Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace giver Gazprom det røde kort for olieboringer

Nyhed - 2. oktober, 2013
Besætningen fra Arctic Sunrise er varetægtsfængslet i Murmansk i Rusland, men protesterne mod Gazproms olieboringer i Arktis fortsætter. Tirsdag aften overraskede aktivister med et klart budskab til hovedsponsoren for Schalke 04 under Champions League-kampen mod FC Basel.

2. oktober 2013

 

Greenpeace-aktivister dukkede tirsdag uventet frem under Champions League-kampen mellem FC Basel og Schalke 04.

Her klatrede aktivister op på taget af St. Jakob-Park stadion i Basel for at give Schalkes hovedsponsor Gazprom det røde kort for selskabets uansvarlige olieboringer i Arktis. Det danske besætningsmedlem Anne Mie Roer Jensen, der lige nu sammen med 29 andre sidder varetægtsfængslet i Rusland, var ombord på Arctic Sunrise, der protesterede mod netop Gazprom.

Aktivisterne hang i reb fra taget, hvorfra der blev rullet et 27 gange 4 meter stort banner ned med teksten ”GAZPROM DON’T FOUL THE ARCTIC”. Aktionen gjorde kravet om løsladelse af de varetægtsfængslede klart.

”Gazprom leder an i et russisk roulette med miljøet i Arktis. De russiske myndigheder holder hånden over selskabet ved at undertrykke fredelige protester. Gazproms boreplatform er gammel og rusten, og selskabet er hverken klar til at bore i det ekstreme vejr eller i stand til at rydde olien op, når olien fosser ud. Derfor skal olieboringerne stoppes,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

2. oktober 2013

 

Olieindustrien har i dag slet ingen teknologi, der kan rense olien op ved udslip i Arktis, og Gazprom har ikke offentliggjort en olieudslipsplan, som det kræves. Tilbage i 2011 førte sløseri med sikkerheden til Kolskaya-tragedien, hvor en borerig sank og 53 besætningsmedlemmer omkom.

”Gazprom er notorisk kendt for at skrabe bunden, når det gælder sikkerheden, og selskabet har ingen erfaringer med offshore boringer. Hvis selskabet får lov til at fortsætte den uansvarlige oliejagt, er det kun et spørgsmål om tid, før der sker en oliekatastrofe i Arktis. Derfor protesterede de 30 ombord på Arctic Sunrise ved Gazproms boreplatform,” siger Jon Burgwald.

Gazprom har planlagt olieudvinding i begyndelsen af 2014 i et område af Arktis, der er dækket af is otte måneder om året, og hvor temperaturen går ned til minus 50 grader. Voldsomt stormvejr og mørke er også med til at forøge risicien for olieudslip.

Udover at Gazprom ikke kan klargøre, hvad man stiller op ved olieudslip, så befinder sikkerhedsudstyret sig i Murmansk cirka 1.000 kilometer fra oliefeltet. Områdets naturreservater er hjem for isbjørne, hvalrosser og sjældne havfugle.

Protesten ved fodboldkampen skal få de russiske myndigheder til at løslade besætningen på Arctic Sunrise. Tirsdag nåede antallet af breve med kravet til de russiske ambassader 730.000.