Te szereted, ha be vagy zárva egy fémdobozba? Ráadásul egyedül, esetleg egy-két ember társaságában? Én nem. És ha ez a bezártság elvesz egy egész hetet minden évedből? Biztosan nem! Pedig átlagosan közel ennyi időt tölt Budapesten egy autóvezető csak a dugóban állva.

Az autógyártók és a légitársaságok előszeretettel hozakodnak elő a szabadság gondolatával hirdetéseikben, miközben termékeik – csili-vili fémdobozok – a bezártság mellett az éghajlati válság károsultjaivá, és egy olyan társadalom rabjaivá tesznek bennünket, amely az individualizmust, a státuszt és az egyén elégedettségét jóval előrébb helyezi, mint a társadalom egészének érdekét: a társadalmi kohéziót, és azt, hogy mindenki megfelelően tudjon közlekedni.

© Paul Langrock / Greenpeace

Az EU-ban az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint negyede a közlekedésből származik, és ez még nem is tartalmazza a motorokat hajtó benzin és a gázolaj előállításából származó kibocsátást. Még ennél is rosszabb, hogy, a kibocsátás csak egyre nő: 2017-ben a közlekedési szektor 28%-kal több szén-dioxidot pöfögött ki, mint 1990-ben.

A koronavírus okozta válság és az ebből fakadó gazdasági visszaesés idején kormányaink eurómilliárdokat költenek az adónkból olyan autógyártókra és légitársaságokra, amelyek idejétmúlt és szennyező technológiáik révén tovább növelik az éghajlat és a társadalom válságát. Mindezt úgy, hogy közben dolgozóikat is elbocsájtják.

Sorsdöntő pillanathoz érkeztünk: most kell rátaposnunk a fékre és irányt változtatnunk, hogy többé ne az autógyárak, a légitársaságok és az olajipar határozzák meg, merre tartunk. Azt gondoljuk, igenis meg lehet találni a módját annak, hogy önmagunk és termékeink szállítása környezettudatosabb és igazságosabb legyen.

Ha arra sarkalljuk politikusainkat, hogy a céges profit helyett a közösség érdekeit tartsák szem előtt, és olyan fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek segítik az embereket abban, hogy fenntartható módon utazzanak, akkor átformálhatjuk a közlekedést. Egyszerűbb lesz jönni-menni, többet tudunk összejárni, jóval kevesebb lesz a szennyezés, a jelenleg parkolásra használt teret a helyi közösség javára fordíthatjuk, jobb munkahelyeket teremthetünk szűkebb környezetünkben.

© Járdány Bence / Greenpeace

A Climact és a New Climate Institute új tanulmányából kiderül, mit kell tennünk ahhoz, hogy 2040-re szén-dioxid-mentessé váljon a közlekedés az EU-ban.

© Greenpeace

Van néhány bátor javaslatunk arra, hogy miként lehetne mindezt a társadalmi igazságosság, a környezetvédelem és a közösség jegyében megvalósítani:

Az összes, közlekedéssel kapcsolatos beruházást a vonatközlekedés, a kerékpározás és a tömegközlekedés fejlesztésére kell fordítani az EU-s, valamint nemzeti helyreállítási tervek részeként. Ezzel mindenki számára megteremtenénk az autók és a repülők zöldebb alternatíváját, valamint jó, fenntartható és nagyobb elégedettséget okozó munkahelyeket hoznánk létre.

Kormányainknak meg kell szüntetniük minden repülőtérre és autópályára vonatkozó beruházást, valamint az olyan adókedvezményeket, amelyek növelik a – nem elektromos – autók számát. Bármely iparágra fordított mentőcsomag vagy helyreállítási pénz esetén tartsák szem előtt az éghajlattudomány aktuális eredményeivel összhangban álló kibocsátáscsökkentési célokat. Elsősorban nem technológiára, hanem emberekre kell költenünk, és gondoskodnunk kell róla, hogy mindazok, akiknek a bevétele jelenleg a nagymértékben szennyező iparágakból származik, olyan képességeket, képzést és lehetőségeket kapjanak, amelyek segítségével más alternatívát találnak, például a helyi gazdaságokban vagy az átalakuló ágazatokban.

Az egyénközpontú közlekedéstől a társadalomközpontú mobilitás irányába való elmozduláshoz szükség van továbbá az olyan, rövid távolságon közlekedő légijáratok betiltására, amelyeknek van alternatívája. Helyettük olyan megfizethető és könnyen hozzáférhető nappali és éjszakai vasúti járatokba kell befektetni, amelyek összekötik a városi és a vidéki közösségeket, országhatárokon belül és kívül. A megvalósítás egyik módja lehet, ha megszüntetjük a légitársaságoknak jelenleg járó – a vasút rovására nyújtott – adókedvezményeket.

A belső égésű motorral ellátott járművek árusítását be kell szüntetni amilyen hamar csak lehet, az EU-ban legkésőbb 2028-ra (igen, a hibridekét is).

© Paul Langrock / Greenpeace

A sikerhez mindenkinek hozzá kell járulnia. Sok múlik azon, hogy a helyi, a nemzeti és az EU-s vezetők meghozzák-e a szükséges intézkedéseket – annak ellenére, hogy a vállalati lobbi mindent megtesz ezek ellen. Mutasd meg nekik, hogy te is kiállsz a klíma- és emberbarát közlekedésért:

  • Írd alá petícióinkat a tiszta levegőért.
  • Írj vagy telefonálj önkormányzati és parlamenti képviselőidnek. Beszélj a jó mobilitásra vonatkozó elképzeléseidről, és kérdezd meg tőlük, mit tesznek a közlekedés átalakítása érdekében. Ha mentőcsomagot biztosítanak szennyező vállalatoknak, vagy döntéseik az autós közlekedést támogatják és a forgalom növekedését eredményezik, ne rejtsd véka alá a véleményedet, tedd egyértelművé, hogy nem értesz egyet.
  • Használj szén-dioxid-számlálót, tudd, hogy mennyit utazol, és hogy mennyi károsanyag-kibocsátás kötődik a közlekedésedhez. Íme néhány alternatíva.
  • Csatlakozz hozzánk, legyél a Greenpeace önkéntese, és csatlakozz más olyan helyi érdekérvényesítő csoportokhoz is, amelyek a jobb mobilitásáért dolgoznak lakóhelyeden.
© Chris Grodotzki / Greenpeace

A cikk Laura Ulmann angol nyelvű írása alapján készült. Laura a Greenpeace európai Tiszta közlekedést most!-kampányának projektvezető-helyettese és kommunikációs vezetője.

Photomontage for Children and Air Pollution Initiative in Mexico. © Aarón Borrás
Tiszta levegőt!

Évente közel 13 ezer magyar ember hal meg a súlyosan szennyezett levegő miatt. Követeljünk egészségünk érdekében komoly lépéseket a döntéshozóktól!

Cselekszem