Budapest, 2020. június 9. – A Greenpeace üdvözli, hogy végre megkezdődhet a kiskunhalasi elhagyott veszélyeshulladék-telepen tárolt, körülbelül ezer tonnányi veszélyes hulladék elszállítása. A környezetvédő szervezet négy éve rendszeresen méréseket végzett a helyszínen és akciókkal hívta fel a figyelmet a veszélyre, azonnali fellépést követelve. A mostani minisztériumi tájékoztatás alapján a veszélyes anyagokat tároló hordókat elszállítják a területről. Azonban a Greenpeace hangsúlyozta, hogy a hulladékok elszállítása mellett fontos, hogy a teljes körű kármentesítés is elkezdődjön, és ne maradjon szennyezés a talajban.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A Greenpeace-hez eljutott az Innovációs és Technológiai Minisztérium azon tájékoztatása, miszerint az adóhatóság közbeszerzést ír ki a Kiskunhalas külső részén található elhagyott veszélyeshulladék-telepen lévő hulladék elszállítására. A Greenpeace Magyarország helyi civil szervezetekkel közösen 2016-ban tárta fel, hogy Kiskunhalas külső részén a lakóházaktól 100-150 méterre található ingatlanon [1] nagyobb műanyag tárolókban és kisebb fémhordókban veszélyes hulladékok (festékek, olajok, oldószerek, savak, vegyszerek) vannak, akár 1000 tonnát meghaladó mennyiségben. A hordók és tárolók egy része megrongálódott, kiszakadt, a Greenpeace mérésekkel bizonyította, hogy belőlük a veszélyes anyagok kijutottak, ezért a civil szervezetek azonnali fellépést követeltek. [2] A Greenpeace saját sikerének tekinti, hogy négy évnyi munka után most végre megkezdődhet a veszélyes anyagok elszállítása, azonban felhívta a figyelmet, hogy környezeti kármentesítésre is szükség van a területen.

„A közbeszerzés kiírása hatalmas előrelépés lesz, hiszen nem szivárognak tovább a mérgező anyagok a hordókból a talajba és a talajvízbe, ám nyilván, ha négy évvel korábban történik meg ez a lépés, akkor a szennyező anyagok jó része a tárolókban maradt volna. Mivel a sok év tétlenség alatt a káros anyagok kijutottak, feltétlenül szükséges a szennyezett talaj és az esetlegesen szennyezett talajvíz kármentesítése is. A kiskunhalasi szennyezés az adófizetők pénzéből fog megoldódni. A jövőbeni hasonló szennyezések megelőzése érdekében környezeti felelősséget garantáló jogszabályokra van szükség, amely a szennyezőkkel fizetteti meg az okozott környezeti kárt. Ezért a szennyezés feltakarítása mellett nagyon fontos, hogy létrejöjjön egy olyan jogszabályi környezet, amely megelőzi újabb illegális hulladéklerakatok és szennyezések kialakulását például azáltal, hogy pénzügyi garanciát kérnek a hatóságok a hulladékokkal, veszélyes hulladékokkal, veszélyes anyagokkal és kockázatos technológiákkal dolgozó cégektől.” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace a Kiskunhalasi telep példájára is alapozva követeli, hogy minél hamarabb kerüljön elfogadásra az a környezeti felelősségről szóló jogszabályi csomag, amelyet a jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula mutatott be. [3] A pénzügyi felelősséget garantáló jogszabályi környezet mellett szükség van hatékonyan működő hatóságokra és más jogalkalmazó szervekre is, amelyek meg tudják akadályozni a szennyezéseket, és elébe tudnak menni annak, hogy a károkozók eltűnjenek és kibújjanak a felelősség alól.


Jegyzetek:

[1] Elhagyatott veszélyes hulladékok Kiskunhalas térségében katasztrofális állapotban:
https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/1755/elhagyatott-veszelyes-hulladekok-kiskunhalas-tersegeben-katasztrofalis-allapotban/

[2] Mi történt az elhagyatott veszélyes hulladékkal:
https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/1526/mi-tortent-az-elhagyatott-veszelyes-hulladekkal/

[3] A jövő nemzedékek szószólójának jogalkotási kezdeményezése a környezeti felelősség hathatósabb érvényesítésére:
http://www.ajbh.hu/-/a-jovo-nemzedekek-szoszolojanak-jogalkotasi-kezdemenyezese-a-kornyezeti-felelosseg-hathatosabb-ervenyesitesere

Abandoned Toxic Waste Dumps in Hungary. © Bence Jardany
Állj ki a legveszélyesebb hazai méregtelepek felszámolásáért

Küzdjünk együtt azért, hogy mérgektől mentes környezetet hagyjunk gyermekeinkre.

Cselekszem