הסרט Seaspiracy היה מצמרר – אבל מה אפשר לעשות עכשיו עבור האוקיינוסים?

נטפליקס

Seaspiracy, הסרט הדוקומנטרי החדש של נטפליקס שעלה למסכים בשבוע שעבר ונמצא כבר במקום ה-3 ברשימת הצפיות של שירות הצפיות. הסרט הדוקו-אקטיביסטי שולח אותנו לצלילה עמוקה אל הגורמים המדרדרים במהירות את האוקיינוסים שלנו.

הסרט, בבימויו של יוצר הסרטים הבריטי אלי טאבריזי, מלווה את מסעו בגילוי מחירה האמיתי של תעשיית הדיג והשפעתה הנוראית על הים, ומה כולנו עומדים להפסיד במידה ונאפשר לתעשייה זו, להמשיך להשתולל ברחבי הכדור הכחול שלנו.

לאחר שצפה בכל הזוועות – החל מציד לווייתנים, דרך מכמורות דיג תעשייתיות המנקות את תחתית הים וכלה בכריתת סנפירי כרישים וחוות דגים רוחשות כינים, טאבריזי מגיע למסקנה (אזהרת ספוילר!) כי האוקיינוסים בצרה גדולה והדרך היחידה עבורו לעשות משהו בנידון היא הימנעות מאכילת דגים ופירות ים. כששרשראות אספקת הדגה הגלובליות, הן כה סבוכות ומפותלות, אין לשיטתו של יוצר הסרט, מזון בר קיימא מהים – והוא נשבע שלא לאכול ממנו יותר לעולם.

הסרט עורר כצפוי מחלוקת (שאינה דבר רע כשלעצמו), וכמו אחיו לז'אנר – Cowspiracy – הוטל ספק באמיתות חלק מהמידע המוצג בו. למרות זאת, Seaspiracy מעלה נקודות מהותיות ואין כל ספק שהאוקיינוסים שלנו במצב חמור מאוד ונדרשת פעולה דחופה לשינוי מציאות זו. 

אנחנו אמנם לא נעשה כאן בדיקת עובדות מלאה לסרט, אבל כן נרצה לאתגר את התפיסה הטוענת שהדבר הכי טוב שתוכלו לעשות עבור הים – הוא להפסיק לאכול דגים.

העניין הוא לא אם זה הדבר הכי טוב שבידינו לעשות אלא האם זה מספיק? התשובה היא שזה פשוט לא מספיק. זה לא מספיק שחלק מאיתנו ישנו את הרגלי התזונה שלהם – אנחנו צריכים שינוי מערכתי עמוק, ואנחנו צריכים אותו עכשיו. זה מה שאנחנו בגרינפיס מובילים בקריאתנו מסביב לעולם, להקמת רשת של שמורות טבע ימיות על פני 30% משטחי האוקיינוסים.

הישג: חברות הענק הודיעו שיתנגדו לכרייה בעומק הים

כחלק מפעילות המאבק להקמת שמורות טבע ימיות חשפנו לפני מספר חודשים את כוונותיה של תעשייה חדשה והרסנית, המבקשת להתחיל לכרות את קרקעית הים, ולגלף את האוצר העולמי הזה בכדי לגרוף הון עבור תאגידים רבים. מדענים הזהירו כי כרייה במים עמוקים תגרום נזק חמור ואולי בלתי הפיך לאוקיינוס העמוק וליצורים הימיים המכנים אותו בית. מה שעלול לפגוע בתהליכים הטבעיים המאחסנים פחמן ולהחמיר אף יותר את מצב החירום האקלימי.

שטחים בגודל של צרפת וגרמניה כבר נפתחו על מנת לבצע כרייה בים העמוק ותעשייה זו משדלת ממשלות על מנת לקדם את פתיחתם של עוד ועוד שטחי כרייה. 

כעת, הודות ללחץ הבינלאומי שהובלנו בגרינפיס יחד עם הקרן לשימור חיות הבר כנגד תעשיית הכרייה בעומק הים, חברות מתעשיית הרכב והטכנולוגיה וביניהן גוגל, סמסונג וולוו ועוד, הודיעו שלא ישתמשו במתכות וחומרים שיופקו בשיטה הרסנית זו. ההתנגדות של חברות אלו משמעותית ביותר מול חברות הכרייה שטוענות שהיא הכרחית על מנת לייצר בטריות! זוהי הוכחה נוספת לכך שאין ביקוש להרס האוקיינוסים.

