Egyre több jelentés lát napvilágot, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen nagy az ember felelőssége a környezetünkben bekövetkezett változásokban, beleértve a fajok fogyatkozását is. Ahhoz, hogy megállítsuk a pusztulást, rendszerszintű változásokra van szükség, de a biológiai sokféleség megőrzéséért a saját környezetünkben is rengeteget tehetünk. Például ha van kerted, azt is gondozhatod olyan szemlélettel, hogy meghagysz, vagy visszaadsz egy darabot belőle a természetnek. Íme néhány tipp, hogy a kerted valóban egy darabka paradicsom legyen sok-sok élőlény számára.

Tartsd kincsnek, ha van természetes gyeped

Fotó: Haraszthy László

Ha olyan helyen van a házad és a kerted, ahol a terület egy részét természetes gyep borítja – és ilyen bárhol lehet az országban – hagyd meg és vigyázz rá! A természetes gyepek olyan fűfajokból és apró termetű virágos növényekből állnak, amelyek alkalmazkodtak a helyi talaj- és klímaviszonyokhoz, nem igényelnek, sőt nem is kedvelik a hetente nyírást, öntözést, műtrágyázást, fésülést, gyepszellőztetést, szóval nem kell állandóan a fűvel foglalkoznod. A gyepedben így a változatos növényfajok mellett sokféle hasznos, segítő rovar is táplálékot és menedéket talál, és a talaj is egészséges marad ott, ahol természetes növénytakaró borítja.

Ne nyírj mindenütt, ahová csak elérsz a fűnyíróval

Hagyj a kertedben az eldugott helyeken nyíratlan foltokat, amelyek értékes táplálkozó- és búvóhelyet biztosítanak a hasznos rovaroknak. Egyébként is kíméld a fűnyírót! Érthető, ha a házad előtti részt is gondozottnak szeretnéd látni. De ne nyírd le ezen kívül még a közeli domboldalt, az erdő alját, az árokpartot, az utca túloldalát, és mindent ahová csak elérsz vagy beférsz. A természetnek ez az egyre elterjedtebb szokás nagyon sokat árt. Ha például egy természetes gyepre mennek rá rendszeresen a fűnyíróval, akkor eltűnhetnek onnan kimondottan ritka, és értékes növényfajok is, mert a rendszeres nyírás miatt nem tudnak többé magot érlelni és szaporodni.

Ne gyomirtózz

A természetben a gyomoknak is megvan a maguk szerepe: például rengeteg madárfaj étrendjében nagyon fontosak a gyommagvak. Egy természetbarát kertben ne öljük meg vegyszerekkel az életet sem a föld felett, sem a föld alatt. A gyomirtó szer, más néven „folyékony kapa” nem csak a gyomokat viszi, hanem sok más élőlényre is hatással van. Számos olyan gyomirtó szer van, amelyik glifozátot tartalmaz. Ez kipermetezve bekerül a talajba, a vizekbe, és a terményben is marad belőle. A glifozát mérgező olyan fontos talajlakó élőlények számára is, mint a giliszták, hasznos gombák és baktériumok; valamint legyengíti a növények természetes patogének elleni védekezőképességét. A gyomok kíméletes kordában tartására itt találsz néhány javaslatot.

Kísérletezz hazai fajokkal, fajtákkal, sőt, kereshetsz kimondottan tájfajtákat is

Alakíts ki olyan részt a kertben, ahová hazánkban őshonos növényfajokat ültetsz, pl. zsályát, kakukkfüvet, vagy ha árnyékos területed van, hóvirágot, gyöngyvirágot (persze nem a vadonból gyűjtve). Kereshetsz olyan zöldségfajtákat és gyümölcsfa csemetéket is, amelyek tájfajták, azaz az adott tájon alakultak ki, az ottani körülményekhez alkalmazkodtak és ott különösen jól fejlődnek. Így a kerted élővilága sokkal változatosabb lesz, mintha csak a mindenütt kapható egyenfajtákat és vetőmagokat használnád, és ezzel a hazai fajták fennmaradását is segíted.

Tedd még vonzóbbá a kertedet

Fotó: Ed Lonnee / Greenpeace

Segítheted a magányos vadon élő méheket méhmenedékkel, vagy telepíthetsz olyan növényeket, amelyeket különösen szeretnek a beporzó rovarok, lepkék, bogarak, szitakötők, pókok. A kertészkedő munkatársainknál a levendula, zsálya, kakukkfű és a nyári orgona például mindig zsong a rovaroktól virágzás idején. Ezek között van olyan növény is, ami városban, virágládában is szépen nő. Rakhatsz ki madárodúkat is. Ha sietsz vele, akkor még épp időben leszel, hogy elfoglalhassák a fészkelőhelyet kereső madarak, nyáron pedig nagy segítség, ha készítesz itató- és fürdőhelyet nekik.

Extra tipp azoknak akik nagyon elszántak: tarts baromfit mobilházban

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Ha megteheted, mert van hozzá helyed és az életmódodba belefér, akkor tarthatsz a kertben baromfit. A csirkék trágyázzák a talajt, segítenek a vegyszermentes növényvédelemben azzal, hogy rengeteg rovart elfogyasztanak, és az sem utolsó szempont, hogy ellátnak friss tojással. Tarthatod őket akár mobilházban is, hogy ne a friss veteményedet kapirgálják ki. Mutatunk egy nagyon praktikus darabot, amit oda gurítasz a kertben, ahová akarod. Ezt a piliscsabai FÉBÉ Szeretetszolgálat asztalosműhelyében készítették.

+1 Írd alá petíciónkat a természet védelméért

Fotó: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Ahhoz, hogy rendszerszinten is elinduljon a változás, írd alá petíciónkat a biológiai sokféleség megőrzéséért! Állj ki velünk együtt a természetért! Ne hagyjuk, hogy elpusztítsák környezetszennyezéssel, élőhelyeket  feldaraboló utakkal, a folyók és tópartok lebetonozásával, az öreg erdők kivágásával és káros vegyszerek tömegét használó mezőgazdasággal!