Nincs vesztegetni való időnk. Lángolnak a világ erdei, hihetetlen ütemben olvadnak a sarkvidéki jégsapkák, óceánjainkat ellepi a műanyaghulladék. A Földön élő körülbelül ötmillió faj közül egymillió van a közvetlen kipusztulás szélén. Ha ez nem lenne elég, egy friss ENSZ-jelentés szerint a világ termőföldjeinek harmada már most rendkívül rossz állapotban van, ami sùlyosan veszélyezteti az élelmiszerbiztonságunkat. Nem kérdés, azonnali cselekvésre van szükség, hogy meg tudjunk küzdeni a jelenünket és a jövőnket fenyegető legnagyobb veszéllyel, a klímavészhelyzettel. Ha te is tenni akarsz a változásért, szeptemberben erre számos lehetőséged lesz. Mutatjuk, melyek azok a lépések, amiket még megtehetsz ebben a hónapban.

Követelj Magyarországnak klímavédelmet

Lángoló Föld a Hősök terén. Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Bizonyított tény: Magyarország sokkal jobban melegszik, mint a világátlag. Az extrém forró idei nyár, a tavaszi súlyos aszály, a rekordokat döntő 2018-as alacsony dunai vízszint, és a hazánkban megjelenő trópusi betegségek mind azt mutatják, hogy a klímaválság Magyarországot sem kíméli.

A Greenpeace kiáltványa 9 pontban foglalja össze a legfontosabb cselekvési területeket, arra kérve a magyar kormányt, hogy álljon a klímaválság elleni harc élére és támogassa az ország lakosságát az éghajlatváltozásra való felkészülésben – hiszen a kormány tud a leggyorsabban és leghatékonyabban fellépni ebben az egész magyarországi lakosságot érintő ügyben. Csatlakozz te is!

Legyél te is ott a klímahetet megnyitó demonstráción szeptember 20-án

A Fridays For Future Magyarország az Extinction Rebellion Magyarország mozgalommal együttműködve figyelemfelhívó „behalást” szervez szeptember 20-án, a globális klímahét nyitónapján. Az ENSZ klímacsúcsra 3 nappal később, hétfőn kerül sor New Yorkban. Legyünk ott sokan, így is adjuk tudtára a politikusoknak: rajtuk a világ szeme, végre érdemi döntésekre van szükség a bolygó védelmében és az emberiség fennmaradása érdekében!

Legyél ott te is a Széll Kálmán téren, és tiltakozz a kihalás ellen egy közös behalással. Az élővilág, és így mindannyiunk jövője a vezetőink kezében van. Figyelmeztessük őket felelősségükre!

Vegyél részt a globális klímasztrájkon szeptember 27-én

Greta Thunberg nevét már szinte mindenki ismeri, akit csak egy kicsit is érdekel, mit tesz a fiatal generáció a bolygónk megmentéséért. A 16 éves svéd diáklány bátor kiállása nyomán egy új globális klímamozgalom született, és hétről-hétre jövőjüket féltő fiatalok tömege áll ki minden pénteken, hogy a világ vezetőit rábírják az érdemi cselekvésre.

A péntekenkénti tüntetések azonban még nagyobbat szólnak ebben a hónapban – világszerte ugyanis várhatóan hatalmas tömegek fognak megmozdulni a mostanra kihirdetett globális klímahéten (szeptember 20-27.). Budapesten kívül több más nagyvárosban is lesznek tüntetések Magyarországon szeptember 27-én. Kövessétek a Fridays For Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország oldalát is a programokért. Diákok és tanárok, fiatalok és idősek, csatlakozzatok!

Hallasd a hangod a tiszta levegőért

Aerials of Protest with Monster Truck at the IAA in Frankfurt. © Greenpeace

Greenpeace-aktivisták tüntetnek a szennyező autóipar ellen a Frankfurt International Motor Show alkalmával

Tudtad, hogy a globális üvegházgáz-kibocsátás közel tizedéért az autóipar felelős? Ez derül ki egy most szeptemberben publikált Greenpeace-jelentésből, melyben a világ 12 vezető autógyártójának az éghajlatunkra gyakorolt hatását vizsgáltuk. A „piszkos tizenkettőből” a hazai Audi gyárat is magáénak tudó Volkswagen-csoport került ki legfőbb klímagyilkosként. Őket követi a Renault Nissan, a Toyota, a General Motors, majd a Hyundai-Kia csoport.

Azt várjuk az üzleti és a politikai élet szereplőitől, hogy viselkedjenek a klímavészhelyzetnek megfelelően: a szennyező belsőégésű motorok helyett fejlesszék az elektromos közlekedést és javítsák a közösségi közlekedés minőségét. A nagyvárosok vezetőitől továbbá azt várjuk, hogy először a legszennyezőbb, majd fokozatosan az összes belsőégésű motoros járművet szorítsák ki a magyar nagyvárosokból, ezzel csökkentve a milliók életét megkeserítő légszennyezést. Írd alá a petíciót.

Mondj nemet az erdőirtásokra

Légifelvételen az amazonasi esőerdőt pusztító tűz.

Az Amazonas-régióban pusztító tüzek az elmúlt hetekben ráirányították a világ figyelmét arra, hogy az erdőirtások, valamint a klímaváltozás mekkora fenyegetést jelent ezekre az értékes természeti kincsekre. Amazóniától kezdve Oroszországon át Indonéziáig, a fél világ lángokban áll, veszélyeztetve mind a biodiverzitást, mind pedig az éghajlatunkat.

Az erdőirtások óriási részéért a nagyüzemi mezőgazdaság felelős: a fákat kivágják, az erdőket felégetik, hogy az így felszabadult területeket többek között legeltetésre és takarmánytermesztésre használják. Nem engedhetjük meg, hogy profitérdekek miatt irtsák ki a legértékesebb természetes erdőket. Csatlakozz nemzetközi petíciónkhoz.

Állj ki az óceánok védelmében

A Greenpeace az óceánok védelmében kampányol a Sargasso-tengeren.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szeptember 25-én egy speciális jelentésben hívja fel a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás milyen fenyegetést jelent az óceánokra és a sarkvidékekre. A Greenpeace már évek óta kampányol azért, hogy az ENSZ égisze alatt hozzanak létre egy Nemzetközi Óceánvédelmi Megállapodást. Ezzel szerte a bolygón olyan tengeri területek jönnének létre, melyek védve lennének a pusztító emberi, ipari tevékenységektől, mint amilyen például a mélytengeri bányászat vagy a túlhalászat. Így a túlhalászat miatt elnéptelenedett tengeri élőhelyek visszanépesülhetnek a megfelelő fajokkal.

Az óceánok elengedhetetlenek a klímaváltozás elleni küzdelemben. Követeljük együtt, hogy 2030-ig az óceánjaink 30%-át természetvédelmi övezetek hálózzák be.

 

Ez minden, amit megtehetek? Nehéz lenne mindent felsorolni, de természetesen rengeteg mást is tehetsz bolygónk védelmében. A klímaaktivizmus egy új korszakába léptünk: nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig. Minden egyes ember hangja és cselekedete számít, mert változást csak közös összefogással tudunk elérni, az eddiginél bátrabb, tömegesebb kiállással.

Csatlakozz te is a mozgalomhoz!