כעס על מינויו של מכחיש מדע האקלים למזכ"ל חדש של ה-OECD

לצערנו, נושא חשוב זה לא זכה לסיקור בכלי התקשורת בישראל, אך שר הכלכלה האוסטרלי לשעבר, מתיאס קורמן, נבחר השבוע לעמוד בראש ה-OECD, ארגון בעל תפקיד מרכזי בהגדרת המדיניות הכלכלית העולמית. קורמן הינו דמות שנויה במחלוקת בנושאי אקלים ומאחוריו עבר עשיר של פעולה עקבית כגורם חוסם בפורומים בינלאומיים. בין השאר כינה את השאיפה לאיפוס פחמני "קיצונית, פזיזה ובלתי אחראית" ופעל נגד מס פחמן. פנינו לנציגים הישראלים בדרישה להימנע מבחירתו ואנו מצטרפים לקולות הרבים ברחבי העולם ומביעים אכזבה וכעס על מינויו של קורמן ומהיעדר היכולת להבטיח כי ה-OECD בהנהגתו ימשיך להוביל מדיניות מתקדמת להתמודדות עם שינויי האקלים בעולם כולו. זהו מסר מסוכן למנהיגי העולם והזדמנות מפוספסת עבור המדינות החברות ב-OECD להציב גבול ולפסול על הסף את מועמדותו של כל אדם שאינו מחוייב למאבק במשבר האקלים. 

שמן צף על פני המים

נפט בים התיכון. תיעוד: גרינפיס

למרות שהזדעזנו מהזפת ששטפה את חופי ישראל, שפיכת נפט וחומרים מסוכנים מספינות בלב ים מתרחשת כל הזמן. יותר מ-2.5 מיליון טון של נפט ותוצרי נפט נשפכים מדי שנה בים ברחבי אירופה עם לפחות 3,000 תקריות, רובם בשטחי הים התיכון שלמרבה הצער משמש כפח הזבל של תעשיית הדלקים. אסון הזפת העלה למודעות הציבורית לא רק את רגישותה של המערכת האקולוגית הימית לזיהומי נפט, אלא גם את אחד מגורמי הזיהום הגדולים והפחות מדוברים בים – השלכה בלתי חוקית של דלקים, שפכים ומזהמים אחרים מכלי שייט אל תוך המים. אתגרים לוגיסטיים, חסר בתשתיות ראויות ושיקולים כלכליים מביאים לכך שבכל שנה מתרחשות בים התיכון אלפי תקריות של שחרור שפכים או דלק מכוון ולא חוקי. ההפקרות שחוגגת בתחום ההפקה והשינוע של דלקים פוסילים, חומרים מסוכנים וסחורות ימיות, הפכה זה מכבר את הים התיכון לפח האשפה של תעשיית הנפט והגז.

בעל הבית השתגע: מדינת ישראל מכינה סבב קידוחים נוסף בים התיכון

צילום ואילוסטרציה: אלעד איבס / גרינפיס

בימים אלה, צוות בראשות משרד האנרגיה שוקד על הכנת הסבב הבא של חיפושי גז ונפט. עשרות בלוקים צריכים להיפתח לחיפושים של גז ונפט על ידי חברות פרטיות, ולהגדיל באופן מאוד משמעותי את הקמתן של תשתיות הפקה ושינוע של דלקים שפוגעים באקלים, בסביבה הימית ובבריאות הציבור.

