© Greenpeace

A Több baloldali vezetésű városban politikai célokat segít nem hivatalos méréseivel a Greenpeace” című 2024. április 22-i Hír TV riportja a salgótarjáni kritikus környezetszennyezés kapcsán súlyos tévedéseket tartalmaz, valótlanságokat állít a Greenpeace-ről. Rendkívül kiábrándító, hogy véletlenül sem a természetet, az  emberek egészségét veszélyeztető szennyezéseket igyekezett feltárni, hanem a szennyezés tényét bemutató Greenpeace-t próbálta rossz színben feltüntetni, és róla valótlanságokat állított. 

A tévécsatorna a riport kapcsán nem kereste meg a Greenpeace-t. A Hír TV véletlenül sem a szennyezőket, hanem azokat támadja, akik az  embereket és a környezetet védenék a szennyezésektől. A valótlanságok miatt a Greenpeace helyreigazítási kérelemmel fordult a csatornához. A Greenpeace több mint 50 éve az egész világon politikától függetlenül harcol a környezetet és az emberek egészségét veszélyeztető szennyezések ellen. A szervezetnek a függetlensége a legfőbb értéke, mert lehetővé teszi, hogy anélkül végezze a munkáját, hogy bárki nyomást gyakorolhasson rá. 

A Greenpeace sérelmezi továbbá, hogy a Hír TV riportjában egyetlen szó sem esik a lényegről, vagyis arról, hogy bizonyosságot nyert: Salgótarjánban rákkeltő, Gödön magzatkárosító anyagokkal szennyezték a környezetet, ezzel veszélyeztetve akár a lakosságot is. A Greenpeace meggyőződése, hogy politikai oldalaktól függetlenül mindenkinek a szennyezés megállítása kellene, hogy legyen a célja. Alapvető lakossági érdek, melyet a törvény a kiegyensúlyozott hírszolgáltatás jegyében meg is követel a hírszolgáltatóktól, így a Hír TV-től is, hogy a feltárt környezetszennyezés kapcsán a valótlanságok terjesztése és politikai hangulatkeltés helyett az  emberek egészsége érdekében és a környezet védelmében lépjen fel: hatalmi ágként, felelősen segítsen nyomást gyakorolni a cégekre, hatóságokra a szennyezések megszüntetése, megelőzése érdekében. 

A Greenpeace Magyarország több mint húsz éves története során számos súlyos környezetszennyezést tárt fel, összesen több mint 40 ilyen esetet azonosított Hortobágytól az Óbudai Gázgyárig, az Illatos úttól Kiskunhalasig. Nyilvánossá tette elemzéseit, mindig szem előtt tartva a közjót és a szervezet környezetvédelmi misszióját. Ezek a kutatások elérhetőek az alábbi honlapon, megkönnyítve a hatóságok munkáját és a lakosság tájékozódását. A szervezet e tevékenysége nagyon sokszor jelentősen hozzájárult ezeknek az ügyeknek a megoldásához, rendezéséhez. 

Fordult-e a hatóságokhoz a Greenpeace a szennyezések miatt? 

A Hír TV állításaival szemben a Greenpeace a salgótarjáni szennyezésről értesülve azonnal a hatóságokhoz fordult. A szennyezést igazoló laboratóriumi eredmények kézhezvételét követően is bejelentéssel és adatkérelemmel fordult hozzájuk. A gödi szennyezés eredményeit is azonnal közölte a hatóságokkal, kérve a szennyezési ügy tisztázását.

Kapott-e bármilyen érdemi választ a szennyezésekkel kapcsolatban hatóságoktól a Greenpeace?

