גרינפיס ישראל בשיתוף עם ארגוני הסביבה ״צלול״, ״שומרי הבית״ ומגמה ירוקה פנו הבוקר (יום א׳ 26/04) בבקשה למנהלי קרנות הפנסיה ובתי השקעות להפסיק להשקיע בתחום הדלקים הפוסילים (מפיקים, יצרני תזקיקים וחשמל פוסילי, מוליכים ומאחסנים) בצורה מדורגת ולפרסם לציבור באופן גלוי ומלא את כלל השקעותיהם.

להלן עיקרי הפנייה: 

הפגיעה הכלכלית חסרת התקדים בהיקפה של משבר הקורונה מאלצת את ממשלת ישראל, כמו ממשלות נוספות ברחבי העולם, להכניס את היד עמוק לכיס ולהשקיע סכומי עתק, על מנת לחלץ את המערכת הכלכלית מהבוץ. אחת הזירות אחריה אנו עוקבים בדאגה היא מצבה של קבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה. תאגיד הדלקים הפוסילים של תשובה נמצא קרוב לפשיטת רגל אשר קרוב מאי פעם למצב של הישנות התסריט שהתרחש ב- 2012, כשדלק נדל"ן ביצעה "תספורת" לחוב האג"ח שלה, בהיקף של כ- 1.4 מיליארד ש"ח.

קרנות הפנסיה ובתי ההשקעות בישראל משקיעים מזה שנים את כספי החסכונות והפנסיות של ציבור רחב מאוד במיזמים בעייתיים מהרבה בחינות וזאת חרף אזהרות שנשמעו מקרב מומחים והציבור. על הסיכון הפיננסי שעומד מאחורי המינוף הגבוה של עסקאות האלה, יש להוסיף את העובדה שפעילות כלכלית כמו פיתוח שדה נפט או גז פוגעת בבריאות הציבור ומחריפה את משבר האקלים.

מצב זה מחייב אתכם, הנהלות הגופים הפיננסים הגדולים היום במשק, לשאול את עצמכם שאלה: האם משברים כלכליים של חברות הגז והנפט ובקשות ל"תספורת", ימשיכו לחזור על עצמם? האם שוב תשקיעו את כספי הציבור במיזמים של גז ונפט, למרות הסיכון האקלימי והפיננסי שבעסקאות אלה?

המצב חסר התקדים שקורה מחייב אתכם לבחור צד: עם התאגידים המזהמים והבלתי אחראים, או עם הציבור ולצד התגייסות לעצירת משברי האקלים והזיהום! 

בעולם, קיימות דוגמאות רבות של גופים פיננסים אשר בוחרים במדיניות אחראית כלפי עתיד כדור הארץ וכלפי המשקיעים שלהם. ראו, בין השאר:

לאור כל זאת, גם מהזווית הכלכלית וגם מזו הדואגת לעתיד ילדינו, אנו מבקשים מכם לאמץ את ההחלטה להפסיק להשקיע בתחום הדלקים הפוסילים (מפיקים, יצרני תזקיקים וחשמל פוסילי, מוליכים ומאחסנים) בצורה מדורגת ולפרסם לציבור באופן גלוי ומלא את כלל השקעותיהם.