A kormány és a hatóság nem cselekszik, miközben a mérgek tovább terjednek

Budapest, 2020. október 26. – Több mint 50 éve tart a szennyezés az Illatos úton. A hatóság tehetetlen, a döntéshozók tétlenek, a telepről származó mérgek pedig folyamatos kockázatot jelentenek a lakosságra. A Greenpeace azt várja, hogy a kormány azonnali hatállyal intézkedjen a terület megtisztítása érdekében és sürgősen végeztesse el a kármentesítést.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

2020. augusztus 11-én Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője és Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere a volt Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén közösen hívta fel a figyelmet arra, hogy öt évvel a hordók elszállítása után még mindig jelentősen szennyezett a terület. Szabad szemmel is jól látható a talajra kijutott szennyezés és több helyen irritáló, orrfacsaró vegyszerszag árad a talajból.

A Greenpeace Magyarország ezért még 2020 augusztusában adatigényléssel fordult Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízotthoz, valamint az állami felszámolóhoz, hogy minél hamarabb kiderüljön: pontosan mikor és milyen ütemterv szerint tervezik az Illatos úti volt BVM szennyezett területének megtisztítását és milyen új mérési eredmények vannak a terület szennyezettségéről.

A Pest Megyei kormánymegbízott Greenpeace-hez eljutott 2020. július 15-i tájékoztatása szerint, a Pest Megyei Kormányhivatal határozatban kötelezte a felszámolót részletes tényfeltárás elvégzésére, a beavatkozási terv készítésére, a beavatkozás (kármentesítés) és a kármentesítési monitorozás folytatására, de mindezt határidők megnevezése nélkül. Holott egy 2019. februári hatósági mintavétel megállapította a szennyezés fennállását. A mérési eredményekből kiderül: továbbra is jelentős, több ezerszeres a szennyezettségi határérték-túllépés

A Kormányhivatal Greenpeace-nek küldött válaszában kijelenti, hogy a határozatában foglaltak nem történtek meg, azaz a felszámoló máig nem végezte el a Kormányhivatal által megjelölt, fent felsorolt feladatokat.

A Greenpeace 2020. augusztusában ugyancsak adatigényléssel fordult az állami felszámoló céghez, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-hez. A cégtől, a 15 napos határidő ellenére október végéig nem érkezett semmilyen válasz arra vonatkozóan, hogy mikor és milyen módon kívánnak eleget tenni a hatósági felszólításnak, a terület megtisztításának.

A Greenpeace szerint ez akár azt is jelentheti, hogy a kötelezett (felszámoló) semmilyen érdemi lépést sem tett a szennyezés eltávolítása érdekében, és ezért a szennyezés továbbra is jelen van a területen. Ez egyben azt is jelentheti, hogy nem tudhatjuk, és a hatóságok sem tudják, hogy mikor fog eltűnni a rákkeltő kockázatú anyagokkal teli szennyezés Budapest szívéből. Holott korábban a kormányzat intézkedéseket ígért a terület megtisztítása érdekében.

A Greenpeace felháborítónak tartja, hogy sem a hatóságok, sem a kormányzat, de még a Parlament sem kívánja orvosolni azt az anomáliát, hogy egy szennyezési ügyben olyan félt, adott esetben a felszámolót kötelezik a hatóságok a probléma megoldására, aki a jogszabályok szerint nem kényszeríthető kötelezettségének ellátására. Azaz a hatóságok attól várják a probléma megoldását, aki érdemi jogi következmények nélkül megteheti, hogy nem hajtja végre a rá kirótt hatósági kötelezettségeket, jelen esetben a terület megtisztítását.

A Greenpeace azt várja, hogy a környezetvédelmi hatóság a felettes szervénél, az Agrárminisztériumnál azonnali hatállyal kezdeményezze a terület megtisztítását és a minisztérium – a kormányzat támogatásával – végeztesse is el a kármentesítést.

A Greenpeace Magyarország továbbá felhívja arra a figyelmet, hogy a jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula által bemutatott jogalkotási és jogszabály-módosítási kezdeményezés elfogadásával a veszélyes szennyezések megelőzhetőek lennének, illetve a szennyezéseket, károkat gyorsan el lehetne hárítani, a környezeti felelősség érvényesítését pedig a jelenleginél jóval hatékonyabban lehetne biztosítani. A jogszabály-csomag megoldást jelentene az Illatos útihoz hasonló esetekre és megelőzné az ipari szennyezések kialakulását.

A Kormányhivatal válaszlevele itt.
A 2019-es mérési eredmények itt.

Mérgezett Örökségünk – Illatos út

Abandoned Toxic Waste Dumps in Hungary. © Bence Jardany
Állj ki a legveszélyesebb hazai méregtelepek felszámolásáért

Küzdjünk együtt azért, hogy mérgektől mentes környezetet hagyjunk gyermekeinkre.

Cselekszem