Ugyan a Greenpeace a salgótarjáni bejelentéseinkre egyelőre csak visszaigazoló, a kivizsgálás megkezdéséről értesítő levelet kapott a hatóságoktól, továbbra is azt várja tőlük, hogy a lakosság biztonsága érdekében mielőbb szüntessék meg a jelenlegi, és előzzék meg a jövőbeni szennyezéseket. A hatóságok e közlemény megjelenéséig sem a Greenpeace-t, sem a lakosokat nem tájékoztatták a szennyezés forrásáról, mérési eredményeikről, illetve a szennyezés felszámolása, jövőbeni szennyezések megelőzése érdekében tett intézkedéseikről. A gödi esethez kapcsolódó bejelentéseinkre a hatóságok érdemben mindezidáig nem reagáltak, érdemi választ csupán a város polgármesterétől és a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt-től kaptunk.

Mit lehetne tenni a Greenpeace lejáratása helyett?

A Hír TV riportjában egyetlen szó sem esik a lényegről, vagyis arról, hogy bizonyosságot nyert, hogy Salgótarjánban rákkeltő, Gödön magzatkárosító anyagokkal szennyezték a környezetet, ezzel veszélyeztetve a lakosságot is. Mivel meggyőződésünk, hogy politikai oldalaktól függetlenül, mindenkinek a szennyezés megállítása kellene, hogy legyen a célja, ezért:

  • elvárjuk, hogy ha hírszolgáltatók foglalkoznak a Greenpeace által feltárt szennyezési üggyel, akkor a valótlanságok terjesztése és politikai hangulatkeltés helyett az  emberek egészsége és a környezet érdekében lépjenek fel. 
  • elvárjuk továbbá, hogy segítsenek nyomást gyakorolni a cégekre és a hatóságokra a szennyezések megszüntetéséért, megelőzéséért. 

Nem akkreditált mintavétel. Mit jelent ez?

Szakértőink évtizedek óta nem akkreditáltan, de szigorú mintavételi protokoll szerint eljárva vesznek mintákat, amit minden esetben többféle akkreditációval rendelkező, független laboratóriumokban vizsgáltatunk ki. Tehát ezek az eredmények teljesen megbízhatóak, ezt bizonyítja 20 éves eddigi itthoni tevékenységünk.

A Greenpeace nem tudja és nem is akarja átvenni a hatóságok szerepét. A missziónk szerinti feladatunk alapján, ilyen esetekben most is, és a jövőben is fotókkal, mintákkal dokumentáljuk a szennyezés tényét, és értesítjük a hatóságokat. A hatóságok feladata, hogy hivatalos módon kimutassák a szennyezést, megtalálják a szennyezés forrását, és eljárjanak a szennyezőkkel szemben. Valamint az is, hogy intézkedjenek a jövőbeni szennyezések megelőzése érdekében. A Greenpeace tapasztalata, hogy sajnálatos módon a hatóságok sokszor nem tudják elég hatékonyan ellátni ezt a törvényben meghatározott és a társadalom által is elvárt feladatukat. Ezért a Greenpeace folyamatosan küzd egy erős, független, megfelelő jogosultságokkal és erőforrásokkal ellátott zöld hatóságért, mert ez a közös érdekünk.

Mit kell még tudni a Greenpeace gödi és salgótarjáni méréseiről? 

Korábban részletesebben írtunk arról, hogy a Greenpeace mikor és miért mért, hogy mit jelentenek az akkreditált eredmények, amik a méréseinkből származnak, és hogy méréseink eredményeivel milyen hatóságokhoz fordultunk, és mit követeltünk tőlük. Aki a salgótarjáni mérés részleteire kíváncsi, azt ide kattintva érheti el, akit pedig a gödi mérés részletei érdekelnek, kattintson ide.  

Mi a véleménye a Greenpeace-nek arról, hogy a Hír TV szerint a szervezet politikai célokkal méri fel a szennyezéseket?

Ha a megítélésünk szerinti számottevő szennyezéssel szembesülünk, akkor mindent megteszünk azért, hogy az fel legyen számolva. Ennek része az azonnali mérés, hogy lássuk, pontosan milyen szennyezéssel van dolgunk, valamint a hatóságok értesítése. Soha nem mérlegelünk, hogy hol milyen polgármester van, kampányidőszak van-e vagy nem, mert ezek az információk teljesen lényegtelenek az emberek egészsége, a természeti értékek, az élővilág szempontjából.