עשור לאסון הגרעיני בפוקושימה

מחאת גרינפיס נגד הזרמת המים המזוהמים מפוקושימה לים

בשבוע שחלף ציינו עשור לאסון בפוקושימה, ובגרינפיס יפן פרסמו שני דוחות הנוגעים להשלכות החמורות האסון הגרעיני. צוות מומחי הקרינה של גרינפיס הגיעו לפוקושימה כשבועיים לאחר רעידת האדמה וביצע מאז 32 חקירות על השפעות הקרינה באיזור, האחרונה שבהם בנובמבר 2020. נמצא שוב ושוב שכ-85% מהאיזור בו בוצע טיהור מחומרים רדיואקטיביים על ידי הממשלה, נותר מזוהם בפסולת רדיואקטיבית. עוד חושף הדוח כי עשרות אלפי עובדים שהשתתפו במבצע הניקיון, רבים מהם עובדי קבלן בשכר נמוך, נחשפו באופן לא מוצדק לרמות קרינה גבוהות. 
אסון פוקושימה הוא תזכורת לכך שאנרגיה גרעינית היא מסוכנת ואיננה פתרון הקסם למשבר האקלים. תחנות כוח גרעיניות מהוות סיכון אנושי וסביבתי עצום במקרה של אסון חמור ולא ניתן להשוות בשום אופן את הסיכון ארוך הטווח המצוי באופן מובנה באנרגיה גרעינית לעומת אנרגיות מתחדשות. במאמר הבלוג שלנו תוכלו לקרוא על אסון פוקושימה ומדוע אנרגיה גרעינית היא (ממש) לא התשובה למשבר האקלים.

יערות הגשם נעלמים בקצב מסחרר

גלובס על חשיפת גרינפיס

מחקר חדש על מצבם של יערות הגשם הטרופיים הקריטיים לייצוב האקלים העולמי, מעורר דאגה באשר לעתידם. על פי המחקר, האנושות אחראית לפגיעה או השמדה של כשני שליש מכיסוי יערות הגשם הטרופיים בעולם ומאז 2002, שטח יערות הגשם שאבד גדול משטחה של צרפת. למעשה, מתוך כ-14.5 מיליון קמ"ר של יערות גשם טרופיים שכיסו בעבר את כדור הארץ, נותרו רק 36% שלא נפגעו כלל. היערות הטרופיים מהווים את אחת המערכות האקולוגיות החשובות והמגוונות בעולם ופגיעה, גם אם חלקית ברצף היערות, פוגעת ביכולתם להשתקם ולשמר את המאזן האקולוגי הייחודי המתקיים בהם.

מי יציל את הטונה מדיג יתר?

ספינת גרינפיס מיירטת ציידי טונה תעשייתיים בים התיכון

ספינת גרינפיס נמצאת כעת באוקיינוס ההודי על מנת להעלות את המודעות להקמת שמורות טבע ימיות על פני שטחם של 30% מהאוקיינוסים שתסייע גם בהגנה על דגי הטונה מפני דיג יתר תעשייתי. כך השבוע נציגי ממשלות שהתכנסו לדיון חירום על דייג יתר באוקיינוס ההודי, לא הגיעו להסכמה על הצעדים הנדרשים להגנה על הדגים והחמיצו הזדמנות נוספת לפעול כנגד חוות דגים ופרקטיקות דיג הרסניות. המדינות המתפתחות לחופי האוקיינוס ההודי מאשימות את האיחוד האירופי ב"צביעות וניאו-קולוניאליזם" על כך שהוא מציע צעדים שאינם מספיקים כדי להגן על טונה צהובת סנפיר מדיג יתר אגרסיבי, בזמן שמדינות אירופה הן הצרכניות הגדולות בעולם של הדג שאוכלוסייתו עשויה לקרוס עד 2024. 
רק הקמת רשת שמורות טבע ימיות תסייע לשקם את החיים בים >>>

כל התשובות

במסגרת פעולת חירום, בגרינפיס הכנו עבורכם דף שמרכז את התשובות לכל השאלות, דרכים לסייע ולהתנדב בניקוי החופים, תיעוד בלעדי, כתבות ועוד.

בוחרים ירוק

ביום חמישי 11.3 בשעה 17:00 מחאת הנוער למען האקלים, בשיתוף עם מטה לבחור ירוק וארגון חיים וסביבה מפיקות/ים פאנל פוליטיקאים/ות אליו יגיעו שרים וראשי מפלגות כדי לדבר על המשבר האקולוגי ועל הפעולות שהן/ם ינקטו בכנסת הבאה ואחריה למניעתו!
נשמח לראותכם על מנת להראות לפוליטיקאים  שזהו נושא בוער(תרתי משמע) בחברה הישראלית ומוכרח להיות גורם משמעותי בבחירות הנוכחיות.
זה הזמן לדרוש התחייבויות לפעולה בכנסת הבאה.

לעמוד הארוע בפייסבוק

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור