Greenpeace poziva EU, naj preneha financirati oglaševanje mesa in mlečnih izdelkov

Sporočilo za javnost

Bruselj, 8. april 2021 – Kot kažejo izsledki nove Greenpeaceove raziskave (poročilo si v pdf obliki lahko prenesete tukaj), je Evropska komisija 32 odstotkov svojega petletnega proračuna za promocijo kmetijskih proizvodov, ki znaša 776,7 milijona evrov, porabila za oglaševalske kampanje za meso in mlečne izdelke. Takšno financiranje je v nasprotju z opozorili znanstvenikov o katastrofalnih posledicah, ki jih ima industrijska živinoreja za naravo, podnebje in naše zdravje

Raziskava  preučuje sredstva, namenjena oglaševanju mesa in mlečnih izdelkov v Avstriji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji ter na Poljskem, Danskem in Irskem, ki skupaj predstavljajo skoraj dve tretjini vseh financiranih projektov s strani EU med 2016 in 2019. 

Sini Eräjää, aktivistka Greenpeacea za področji kmetijstva in gozdov, pravi: »Celotna znanost priporoča, naj v dobro svojega zdravja in zdravja planeta zmanjšamo porabo mesa in mlečnih izdelkov, zato je nesprejemljivo, da EU porabi četrt milijarde evrov za spodbujanje porabe. Z živinorejo in prehranjevanjem z industrijsko pridelanim mesom in mlečnimi izdelki tvegamo novo pandemijo ter uničujemo podnebje in naravo – neodgovorno je, da EU to še naprej spodbuja z davkoplačevalskim denarjem.«

Raziskava je pokazala tudi, da je v obdobju 2016–2020 Evropska komisija za spodbujanje prehranjevanja z živili rastlinskega izvora porabila zgolj 146,4 milijona evrov oziroma 19 % izdatkov za oglaševanje.

Verziji vodilne strategije EU »Od vil do vilic« ter načrta za boj proti raku, ki sta pricurljali v javnost, kažeta, da je Evropska komisija nameravala prenehati financirati oglaševanje rdečega in predelanega mesa, ki sta še posebej škodljiva za zdravje. Končni verziji obeh dokumentov vsebujeta ohlapnejše formulacije o spodbujanju bolj zdravega prehranjevanja.

Evropska komisija trenutno opravlja pregled svoje politike glede spodbujanja kmetijskih proizvodov iz EU, nov predlog politike pa naj bi objavila v začetku leta 2022. Greenpeace poziva EU, naj preneha z javnim financiranjem promocije mesa in mlečnih izdelkov. Analiza je pokazala, da številne oglaševalske kampanje, ki jih sofinancira EU, izrecno navajajo, da si prizadevajo obrniti trend upadanja – oziroma zadržati trend rasti – porabe mesa in mlečnih izdelkov v Evropi.

Sara Kosirnik, Greenpeace Slovenija: 

“Kljub temu, da Greenpeaceova raziskava ne navaja podatkov o evropskih sredstvih, namenjenih oglaševanju mesa in mlečnih izdelkov v Sloveniji, nam pa z vidika oglaševanja dobro pokaže, kako močno evropsko kmetijstvo, tudi slovensko, sloni na živinoreji, ki najbolj obremenjuje okolje in zdravje ljudi. 

Pandemija nam je tako ponovno razkrila zaskrbljujoče dejstvo, da v Sloveniji pridelamo manj kot polovico sadja in zelenjave, ki jo pojemo, skoraj popolnoma samooskrbni pa smo z mesom in mlekom.

Za dosego trajnostnega, bolj samozadostnega modela prehranjevanja, bodo potrebne spremembe v ekonomskih in kmetijskih politikah, ki bodo začrtale smer preobrazbe slovenskega kmetijstva. Pri tem bo nujno zmanjševanje deleža  živinoreje, predvsem govedoreje (zmanjševanje števila goveda, zmanjševanje površin kmetijskega zemljišča, na katerem se prideluje hrana za živali v korist povečanju površin za pridelavo hrane za ljudi), ter povečanje podpor za okoljsko blagodejnejše oblike kmetijstva (ekološko kmetijstvo). Skupaj s tem, pa bi morale vse države EU javna sredstva namenjati predvsem promociji zelenjave, sadja in žit.’’

Kontaktni podatki: 

Sara Kosirnik, Greenpeace Slovenija

 030 408 553

[email protected] 

Sini Eräjää, Greenpeace EU, vodja kampanj  za kmetijstvo in gozdove 

+32 476 975 960, 

[email protected]