תכנית האקלים של נשיא ארה״ב ביידן תייצר מיליוני משרות חדשות

הפגנה נגד צינורות דלקים מזהמים בארה״ב השבוע. תיעוד: גרינפיס

בשבוע שעבר נחשפו פרטים חדשים מתוכנית האקלים הגדולה של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. עיקריה הם השקעת מעל ל-2 ורבע טריליון דולר בשמונה השנים הבאות ליצירת מיליוני משרות לשדרוג וחיזוק תשתיות האנרגיה והרווחה, ביטול סובסידיות לתאגידי דלקים הפוסיליים (אולם ללא פרטים ספציפיים), השקעת 16 מיליארד דולר בתוכנית לניקוי בארות נפט וגז נטושות וצעדים נוספים לקידום אנרגיה נקייה. 

התכנית זכתה לשבחים על ההתחייבות לסיים לסבסד בכספי מיסים את התעשייה שגבתה ב-2018 את חייהם של 350,000 אמריקאים. אך לצד השבחים, בגרינפיס ארה"ב מדגישים כי התוכנית עדיין אינה הולמת את חומרתם של המשברים החופפים באקלים, בכלכלה ובחברה. "יחד עם מאות איגודי עובדים, ארגוני אקלים וחברה ותנועות אזרחיות, אנחנו קוראים לאמץ תוכנית מקיפה ואמיצה על מנת להסיט השקעות מתעשיות מזהמות ולקדם צדק חברתי, ילידי, מגדרי, סביבתי וכלכלי" נמסר.

הרס היערות בעולם גדל בשנת 2020

תיעוד גרינפיס מהאמזונס 2020

קצב הרס היערות גדל באופן ניכר בשנת 2020 כשלפחות 42,000 קמ"ר של יער עד, שטח בגודל דנמרק, נחרב באזורים טרופיים. מידע שהופק בשיתוף פעולה בין אוניברסיטת מרילנד לפלטפורמת המעקב גלובל פורסט וואטש, מראה שאובדן הכיסוי גדול באופן ניכר מהממוצע של העשרים השנים האחרונות, כששנת 2020 היא השלישית הגרועה ביותר מ-2002.

להרס במימדים כאלה השפעות אדירות על האקלים שלנו והרס היערות שווה לפליטות שנתיות של 575 מיליון רכבים. ברזיל מובילה את הרשימה המחרידה עם 17,000 קמ"ר של יערות שנחרבו, גידול של כ-25% לעומת 2019. השיאים נשברו בעידוד ממשל בולוסנרו, כשחורבן חסר תקדים פוקד את ביצות הפנטנל. לעומת זאת, המגמות בדרום מזרח אסיה, באינדונזיה ובמלזיה מנחמות מעט, כשמגמת ההקטנה בהרס היערות נמשכת.

מקהלה אחת, אנימטור אחד ופעילי גרינפיס נפגשו בבר (רק צוחקים – זה היה בזום!) כדי לעצור את זיהום הפלסטיק

רוצים לדעת עוד? צפו בטיזר לקראת השקה בינלאומית להפקה חדשה של גרינפיס.

50 שנה לגרינפיס: קול קורא למעצבים

בישראל ובכל רחבי העולם נציין בקרוב 50 שנות פעילות לגרינפיס! אנו מזמינים אתכם ליצור עיצוב גרפי לרגל מועד זה, בו יעשה שימוש בכל רחבי העולם. העיצוב נועד להעבייר מסר לא רק לגבי 50 השנים הראשונות להיסטוריה של גרינפיס – אלא גם לגבי העתיד שכולנו רוצים לראות.תחרות העיצוב תתקיים עד ה-22 באפריל והעיצוב ייזכה להיות הפנים של גרינפיס למועד זה בדיגיטל, בחולצות ובעוד פרטים רבים.

לעמוד התחרות הבינלאומית >> https://forms.gle/4RovSVprjfu5zdL47

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור