Greenpeace-aktivisták ma délelőtt a Mátrai Erőműnél egy hatalmas homokórával figyelmeztették a magyar kormányt, hogy kifutunk az időből a klímaválsággal folytatott küzdelemben. Ezért klímabűncselekménnyel érne fel, ha meghosszabbítanák a Mátrai Erőmű üzemidejét.  A Greenpeace szerint a klímagyilkos Mátrai Erőművet, mely hazánk szén-dioxid kibocsátásának 7-8%-ával járul hozzá a klímakatasztrófához, a kormány korábbi nyilatkozatainak megfelelően legkésőbb 2025 végén be kell zárni, és a tervezett gázerőműveket sem szabad megépíteni. A zöldszervezet ezért keresetet nyújtott be a bíróságra a kormány ellen, mert nyilvánosságra szeretné hozni, hogy a magyar kormány milyen alapon döntött a további klímapusztítás mellett. A Greenpeace szerint a magyar embereknek joguk van azt is tudni, hogy a kormány mennyi adóforintból tervezi finanszírozni a lakosság és a környezet további szennyezését.

© Greenpeace

A Greenpeace megengedhetetlennek nevezte, hogy a klímaválság kellős közepén a magyar állam még mindig fosszilis erőművek üzemeltetésének és építésének támogatását finanszírozza. A szervezet szerint a Mátrai Erőművet minél hamarabb, de legkésőbb a kormány ígéretének megfelelően 2025 végéig be kellene zárni,  és nem szabad megépíteni a tervezett három új, éghajlatromboló, energiafüggőséget okozó, földgázt égető erőművet sem. Szerintük a szén és a gáz támogatására fordítandó állami forrásokat az uniós szinten is kivételesen elavult épületállomány megújítása érdekében energiahatékonysági és -takarékossági programokra, illetve a megújulók gyors kiépítésére kell költeni. Az igazságos átmenet jegyében állami programok kidolgozását sürgetik, melyekkel a Mátrai Erőmű dolgozói lehetőségeket kaphatnak arra, hogy az erőmű bezárása után például épületenergetikai területen, vagy a megújulós iparágban helyezkedhessenek el. 

„Már így is elképesztő, sosem látott hőhullámok, aszályok, folyamatos téli-nyári hőmérsékleti rekordok, pusztító viharok és villámárvizek jelzik, hogy milyen mértékben változott meg mára az éghajlatunk. A klímakatasztrófa már része az életünknek, a következmények egyértelműen láthatóak a mindennapjainkban. Mindannyiunk ellen elkövetett klímabűncselekménnyel ér fel, hogy a kormány a szűkös forrásokat a klímagyilkos Mátrai Erőmű tovább üzemeltetésére és gázerőművek építésére akarja fordítani, ahelyett, hogy a megújulókra és energiahatékonysági beruházásokra költené. Emellett a kormány bűnös abban is, hogy nem tesz meg mindent, hogy Magyarország alkalmazkodhasson a megváltozott éghajlati körülményekhez.” – mondta Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse.

A Mátrai Erőmű bezárását a kormány korábban 2025 végére ígérte, most mégis azt tervezik, hogy meghosszabbítják az üzemeltetését, a várható veszteségek finanszírozásával. A Greenpeace azt is kifogásolja, hogy a további üzemeltetés környezetvédelmi engedélyezése során az erőmű engedélyt kért arra is, hogy határértéken felül bocsáthasson ki mérgező higanyt a levegőbe, mivel nem tudná teljesíteni a vonatkozó korlátokat.

A Greenpeace ezért adatkérelmekkel (1, 2, 3) fordult a kormányhoz, hogy nyilvánosságra kerüljön, milyen elemzések, számítások, tervek mentén tervezi a Mátrai erőmű további üzemeltetését. A kérelmek elutasítása miatt a Greenpeace keresetet nyújtott be a bíróságra a kormány ellen. A zöldszervezet szerint ugyanúgy mindannyiunkra tartozik, hogy a magyar kormány milyen alapon döntött a további klímapusztítás mellett, ahogy a klímakatasztrófa is mindannyiunkat érint.

Az akcióval a Greenpeace aktivistái arra hívták fel a figyelmet, hogy a Föld légköre a Párizsi Egyezményben célul kitűzött másfél fokos felmelegedés közelében jár, és a tudósok azt jelzik előre, hogy emiatt akár néhány éven belül leállhat a Golf-áramlat. Ennek egyelőre beláthatatlan következményei lehetnek Európa éghajlatára, de az biztos, hogy az éghajlat olyan gyors, drasztikus változását hozná, ami alapjaiban rengeti meg a mezőgazdaságot, vízkészletünket, egészségünket.

További fotók és timelapse elérhető ebben az albumban.