Photomontage for Children and Air Pollution Initiative in Mexico. © Aarón Borrás
Want to do more?
#Egészség #Levegő #Szennyezés Tiszta levegőt!

Évente közel 13 ezer magyar ember hal meg a súlyosan szennyezett levegő miatt. Követeljünk egészségünk érdekében komoly lépéseket a döntéshozóktól!

Cselekszem ×

Fővárosi iskoláknál mérik a légszennyezettséget

Budapest, 2019. március 28. – Huszonnégy fővárosi iskola kapcsolódott be a Greenpeace Magyarország most induló légszennyezettség-mérési programjába. A gyerekek egészségét még a felnőttekénél is jobban veszélyezteti a légszennyezés. Ezért a zöld szervezet iskolák környékén vizsgálja a levegő nitrogén-dioxid tartalmát, hogy pontosabb képet kaphassunk arról, mennyi káros anyagot lélegeznek be gyermekeink. A baj nagy: noha még alig telt el 90 nap 2019-ből, máris többszörösen túlléptük a hazai jogszabályok által egész évre megengedett órás határértékeket. A Greenpeace ezért a régi dízelautók fokozatos kivezetését kéri a városvezetéstől, mert ezzel lehetne a leggyorsabban és leghatékonyabban tenni a tiszta levegőért.

A Greenpeace úgynevezett diffúziós csöveket [1] helyezett ki 24 budapesti és környéki iskola bejáratához, hogy pontosabb képet kaphassunk arról, mennyi nitrogén-dioxid (NO2) [2] van abban a levegőben, melyet gyermekeink belélegeznek. A gyerekek a légszennyezettségnek egyik leginkább kitett csoport, mert miközben fejlődésben lévő szervezetüknek friss levegőre lenne szüksége, gyorsabban lélegeznek, mint a felnőttek, ráadásul testmagasságuk miatt még közelebb is vannak az autók kipufogócsövéhez, így több szennyező anyagot szívhatnak be. A mérési eredmények április közepén lesznek nyilvánosak.

Hányszor léptük túl eddig az NO2-határtértékeket 2019-ben?

A helyzet a hivatalos mérőállomások adatai alapján tragikus, ezeket figyelemmel követheti bárki a levegominoseg.hu vagy az idokep.hu/szmog oldalakon. Már most, március 27-vel kétszer annyiszor léptük túl a nitrogén-dioxidra meghatározott órás határértéket, mint amit a hazai jogszabályok egész évre vonatkozóan megengednek. Noha még alig telt el 90 nap 2019-ből, a megengedett maximum 18 alkalom helyett az ország több nagyvárosában többszörösen átléptük az órás határértéket: a budapesti Teleki téren már 48-szor, a budapesti Kosztolányi Dezső téren 43-szor, a pécsi Szabadság utcában 36, míg a debreceni Hajnal utcánál 35 alkalommal.

Mi a nitrogén-dioxid-szennyezés legfőbb oka?

A nitrogén-dioxid városi környezetben legalább 50%-ban a dízelüzemű, illetve régebbi egyéb járművekből származik, a trendek pedig riasztóak: 2005-ről 2017-re megduplázódott a dízeljárművek száma és aránya Magyarországon, és az autók átlagéletkora is jelentősen nőtt. A Központi Statisztikai Hivatal szakstatisztikái szerint a dízelautók száma 2005-ről 2017-re 447 854-ről 1 055 268-ra, és 2007-2017 között a hazai autók átlagéletkora 10,3 évről 14,1 évre nőtt. [3]

Mi a megoldás?

A Greenpeace Magyarország ezért, a budapesti lakosokkal együtt [4] azt kéri a fővárosi vezetéstől, hogy 2026. szeptember 1-ig fokozatosan tiltsa ki a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, valamint vonja ki a dízelüzemű BKV-buszokat, és fokozottan segítse a fenntartható közlekedés terjedését, fejlődését a fővárosban. A Greenpeace által egy hónapja indított petíciót már több mint 17 ezren aláírták a greenpeace.hu/levego oldalon.

„Miközben a budapestiek túlnyomó többsége szerint a légszennyezettség a legnagyobb környezetvédelmi probléma, a városvezetés évek óta képtelen hatékonyan fellépni ellene. Sajnos a helyzet egyáltalán nem javul: egyre több használt dízelautót importálunk és az autók átlagéletkora is egyre növekszik. A gyerekek még a felnőtteknél jobban is megszenvedik ezt, ezért azt várjuk a városvezetéstől, hogy még idén dolgozza ki a menetrendet arra, hogyan tudjuk radikálisan csökkenteni a régi dízelek okozta légszennyezést.” – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.


FOTÓK: https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157677421571407

Kérdések és válaszok a Greenpeace iskolai légszennyezésméréséről: https://www.greenpeace.org/hungary/cselekedj/tiszta-levegot/kerdesek-es-valaszok-a-greenpeace-iskolai-legszennyezesmereserol/

Jegyzetek:

[1] A Greenpeace DIF 100 RTU – NITROGEN DIOXIDE (NO2) gyártmányú diffúziós csöveket használ, melyeket a Gradko Environmental cégtől szerzett be. A csövekben elhelyezett anyag kémiailag megköti a nitrogén-dioxidot, melynek mennyiségét aztán egy nemzetközi laboratórium elemzi. Részletes adatok az eszközről és a mérési módszerekről ITT.

[2] A nitrogén-dioxid (NO2) egy egészségkárosító, légszennyező gáz, amely belélegezve csökkenti a tüdőfunkciót és különféle légzőszervi károsodásokat okoz, valamint kapcsolatba hozható szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is. Az asztmások különösen érzékenyek a nitrogén-oxidokra.

[3] A dízel hajtású személygépjárművek aránya 2005 és 2017 között folyamatosan emelkedett, 15,50%-ról 30,39%-ra, ráadásul eközben összességében is nőtt a járművek száma. Míg 2005-ben 2 888 735 autó, ebből 447 854 dízel rótta a magyar utakat, addig 2017-re 3 471 997 autó lett hazánkban, 1 055 268 közülük dízel. Emellett az autók átlagéletkora is drasztikusan nőtt: 2006-ban a hazai kocsik átlagéletkora 10,3 év volt, ez 2017-re 14,1 évre nőtt. Forrás: Tájékoztatási adatbázis, szakstatisztikák témák szerint: http://statinfo.ksh.hu

[4] A Greenpeace Magyarország megbízásából végzett közvélemény-kutatásban a megkérdezettek kétharmada (67%) egyetértett azzal, hogy Budapest területéről teljesen ki kellene tiltani a környezetszennyező régi dízel autókat, és csupán kevesebb, mint negyedük (23%) ellenezte a javaslatot. A közvélemény-kutatást a Greenpeace Magyarország megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet végezte a budapesti lakosságra reprezentatív 800 fős mintán. A lekérdezés 2018. november 24. és december 10. között történt személyes adatfelvétellel.

Korábbi sajtóközleményeink a témában:
https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/3733/greenpeace-aktivistak-a-budapesti-szabadsag-szobor-tetejen/