A Greenpeace, a Ligetvédők és a VAResLIGET.blog.hu közös állásfoglalása

Budapest, 2016. április 24. – A fővárosiak 75%-a új épületek létesítése nélkül kívánja megújítani a Városligetet. [1] A mai demonstráció e többség szavát erősítette fel: több száz ember formázta meg a Ligetvédők szimbólumát, a bátorságot jelképező ökölből kinövő fát. A résztvevők azt követelik, hogy a világ első közparkja parkként újuljon meg, új létesítmények felhúzása nélkül.

A Városliget a világ első közparkja, Budapest meghatározó zöldfelülete, a város tüdeje. A budapestiek 75%-a úgy akarja a Liget felújítását, hogy közben nem kerülnek új épületek a zöldterületre.

A mai napon a Greenpeace, a Ligetvédők és a VAResLIGET.blog.hu szervezésében létrejött demonstráció ezt a többségi véleményt erősítette fel. A résztvevők által megformázott Ligetvédők-szimbólum egy ökölből kinővő fát ábrázol. Azt jelképezi, hogy a természeti értékeink megóvhatóak a civil bátorsággal és összefogással. A megjelenített élő fa mindazok nevében „állt” ma, akik a Városligetet közparkként szeretnénk megőrizni, új épületek felhúzása nélkül.

Az állásfoglaláshoz csatlakozott szervezetek hiányolják a Liget Budapest Projekt kapcsán elmaradt párbeszédet a szakmával és a lakossággal. A Városliget védelmében fellépők álláspontja szerint egy közterület sorsáról csak tényleges társadalmi egyeztetést követően születhet döntés, a valós alternatívák vizsgálatával.

A Liget Budapest Projekt szétdarabolná a jelenlegi összefüggő zöldfelületeket az öt új múzeum megépítésével. Az esetenként 30-40 méter magas, jóval a fák fölé magasódó épületek vizuálisan megtörnék a parkélményt. Az állásfoglalást kiadó szervezetek nem a múzeumok ellen vannak, csak a múzeumok Városligetbe való elhelyezése ellen. Ahogy Budapest hajdani főépítésze, Schneller István fogalmaz: „innentől kezdve a Liget nem egy park lenne, hanem egy közintézmények között kialakított zöldterület.”

A Városliget beépítettsége a mostani 5,7%-ról mintegy 12%-ra nőne a Liget Budapest Projekt tervei alapján, amennyiben az új épületek helyén jelenleg álló fák kivágása mellett még számolunk a közművesítés, illetve az építkezés felvonulási területének kialakítása miatt eltávolítandó fákkal is. A jelenlegi parkélményt tovább rontaná, hogy egyes tervezett építmények miatt több helyen nem lehetne fákat ültetni, csak gyepesíteni. A füvesítés sem levegőtisztasági, sem klimatikus, sem rekreációs szempontból nem összevethető a fák árnyékot adó és szén-dioxid-elnyelő képességével.

Fotók az eseményről (az oldal folyamatosan frissül, ahogy a felvételeket feldolgozzuk):
https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157665189873184

Jegyzetek:
[1] Közvélemény-kutatás a Városligetről:
https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2018/10/cf7f0d27-cf7f0d27-liget_ipsos_levego_2016_januar.pdf

© JÁRDÁNY Bence
Védd meg a városi fákat és parkokat

A városi fák létfontosságúak: tisztítják a levegőt és javítják az egészségünket, közérzetünket.

Cselekszem