Budapest, 2022. július 8. – Még mindig nem jelentették be nyíltan, de úgy tűnik, hogy egyelőre tényleg leállítják a Fertő tónál zajló természetpusztító beruházást, a folytatásra kiírt közbeszerzést ugyanis azzal az indokkal nyilvánították eredménytelennek, hogy nincs rá fedezet. A Greenpeace üdvözli a döntést, sőt a zöldszervezet szerint nemcsak átmenetileg, hanem végleg le kell állítani a projektet. Csak olyan kisléptékű fejlesztést tudnak elfogadni, ami összhangba hozza az ökológiai szempontokat a helyi igényekkel: ez a szelíd ökoturizmus útja. A parton mostanra már hatalmas területet letaroltak, de még nem öntötték betonba, ezért várhatóan az élővilág gyorsan visszafoglalja majd azt, ami az övé. A Greenpeace abban bízik, hogy a döntéshozók belátták, hogy ez az ésszerűtlenül nagy – 45 milliárd Ft-os – építkezés soha nem térülne meg, komoly természetvédelmi kárt okoz és társadalmi ellenállásba ütközik, hisz másokkal együtt a Greenpeace is évek óta folyamatosan küzd azért, hogy megállítsa a rombolást. 

Greenpeace a Fertő védelmében
Fotó: © JÁRDÁNY Bence/Greenpeace

Tavaink rohamosan szárazodnak. Különösen igaz ez az egyébként is sekély vizű szikes tavakra, amelyek időnként évekre teljesen ki is száradnak. A Fertő tóban már most sincs elég víz ahhoz, hogy elbírjon egy olyan óriási tusztikai igénybevételt, mint amilyet ide terveztek, hisz lett volna itt 100 szobás szálloda, apartmanházak, 850 férőhelyes vitorláskikötő, műfüves focipálya és fedett sportkomplexum. 

Mindez egy olyan területen, amely nemzeti park, Natura 2000 terület, a vízi madarak és a vizes élőhelyek védelmére létrehozott ún. Ramsari egyezmény is felvette a különlegesen értékes vizes élőhelyek listájára, és UNESCO-világörökségi terület is 2001 óta. 

A beruházás ellen a számos nemzetközi szakmai szervezet, valamint számos magyar természetvédelmi és tudományos szervezet, köztük a Magyar Tudományos Akadémia testülete is felszólalt. 

A Greenpeace Magyarország tiltakozó akciókkal és jogi úton is küzdött azért, hogy  leállítsák az esztelen természetrombolást, és újragondolják a terveket. 

Emlékezetes momentuma volt a csatározásnak, amikor a beruházó 2021 decemberében azzal az indokkal akarta mielőbb megkezdeni az építkezést, hogy az állatok nehogy visszatérjenek a területre. Ahogyan írták: „ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”

Bízunk benne, hogy most meg is teszi!

„Reméljük, hogy ez a beruházás a jelenleg tervezett formában sohasem valósul meg. Reméljük, hogy az ökológiai és klímaválságnak ebben a kritikus szakaszában a magyar kormány mindannyiunk érdekeit képviselve azon fog dolgozni, hogy a természettel összhangban működő gazdaságot és társadalmat hozzon létre, hogy hazánk természeti kincsei továbbra is biztosíthassák az itt élők, magunk, gyermekeink, unokáink számára az egészséges táplálékot, tiszta vizet és levegőt.” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitáskampány-felelőse. 

Az építési területről addig is el kell távolítani a torzókat, és vissza kell adni az egészet a természetnek.

Előzmények: Mi történt eddig a Fertő védelmében?