Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

To aktivister fortsat tilbageholdt af russisk kystvagt.

Skriv en kommentar
Nyhed - 19. september, 2013
En finsk og schweizisk aktivist bliver fortsat tilbageholdt til havs af den russiske kystvagt, efter de i går bordede selskabet Gazproms boreplatform Prirazlomnaya for at bremse den første olieproduktion i det Arktiske Ocean.

19. september 2013

Finske Sini Saarela befinder sig lige nu på den russiske kystvagts skib, hvor myndighederne hævder hun er gæst.

Greenpeace-skibet Arctic Sunrise cirkulerer omkring platformen 60 kilometer fra Rusland nordlige kyst og forsøger løbende at få kontakt til Kystvagtens skib, der følger tæt efter.

Kystvagten ønsker ikke at oplyse, om der vil blive rejst tiltale mod aktivisterne Sini Saarela og Marco Weber eller om de vil blive løsladt ovenpå gårsdagens aktion. I stedet har man udsendt usande udtalelser om, at aktivisterne er ”gæster” på Kystvagtens skib og hævdet, at Greenpeace ikke reagerer på forespørgsler om kontakt.

”Hvis den russiske kystvagt havde et oprigtigt ønske om at løslade aktivisterne, ved de udmærket godt, hvordan de skal opnå kontakt. Aktivisterne bliver tilbageholdt efter en fredelig aktion mod arktiske olieboringer og bør enten blive løsladt eller tilladt at kontakte en advokat,” siger Jon Burgwald, Arktis-ansvarlig i Greenpeace i Danmark.

Samtidig lyder det fra det russiske udenrigsministerium, at Kystvagten i går valgte at gribe ind med blandt andet varselsskud, fordi Greenpeace-skibet Arctic Sunrise udgør en miljø- og sikkerhedsmæssig trussel, hvilket Greenpeace bestrider som en vanvittig påstand.

”Kystvagten har truet aktivisterne med våben og affyret 11 varselsskud, så hvem er det, der er den egentlige sikkerhedstrussel her? Hvis Kystvagten vil beskytte miljøet, bør man som det allerførste stoppe med at opføre sig som en slags sikkerhedsstyrke, der beskytter et dybt uansvarligt selskab som Gazprom, siger Arktis-ansvarlig Jon Burgwald.

19. september 2013

Marco Paolo Weber befinder sig lige nu på den russiske kystvagts skib. Greenpeace arbejder intensivt for at få løsladt de to aktivister.

For mindre end to år siden fik Gazproms skødesløse omgang med sikkerheden tragiske konsekvenser, da 53 mennesker mistede livet, efter boreriggen Kolskaya i december 2011 sank. Selskabet havde forinden nedprioriteret en række sikkerhedsforanstaltninger for at kunne skære markant i budgettet for olieboringer i det østlige Rusland.

”Boringer efter olie i Arktis udgør en alvorlig miljømæssigt risiko, som vi ikke har råd til at løbe, og Greenpeace ønsker at forsvare det ganske særlige og skrøbelige miljø på vegne af millioner af mennesker verden over, som er modstandere af boringerne, siger Jon Burgwald”

3,7 millioner har indtil videre sluttet sig til den globale bevægelse Save the Arctic for at beskytte Arktis fra offshore-olieboringer og støtte kravet om et fælles Nordpols-reservat.