Hvalospev naravi

Nobena napisana ali izgovorjena beseda ne more izraziti, kako me navdušuješ, narava. Besede niso nikoli zadostne, da bi izrazile moja občutja. 

Kako opišeš tisti topel občutek bosih nog na premočenih tleh po poletnem nalivu?

Ali pa tisti trenutek, ko se do krvi zbodeš na trnu vrtnice? Bolečina, ki ne sproži jeze. Nekaj tako čudovitega, kot je cvet vrtnice, lahko sproži le občudovanje.

In tisti občutek, ko se v gozdu sprehodiš čez pajkovo nit ter s strahom pričneš vsako žgečkanje na svojem vratu povezovati s tarantelo. 

Ali pa ko pri teku pomotoma pohodiš polža in mu zdrobiš hiško – mešanica gnusa in neizmernega obžalovanja ter globoke žalosti, da si nekoga dobesedno uničil.

Kje je meja med tabo, narava, in mano? Kjer se jaz končam, se ti nadaljuješ in nikoli ne končaš. Samo prehajaš iz ene oblike v drugo. Ti si neskončna. Kamorkoli se obrnem, da bi našla lepoto in navdih, tam si ti, narava.

Kdo je pticam dal krila in jih poslal, da popestrijo nebo? 

Kdo je ježem dal bodice in kdo ribam škrge? 

Zakaj lahko mravljica dvigne 5000 kratnik svoje teže, jaz pa se zjutraj komaj dvignem iz postelje?

Drevesa. Oh, gozdovi. Kako to, da je najstarejše drevo staro skoraj 5000 let? Kako to, da imajo nekatera drevesa spol in verjetno celo sposobnost, da ga čez čas spremenijo?

Ah, narava. ❤️

Tvoja kompleksnost me navdihuje.

Tvoja preprostost še bolj.

Včasih ljudje pozabimo na tvoja bogastva. A nikoli ne smemo pozabiti tvoje vrednosti. Vrednosti, neodvisne od tiste, ki ti jo dajo ljudje, neodvisne od cen lesa na trgu, neodvisne od povpraševanja po dobrinah, ki jih velikodušno nudiš vsem bitjem na planetu. Ne smemo pozabiti, da si ti, narava, največja vrednota in vrednota sama po sebi. 

Naša občutki si zapomnijo, kar misli prezrejo in pozabijo. Ti, narava, daješ življenje. Hvala!

22. maja obeležujemo mednarodni dan biotske raznovrstnosti. A prepogosto to isto pestrost, ki jo opevamo, pozabimo slaviti preostale dni v letu. 

Mnogi posamezniki, organizacije in drugi aktivno (so)delujemo, da bi to uničevanje narave in izgubo naravne pestrosti karseda čimbolj preprečili oziroma zamejili. Zato naj bo zgornje besedilo hvalospev tudi vsem nam, zaščitnikom narave.

Hvala, ker prispevate.

Ines Kavgić,

Greenpeace Slovenija

P.S. – Če želite podrobnejše branje o pomenu biodiverzitete, preberite ta članek. Če želite podrobneje izvedeti, kaj Greenpeace počne na tem področju obiščite to spletno stran. In nenazadnje, če želite finančno prispevati, k našim naporom za zaščito okolja, donirajte kolikor zmorete.

Rainbow Warrior Near the Queensland Coast. © Tom  Jefferson / Greenpeace
Doniraj

Greenpeace ne sprejema finančnih sredstev inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank – naše delo je mogoče le zaradi donacij posameznikov.

Pridruži se ×