A mai napon panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz az Ökobüro által képviselt Greenpeace Ausztria a Fertő tavi beruházással kapcsolatban. Tudomásunk szerint hiába kérték ugyanis, a magyar hatóságok nem engedték, hogy osztrák szakértők is részt vegyenek a beruházás környezeti hatásvizsgálatában, és ezzel a magyar kormány egyértelműen uniós jogot sértett. A tó magyar oldalán, a Fertőrákoson zajló építkezés csupán egy kilométerre van az osztrák határtól, így nyilvánvaló, hogy a környezeti hatások mindkét országban érzékelhetők lesznek. Mind az osztrák, mind a magyar Greenpeace a beruházás azonnali leállítását követeli. A magyar természetvédők egyébként már hónapokkal ezelőtt panaszt tettek a projekt miatt az Európai Bizottságnál, és folyamatban is van egy ún. EU-s pilot eljárás az ügyben. Ez a kötelezettségszegési eljárások előtti állomás, amikor az érintett fél lehetőséget kap rá, hogy tisztázza a felmerült problémákat, az építkezés azonban ezidő alatt is folyamatosan halad.   

A Greenpeace Magyarország áprilisban bíróságon támadta meg a Fertő tavi projekt engedélyezését, júniusban pedig aktivisták szedték le azokat a hálókat, amelyekkel meg akarták akadályozni, hogy a fecskék visszatérjenek régi fészkeikhez költeni az építkezés helyszínén. Az aktivista ellen a beruházó cég büntetőfeljelentést tett, ám az ügyészség most kimondta: nem történt bűncselekmény, maximum szabálysértés. A nyár folyamán továbbá tájékoztattuk a vizes élőhelyek védelméért felelős Ramsari egyezmény nemzetközi titkárságát is a természetpusztításról, majd a miniszterelnöknek is levelet írtunk az ügyben, amelyre a kormány természetvédelemért felelős minisztere, a jelenlegi agrárminiszter válaszolt: véleménye szerint semmi gond a Fertő tavi beruházással

Sem mi, sem pedig az osztrák kollégáink nem fogják feladni. „​Továbbra is azt követeljük a kormánytól, hogy azonnal állítsa le a Fertő tavi luxusberuházást! Nem engedhetjük, hogy tönkretegyék rendkívül értékes védett területünket, elhárdálják a közpénzeket ilyen módon, amely nem az ott élők, nem a teljes magyar lakosság érdekét szolgálja, hanem csak egy szűk, gazdasági elit további kényelmét és gazdagodását, miközben mindannyiunk közös vagyonát, természeti kincseinket pusztítja el ez a beruházás!” – mondta dr. Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitáskampány-felelőse.

Az első és egyetlen határon átnyúló nemzeti parkunkban, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban közpénzből a magyar kormány 100 szobás luxusszállodát tervez építeni 880 parkolóhellyel rendelkező többszintes parkolóval, mellette apartmanházakkal és hatalmas fedett sportkomplexummal, műfüves focipályákkal, teniszpályákkal, valamint egy 850 vitorláshajóra méretezett kikötővel, ami 60 hektárt hasít ki a nádasból és a tó medréből. Mindez egy olyan területen, amely minden létező hazai és nemzetközi természetvédelmi jogszabály által védett terület: Nemzeti Park, Natura 2000 terület, a Ramsari Egyezmény által védett vizes élőhely, ráadásul az UNESCO Világörökségi terület magterülete.

A beruházás helyszíne 2021. októberében. Fotó: Greenpeace

Korábbi sajtóközlemények a témában:

Védjük meg a természet sokszínűségét!

Nem engedhetjük, hogy kevesek gazdasági érdekei miatt kisajátítsák, elpusztítsák közös természeti kincseinket. Védelmünkbe kell vennünk hazánk élővilágát!

Cselekszem