Budapest, 2020. szeptember 10. – Több mint 30 bálányi összepréselt PET-palackot vitt ki a Greenpeace Magyarország a Kossuth térre, hogy felhívja a figyelmet mértéktelen és pazarló fogyasztásukra. Óránként 180 000, évente több mint másfél milliárd darab PET-palackot  használunk el ugyanis Magyarországon. Ezekkel az egyszer használatos csomagolóanyagokkal folyamatosan fokozzuk a klímaválságot és pusztítjuk az élővilágot. A PET-palackoknak csupán kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra itthon, a többi lerakókon, égetőkben vagy a legrosszabb esetben a természetben végzi. A Greenpeace ezért petíciót indít az eldobható italcsomagolások kivezetésére, és azt követeli a döntéshozóktól, hogy lépjenek fel az erőforrás-pazarló, a természeti környezetet pusztító gazdasági tevékenységek ellen. 

Járdány Bence / Greenpeace

Legalább másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba évente hazánkban. Ez naponta körülbelül 4 millió, óránként pedig 180 ezer darab műanyag palackot jelent. Ennek az elképesztő mennyiségű értékes nyersanyagnak körülbelül 70%-a soha nem lesz újrahasznosítva: a palackok többnyire lerakókban, égetőkben, árokparton vagy a tengerekben végzik. A természetbe kikerülve később mikroműanyaggá aprózódnak, a szemcsék pedig  bekerülnek a folyóinkba, a csapvizünkbe és az emberi szervezetbe is. Egy műanyag palack lebomlási ideje több száz év, így akár 450 évig is szennyezi a környezetet, pusztítja az élővilágot. 

Az alumínium dobozok és az egyszer használatos üvegpalackok döntő részét sem gyűjtjük szelektíven, ezért ezek az italcsomagolók is többnyire szemétlerakókon végzik. Egy PET-palackot vagy bármilyen más anyagból készült italcsomagolást sokszor kevesebb mint egy percig használunk csak, pedig előállításukhoz értékes nyersanyagot, műanyag esetében a Föld mélyéből származó kőolajat használnak.  

Az italcsomagolások anyagában való újrahasznosítása sem működik megfelelően. Az elmúlt évtizedek megmutatták, hogy a gyártók, forgalmazók által előszeretettel hangoztatott  újrahasznosítás nem jelentett megoldást a hulladékválságra. Hazánkban mind a műanyag, mind az alumínium újrahasznosítási aránya évről-évre csökken, miközben bolygónkat és benne Magyarországot is soha nem látott mértékű műanyagszennyezés árasztotta el. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslata alapján most egy új visszaváltós rendszer kerülne bevezetésre, amely betétdíjassá tenné a PET-palackokat és az alumínium italcsomagolásokat. Ez fontos lépés az újrahasznosítás növelésének érdekében.

A Greenpeace álláspontja szerint azonban ennél jóval többre van szükség ahhoz, hogy véget vessünk az erőforrás-pazarlásnak és megfékezzük a klíma- és ökológiai válságot. Elengedhetetlen a többször használatos, újratölthető italcsomagolások elterjedése, amellyel az újrahasznosítás helyett az újrahasználatot ösztönözzük. Ez az uniós hulladékhierarchiában is előkelőbb helyen szerepel. 

A Greenpeace Magyarország a visszaváltható, újratölthető palackok, üvegek újbóli bevezetését követeli a magyar kormánytól. A használat után pár perc alatt szemétbe kerülő PET-palackok és más egyszer használatos italos csomagolóanyagok helyett a kormánynak törvényileg köteleznie kell a gyártókat és forgalmazókat, hogy:

  • minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra legkésőbb 2024-re;
  • az italcsomagolások legalább 70%-a legyen újratölthető legkésőbb 2026-ra.

„Nagymamáink életében is működtek az újratölthető italcsomagolások, és érték volt az erőforrásokkal való takarékoskodás, a természeti kincseink megóvása. A magyar kormánynak minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy ezeknek az értékeknek a tiszteletben tartására kötelezze a gyártókat és forgalmazókat Magyarországon. Azt várjuk a kormánytól, hogy cselekedjen: legyenek elérhetőek itthon a fenntartható, környezet- és klímabarát italcsomagolások, vessünk véget a pazarló, a természetet elszennyező és pusztító eldobható kultúrának” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace szakértője.


Az eseményen készült képek erről a linkről tölthetők le: https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157715906771593. A linket folyamatosan frissítjük.

Vegyünk búcsút az egyszer használatos PET-palackoktól!

Írd alá a petíciót, követeld velünk együtt, hogy az egyszeri használat után kidobásra ítélt eldobható ital-csomagolóanyagok helyett legyenek visszaváltható palackok!

Cselekszem