A Karmelita kolostor falára vetített szavakkal üzent a Greenpeace

Budapest, 2020. május 20. − „A természet soha nem bocsát meg” feliratot vetítette ki a Greenpeace a Karmelita kolostor falára tegnap este. A környezetvédelmi szervezet Ferenc pápa szavaival üzente a döntéshozóknak: a kormány tétlenségével, a klímát és az élővilágot pusztító gazdasági rendszer támogatásával a magyar emberek jövőjét ássa alá. Ennek része a kormány tegnapi döntése, amellyel visszavonta az egyszer használatos műanyagok tilalmáról szóló saját törvényjavaslatát. A Greenpeace a biológiai sokféleség világnapjához és egyúttal a magyar természet napjához közeledve azt várja a magyar kormánytól: állítsa végre vissza Magyarországon a környezet- és természetvédelmi minisztériumot, biztosítsa független természetvédelmi hatóságokkal hazánk természeti értékeinek megóvását, és legyen első az utolsókból: csatlakozzon a klíma és élővilág megőrzéséért fellépő európai államokhoz. [1] A természet védelme azonos az emberek védelmével.

Fotó: Greenpeace

A kormány klímavédelem szempontjából is rendkívül gyenge februári akciótervéből eddig nem sok lépés valósult meg, amellett, hogy a kezdetektől teljesen hiányzik belőle magyar természeti értékeink megóvása. Az eddig bejelentett, koronavírus-járvány utáni mentőcsomagokból az derül ki, hogy a kormány ott akarja folytatni, ahol a járvány előtt abbahagyta. Ahelyett, hogy egy olyan új pályára állítaná az országot, amely biztosítja a természet- és a környezetvédelem elsődlegességét, és ezáltal az emberek védelmét. Ezt bizonyítja tegnapi döntése is – az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvényjavaslat visszavonása – amely változatlanul a gazdasági érdekeket helyezi a természet megmentésének szempontjai elé.

Teszi ezt aközben, hogy a természet pusztulása a pazarló, szennyező termelési és fogyasztási rendszereink következtében soha nem látott méreteket öltött. Ha nem történik minden ágazatot érintő alapvető átalakítás, a néhány évtizeden belül bekövetkező ökológiai katasztrófa már civilizációnk fennmaradását veszélyezteti.

Ezt támasztja alá a világ eddigi legszélesebb körű felmérése, az IPBES (Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatások védelmével foglalkozó Kormányközi Platform) jelentése, melynek magyar nyelvű összefoglalóját most elérhetővé tette a Greenpeace Magyarország. [2] A világ ökológiai állapotát felmérő kutatási összefoglalóban a tudósok az egész földi életet végveszélybe sodró folyamatokat írják le és a megoldás lehetséges útjait is kijelölik. Egyik legsokkolóbb adat, hogy 1 millió faj van jelenleg a közvetlen kipusztulás szélén az eddig ismert 5 millióból.

De a világot nemcsak az emberiséget is fenntartó élő rendszerek összeomlása, hanem klímakatasztrófa is fenyegeti és ezek szoros összefüggésben vannak egymással. Ezért mindkét válságot azonnal, erőforrásainkat erre összpontosítva, céljaikat összehangolva kell kezelnünk.

A Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy ennek érdekében egy zöldebb, egészségesebb és igazságosabb ország megteremtésén dolgozzon, a gazdaság újraindításában erőforrásainkat e célok elérésére összpontosítsa. Ez az egész magyar társadalom érdeke. Miképpen az is, hogy Magyarország csatlakozzon azon 17 európai országhoz, amelyek a járvány utáni újjáépítés középpontjába a természet- és klímavédelmet állítanák, az Európai Zöld Megállapodás értelmében. [1]

Az emberiséget fenyegető katasztrófa elkerüléséért továbbá szükség van a klímát és az élővilágot leginkább károsító ipari mezőgazdasági gyakorlat megváltoztatására. Ebben az ágazatban Magyarországnak, a magyar kormánynak kiemelkedően fontos feladatai vannak, hiszen hazánk természeti értékei európai szinten is egyedülállóak, élővilágunk, talajunk a magyarság legfontosabb természeti kincseit jelentik. És míg a világ szárazföldi területeinek 33%-át, addig Magyarországon ennek több mint kétszeresét, területünk kb. 70%-át a mezőgazdaság használja. Ezért a tudósok által már évekkel ezelőtt kirajzolt egyetlen járható út a természettel összhangban termelő ökológiai mezőgazdaságra való áttérés. Támogatni kell a kis léptékben, ökológiai módszerekkel dolgozó gazdálkodókat, hogy biztonságosan megélhessenek a munkájukból, miközben megfizethető, egészséges élelmet állítanak elő.

„Az ökológiai és az éghajlati válság az egész emberiséget fenyegeti. Azonnali és a gazdaság minden ágazatát alapvetően átalakító intézkedésekre van szükség. Nem várhatunk tovább a természetet károsító tevékenységek felszámolásával! Elérkeztünk arra a pontra, ahonnan a folyamatok már visszafordíthatatlanokká válnak, ha azonnal nem cselekszünk. A koronavírus-járvány lehetőséget kínált arra, hogy olyan új úton induljunk el, amely helyreállítja Földünk és az emberiség egészségét.” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-felelőse.


Jegyzetek:

[1] https://www.climatechangenews.com/2020/04/09/european-green-deal-must-central-resilient-recovery-covid-19/

[2] https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/7049/azonnal-cselekednunk-kell-hogy-elkerulhessuk-az-okologiai-katasztrofat/