Praznični december je zdaj že krepko za nami, a dobili smo idejo, da poskusimo »ho ho ho« zamenjati s »ha ha ha«, tako da vam predstavimo nekaj smešnih posnetkov, ki so jih v zadnjih desetletjih naredili naši fotografi in snemalci ali pa so nastali v naših kampanjah.

Ste pripravljeni na malo smeha? Pa začnimo!

1. Krik rumenonogega pingvina

Na žalost ne govorimo pingvinščine, zato si lahko pingvinove besede le predstavljamo, a samo želimo si lahko, da bi lahko pri vsem, kar nas čaka v letu 2023, ohranili tako mirno kri kot ta tjulenj. 😊

Le predstavljamo si lahko, kaj je želel povedati pingvin. (© Paul Hilton / Greenpeace)

Leta 2018 se je Greenpeace odpravil na trimesečno znanstvenoraziskovalno ekspedicijo na Antarktiko, ki je vključevala potope na morsko dno in jemanje vzorcev za ugotavljanje onesnaženja s plastiko, da bi tako opozorili na nujno potrebo po vzpostavitvi rezervata v Antarktičnem oceanu in zaščiti vrst, kot so kiti in pingvini. Takrat je nastala ta zanimiva fotografija.

2. Mislec – živalska verzija

Ali poznate »Misleca«? Slavno bronasto skulpturo Augusta Rodina, ki prikazuje golega moškega, sedečega na skali, ki je z desnim komolcem naslonjen na svoje levo stegno in z brado sloni na hrbtni strani desne dlani. No, zdaj si lahko ogledate še »Utrujenega orangutana«. 😊

Ne vemo, ali je bilo krivo sonce ali pa se je orangutan preprosto naveličal poziranja pred fotoaparatom (© Claire Donner / Greenpeace)

Ta fotografija je nastala leta 2016, na njej pa je orangutan v rehabilitacijskem centru na Borneu. Pohlepna plantažna podjetja uničujejo deževni gozd in ga nadomeščajo z oljnimi palmami. Greenpeace si močno prizadeva prisiliti velike blagovne znamke, da bi palmovo olje kupovala samo od podjetij, ki dokazano niso povezana s krčenjem gozdov, in tako zaščitila primarni življenjski prostor orangutanov.

3. Človekov najboljši (vohljajoči) prijatelj

Na naših posnetkih se ne znajdejo samo divje živali. Včasih so v središču pozornosti naši kosmati prijatelji in poskrbijo za nepozabne trenutke.

Tako, ja, to je pravi kot! Kako izgledam? (© Greenpeace)

Leta 2014 je Greenpeaceova ladja »The Esperanza« dokumentirala in protestirala proti raziskovanju in črpanju nafte na območju Arktike. Članom posadke se je na poti na Medvedji otok pridružil tudi pes čuvaj. Mladiček je imel nalogo, da člane odprave opozori na prisotnost severnih medvedov, vendar je izvohal druga potencialna tveganja (pa tudi priboljške). 😊

4. Videz lahko vara

Ta fotografija sedeče gorile, ki zre v objektiv, je nastala leta 2001. Zdi se, kot da gorila opazovalcu »kaže sredinca«, v resnici pa smo na fotografijo zgolj ujeli “nepravi” trenutek. 🙃

Ujeto v trenutku (© Greenpeace / Daniel Beltrá)

Gozdove v Demokratični republiki Kongo (DRK) ogroža pridobivanje fosilnih goriv. Lani je vlada te države na dražbi prodala nahajališča nafte in plina v nekaterih izmed najbolj občutljivih ekosistemih na svetu, ki med drugim segajo tudi v nacionalni park Virunga, znan po izjemni biotski raznovrstnosti ter redkih in globalno ogroženih vrstah, kot je gorska gorila. Predstavljamo si, da bi danes ta gorila takole gesto namenila tudi dražbi deževnega gozda v Kongu, Greenpeace pa se temu pridružuje s kampanjo za zaščito tega zelenega osrčja Afrike.

5. Radovedni svizec

Leta 2014 je glavno vlogo v Greenpeaceovem filmu prevzel radovedni svizec, ki je v narodnem parku Glacier polizal kamero GoPro. 😋 Oglejte si celoten posnetek:

Ekipa Greenpeacea je snemala film o vplivu podnebnih sprememb na nacionalne parke v ZDA in je želela vanj vključiti tudi posnetek v časovnih presledkih narodnega parka Glacier v Montani, ki mu grozi skorajšnja izguba ledenikov. Kamera je namesto tega posnela svizca, ki je raziskoval snemalno opremo.

To je le manjši izbor naših najljubših podob s kančkom humorja. Upam, da vam je katera izmed njih narisala nasmeh na obraz. 😉