Rezultatele alegerilor locale din 2020 au adus o schimbare la Primăria Municipiului București. Noul primar, Nicușor Dan, vine din sfera organizaţiilor neguvernamentale, deci trebuie să știe cât de importantă este transparența și participarea publică în luarea deciziilor. 

Cu gândul că noul primar va pune pe primul plan dialogul cu societatea civilă, la câteva zile după validarea acestuia, pe 20 Octombrie 2020, am transmis primăriei o cerere de audiență pe subiectul calității aerului din Bucureşti. Am cerut audiența pentru a propune măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității aerului și pentru a face auzită vocea celor peste 15.000 de semnatari ai petiției “CELE 10 SOLUȚII GREENPEACE PENTRU REDUCEREA POLUĂRII”. Au trecut mai bine de 5 luni de la transmiterea cererii de audientă și nu am primit un răspuns până acum.

Stimate domnule Primar General Nicușor Dan,

De mai mulţi ani, Bucureştiul are cel mai congestionat trafic din Europa. Măsurătorile efectuate în perioada imediat aderării României la Uniunea Europeană au arătat o calitate a aerului foarte slabă, mult peste valorile limită pentru protecția sănătăţii umane, sursa principală fiind traficul rutier. Bucureștenii au fost expuși în mod aproape continuu unor niveluri alarmante de poluare încă din 2007. Primăria Municipiului București trebuia să ia măsuri rapide și eficiente pentru a diminua aerul toxic. Nu s-a întâmplat. Am ajuns într-un punct în care, dincolo de sănătatea noastră care este grav afectată, vorbim și despre amenzile uriașe pe care urmează să le plătim tot noi, cetățenii. Comisia Europeană a declanșat mai multe proceduri de infringement ce vizează Capitala tocmai pentru că PMB nu a luat și nu ia măsuri pentru a limita expunerea populației la cote nocive de poluare. 

Deoarece organizația noastră urmărește acest subiect şi avem acelaşi obiectiv ca dumneavoastră, acela de a face demersuri rapide pentru îmbunătățirea calității aerului, am aprecia dacă ați da curs cererii noastre cât de curând posibil.”

Răspunsul primăriei capitalei a venit după doua saptamani, pe 2 Noiembrie 2020, sub forma unui număr de înregistrare a petitiei și o informare că “detaliile cu privire la data, locul și ora desfășurării audienței vă vor fi comunicate telefonic”. Începea așteptarea.

După aproape o luna, pe 17 Noiembrie 2020, am primit o adresă scrisă prin care ni se comunica punctul de vedere al Direcției de Mediu cu privire calitatea aerului din București. Desi am solicitat o audiență la Primarul General, pentru care urma să primim “detaliile cu privire la data, locul și ora desfășurării audienței”, în schimb am primit un punct de vedere scris.

Cu gândul că adresa Direcției de Mediu “a ținut loc de audiență”, la aproximativ doua luni de la solicitarea inițială, pe 16 Decembrie 2020, am reiterat solicitarea unei audiente la Primarul General pe subiectul calității aerului din Bucureşti.

Noul răspuns a venit la finalul anului 2020, sub forma unei noi informări că “solicitarea de audiență la Primarul General este în evidenta noastra, iar detaliile cu privire la organizarea audienței vă vor fi transmise telefonic, la momentul oportun.”

Au trecut 5 luni de la transmiterea cererii de audientă iar Primarul General Nicușor Dan nu a dat curs solicitării de audientă. Greenpeace România a solicitat și împreună cu alte organizații și grupuri de inițiativă, o întâlnire în care să detaliem modul cel mai eficient în care putem lucra împreună pentru București, însă nici la această solicitare nu am primit un răspuns pozitiv.

Între timp poluarea aerului rămâne subestimată în București. Greenpeace România a măsurat poluarea aerului cu dioxid de azot în stația de autobuz Piața Romană din Capitală și semnalează faptul că nivelul poluării aerului este mult mai ridicat decât cel comunicat populației de autorități prin rețeaua oficială de monitorizare a calității aerului.

În anul 2020, România, a fost condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru eșecul sistematic de a reduce poluarea cu pulberi din București. Cetățenii din București au fost expuși în mod aproape continuu unor niveluri nesănătoase de pulberi (PM10) încă din 2007, iar autoritățile au fost atenționate în mod repetat cu privire la acest lucru și nu au luat măsurile necesare.

De asemenea, în 2020, România, a fost subiectul unei noi proceduri de infringement pentru poluarea aerului cu dioxid de azot din București. Mai mult, pe lângă depășiri ale limitelor de poluare cu noxe, Comisia Europeană semnalează și unele deficiențe în monitorizarea concentrațiilor de dioxid de azot (NO2) din București. Prezența unor concentrații ridicate de dioxid de azot (NO2) implică riscuri pentru sănătatea umană.

Între timp, Bucureștiul rămâne un oraș arogant, de exemplu, cu distribuția spațiului, cu participarea publică și cu transparența decizională, iar Primarul General Nicușor Dan pare că nu vrea să aducă schimbarea.