Budapest, 2022. március 9. – Több ezer ember énekelt együtt egy hatalmas békejelet alkotva szerda este a Hősök terén, hogy Ukrajna lerohanása ellen tiltakozzanak, valamint hogy így fejezzék ki együttérzésüket a háború miatt szenvedő ártatlan emberekkel. A demonstrációt a Greenpeace Magyarország szervezte, és 37 civil szervezet csatlakozott hozzá támogatóként. A Greenpeace elítéli a Putyin elnök által indított háborút és a harcok azonnali leállítását, illetve az orosz csapatok Ukrajnából való kivonását követeli az orosz elnöktől. A zöld szervezet egy olyan világért küzd, ahol megszűnnek az olaj, a gáz, és a szén által finanszírozott háborúk. Ahol közös erővel, az együttműködést keresve dolgozunk a jövőnket fenyegető legnagyobb válságok megoldásán.

Fotó: Greenpeace

Az eseményen szót emelt a békéért többek között a 13 éves ukrán kislány, Patrizia, aki Ukrajnából költözött családjával Magyarországra évekkel ezelőtt. Beszédét magyarul, és anyanyelvén is elmondta. Több mint 100 résztvevővel fellépett a Csíkszerda énekkar Tóth Árpád vezetésével, akik az egész tömeggel együtt énekelték a Dona Nobis Pacem (Adj nekünk békét!) című kánont. A demonstráció házigazdája Udvaros Dorottya volt.

Az eseményen felszólalt Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója is.

„Mélyen elítéljük az orosz elnök által indított háborút. Putyin elnöknek azonnali hatállyal vissza kell vonnia csapatait, és be kell szüntetnie az ártatlan emberek millióinak szenvedését és halálát okozó háborút. Most a legfontosabb, hogy azonnali segítséget nyújtsunk azoknak, akik a harcok kereszttüzébe kerültek, vagy kénytelenek elhagyni otthonaikat. De úgy érezzük, az is fontos, hogy az értelmetlen erőszak tomboló zajában felhangosítsuk a többség hangját is. A többségét, akik nem a gyűlölet és az erőszak, hanem a szeretet és az összetartás nyelvét beszéljük. Ezért szerveztük meg ezt az eseményt. Egy olyan jövőért kell együtt kiállnunk, amelyet nem a véres konfliktusok, hanem az együttműködés ural. Ahol nem folynak háborúk az erőforrásokért és az energiáért, hanem közösen, békésen oldjuk meg a közösen létrehozott válságainkat, és ahol nem kell a nukleáris fegyverkezés rettegésében élnünk. Véget kell vetnünk az olaj, gáz és szén által finanszírozott háborúknak” – nyilatkozta a helyszínen Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója.

Két évvel a globális koronavírus-járvány kitörése után, a gyorsuló éghajlati vészhelyzet és az élővilág pusztulása közepette az utolsó dolog, amire a világnak szüksége van, az egy újabb háború. A világ vezetői meg kell értsék végre: senki sincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban. A 21. század küzdelmei egy élhető és igazságos világért nem oldhatók meg 20. századi katonai manőverekkel. Ezt az üzenetet közvetítette a Greenpeace demonstrációja a budapesti Hősök terén.

A Greenpeace neve a környezetvédelemmel forrt össze, de a zöld szervezet küldetésének ugyanennyire fontos eleme a békéért való kiállás, hiszen 50 évvel ezelőtt a nukleáris fegyverkezés elleni tiltakozás jegyében született meg a globális mozgalom. A környezetvédő szervezet a múltban, a jelenben és a jövőben is elkötelezetten kiáll az erőszakmentességért, és a Föld minden lakójának békés együttéléséért. Közösen kell fellépnünk a klímaválság és a természet pusztulása ellen – ez az egyetlen harc, amelynek helye van bolygónkon.

A demonstráció fotói folyamatosan kerülnek fel ERRE A LINKRE, és hamarosan szabadon felhasználható vágóképek is letölthetőek lesznek ERRŐL A LINKRŐL.