בריסל, 2 בפברואר 2022 

היום הציגה הנציבות האירופית באופן רשמי, תוכנית שנויה במחלוקת, במסגרתה גז מחצבי ואנרגיה גרעינית ייחשבו תחת הטקסונומיה של האיחוד האירופי, כאנרגיה בת קיימא. התוכנית עשויה להסיט כספים בשווי מאות מיליארדי יורו בהשקעות פרטיות לגז מחצבי ואנרגיה גרעינית, במקום לאנרגיה מתחדשת, תוך שהיא מחריפה את משבר האקלים. 

Activists from Greenpeace Belgium install a giant ‘taxonosaurus’ dinosaur outside the headquarters of the European Commission and European Council in Brussels in protest against the possible inclusion of fossil gas and nuclear energy in the EU’s ‘taxonomy’, or list of guidelines for sustainable investments.

מעבר לכך שלפסולת גרעינית מסוכנת אין כרגע פתרון, זמן בנייתם של כורים גרעיניים ארוך מכדי שיספיקו לסייע לאיחוד האירופי לעמוד ביעדי האקלים שלו ל-2030. על פי רובם המכריע של המדענים, עמידה ביעדי אקלים אלה הכרחית כדי למנוע את השפעותיו הקשות ביותר של משבר האקלים. גז מחצבי הוא גם הדלק המזהם ביותר באיחוד, ומחירו עלה בחדות באופן שהצית משבר אנרגיה באירופה. 

״הטקסונומיה האירופית״ (The EU’s taxonomy) היא למעשה אוסף הנחיות למשקיעים פרטיים בתחום האנרגיה. הייעוד שלה היה ליצור שפה משותפת המבוססת על עקרונות מדעיים שיוכלו לסייע באופן שקוף ובהיר בהכוונת השקעות פרטיות לפעילויות המיטיבות עם האקלים ועם הסביבה.

אדריאנה רודריגו, קמפיינרית בתחום כלכלה בת-קיימא בסניף גרינפיס בנציבות האיחוד האירופי בבריסל, מסרה בתגובה: "אני רוצה לדווח על ניסיון שוד, בבקשה. מישהו מנסה לקחת מיליארדי יורו מאנרגיה מתחדשת ולהטביע אותם בטכנולוגיות, שאו שלא ייסייעו כלל למאבק במשבר האקלים, כמו אנרגיה גרעינית, או יחריפו את הבעיה באופן ישיר – כמו גז מחצבי. החשודה היא מנהלת הנציבות האירופית, שהעמידה פנים שהיא לוקחת ברצינות את המשבר האקלימי-אקולוגי."

"התוכנית האנטי-מדעית מייצגת את ניסיון הגרינווש הגדול בכל הזמנים, והיא שמה באור נלעג את טענתו של האיחוד האירופי לכתר המנהיגות האקלימית-סביבתית הגלובלית. לא ניתן להסביר את הכנסתם של אנרגיה גרעינית וגז מחצבי למקורות האנרגיה הנחשבים כידידותיים לסביבה, חוץ מאשר הענקת מתנה לשתי תעשיות נואשות שיש להן בעלי ברית פוליטיים עוצמתיים", הוסיפה רודריגו. 

הפלטפורמה לכלכלה בת-קיימא באיחוד האירופי, גוף שחברים בו מעל 50 מומחים מעולם העסקים, האקדמיה והחברה האזרחית ומייעץ לנציבות האירופית בענייני מדיניות ירוקה, הודיעה בתגובתה הרשמית לתוכנית הנציבות, כי ההוראות הנוגעות לאנרגיה גרעינית, ובמיוחד לטיפול בפסולת גרעינית, מפרות עקרון בסיסי של מדד הקיימות של האיחוד האירופי, שעיקרו – להבטיח כי הטכנולוגיות שיכללו בו "לא יסבו נזק משמעותי" לסביבה. קבוצת המשקיעים המוסדיים בשינויי האקלים (The Institutional Investors Group on Climate Change), שחבריה מייצגים נכסים בשווי של מעל 50 טריליוני יורו, הגיבה גם היא כי הכללת הגז המחצבי במקורות האנרגיה הנקיים ע"י הנציבות האירופית "ישנע כספים לכיוון פעולות שאינן עומדות בקנה אחד עם התחייבויותיו של האיחוד האירופי לנייטרליות פחמנית עד 2050."

עורכי דין סביבתיים בארגון ללא מטרות רווח Client Earth, אמרו כי הכנסתו של הגז המחצבי למדד הקיימות סותרת מספר חוקים באיחוד האירופי, לרבות חוק האקלים של האיחוד האירופי שחוקק ב-2021. דווח כי מספר ממשלות ואירגונים מתכננים לפעול משפטית נגד הכנסתם של גז ואנרגיה גרעינית למקורות האנרגיה הנחשבים כירוקים בידי הנציבות האירופית. 

הצעדים הבאים

תוכנית הנציבות האירופית צפויה לקבל תגובת נגד חריפה מחברי הפרלמנט האירופי, שנמנע מהם לקחת חלק בגיבוש התכנית או לבחון את פרטיה עד כה. 

גרינפיס קורא לחברי הפרלמנט להצביע נגד ההצעה ולהפיל אותה. רוב של הפרלמנט, או 353 חברים, דרוש בכדי לעשות זאת.  גרינפיס גם קורא לכל המוסדות הכלכליים באיחוד האירופי שלא לקטלג אנרגיה גרעינית וגז כהשקעות בנות-קיימא, ולשמור על החלטות ההשקעה שלהם באנרגיה ואקלים שקופות ומבוססות מדע. 

תגובת גרינפיס ישראל והקשר לפיתוח משק הגז ישראלי לייצוא

ורד סלדינגר, מנהלת תחום האנרגיה בגרינפיס ישראל מסרה בתגובה: ״מצער מאוד לשמוע על תוכניתו של האיחוד האירופי להכריז על אנרגיית הגרעין וגז המחצבים כעל "אנרגיות ירוקות" להשקעה.

כמו אצלנו בישראל, גם האיחוד האירופי נכנע ללובי של תאגידי הדלקים המזהמים, המשכנעים אותנו שהגז הוא אנרגיה נקיה שתעזור בדרך למיתון משבר האקלים. אבל המדע הוא ברור: הגז הוא הגורם מס׳ 1 לפליטות גזי חממה באיחוד האירופי, והמשך הפיתוח שלו לא יאפשר עמידה ביעדי האקלים. 

גם אצלנו, למרות הכרזתה של שרת האנרגיה קארין אלהרר ש-2022 "תהיה שנת האנרגיות המתחדשות" וש"הגז יחכה", 16 קידוחי חיפוש חדשים עומדים לצאת לדרך כבר בחודשים הקרובים, כולם מיועדים ליצוא, בטענה שמדינות אירופה והאזור צריכות את הגז ״הישראלי״. אז זהו שלא. ירידה לפרטים של התקנה האירופית המוצעת, חושפת שבפועל הגז הישראלי יהפוך למוצר נחות עוד יותר לשוק האירופי מכיוון שהתקנות החדשות, במידה וייכנסו לתוקף, מתייחסות אך ורק לגז המיוצר באירופה ולמתקנים חדשים, העונים על התקנים העדכניים ביותר, ויחליפו ישירות את השימוש בפחם בתוך היבשת״. מתקנים ותשתיות קיימות לא יוכלו "לזכות" בהגדרה זו. 

אני רוצה לעזור