajat palot eivät syty itsestään, vaan metsiä poltetaan muun muassa karjankasvatuksen tieltä.

Samalla viikolla kun INPE julkisti tietonsa ennätyksellisen laajoista metsäpaloista, Brasilian hallinto ilmoitti jatkavansa toimiaan palojen hillitsemiseksi. Keinoja ovat olleet määräaikainen tulentekokielto ja armeijan lähettäminen metsäkatoa torjumaan.

Brasilian Greenpeacen Amazon-kampanjoitsijan Rômulo Batistan mukaan ei ole yllätys, että palot vain lisääntyvät ja tuhot pahenevat palontorjuntastrategiasta huolimatta.

”Hallitus jatkaa samaa strategiaa, jonka tehottomuus on jo nähty kahden viime vuoden aikana. Tällä kertaa strategian kesto on itse asiassa aiempaa lyhyempi. Lisäksi hallituksen palontorjuntajoukot varoittavat tulostaan metsien tuhoajia etukäteen”, Batista sanoo.

Batista kuvaa Brasilian todellista politiikkaa ympäristönvastaiseksi: se kannustaa metsien tuhoamiseen, eivätkä tekijät joudu vastuuseen laittomistakaan metsäpaloista. Presidentti Jail Bolsonaron hallituksen palontorjuntatoimia hän on aiemmin luonnehtinut PR-tempuiksi.

Metsäpalo Amazonin sademetsässä.
Amazonin sademetsää palaa vuonna 2020. Kuva: Christian Braga / Greenpeace.

Parhaillaan Brasilian kongressilla on käsittelyssään lakiesityksiä, jotka tekisivät sademetsän tuhoamisesta entistä helpompaa, vaikka metsätuhojen vaikutukset näkyvät jo monin tavoin. Sademäärät ovat muuttuneet metsien hävittämisen seurauksena. Alueen vesivarannot ovat nyt historiallisen pienet, mikä voi pakottaa veden säännöstelyyn ja nostaa sähkön sekä ruoan hintaa.

”Ajat ovat synkät metsille ja niissä asuville ihmisille”, Batista kiteyttää.

Samalla Amazonin metsätuhot uhkaavat koko muutakin maailmaa kiihdyttämällä ilmaston lämpenemistä. Jos emme saa ilmastonmuutosta hallintaan, sen vakavat seuraukset näkyvät Suomessakin monin tavoin.

Onneksi me suomalaiset voimme omalta osaltamme hillitä ilmastonmuutosta muun muassa puolustamalla Brasilian sademetsiä. Vastuu tästä on varsinkin poliittisilla päättäjillämme. Heiltä vaadimme, että Suomi: 

  • painostaa Brasiliaa, jotta metsäkato ja luonnon tuhoaminen loppuu ja jotta ihmisoikeuksista pidetään kiinni.
  • vaatii EU:lta vahvaa lakia, joka estää metsien ja muiden arvokkaiden ekosysteemien tuhoavien tuotteiden myynnin EU:ssa.
  • sanoo ei EU:n valmistelemalle Mercosurin kauppasopimukselle, joka voi kiihdyttää Amazonin metsäkatoa. Voit allekirjoittaa vetoomuksen täällä.

Pelasta Amazon

Amazonin sademetsä on uhanalaisempi kuin koskaan aiemmin. Meidän on tehtävä kaikkemme, että Amazonin tulevaisuus olisi turvattu.

Tule mukaan