Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Holland kører sag mod Rusland for frigivelse af Arctic Sunrise og besætningen

Nyhed - 6. november, 2013
Den hollandske regering har i dag, onsdag, rejst den vigtige voldgiftssag mod Rusland, der kræver Arctic Sunrise og de 30 fængslede frigivet - herunder også den danske styrmandselev Anne Mie Roer Jensen.

Holland fremlagde sagen under dagens høring ved Den Internationale Havretsdomstol i Hamburg, der er FN’s retslige organ for tvister i internationalt farvand. Regeringens repræsentant, Lisbeth Lijnzaad, argumenterede for, at Rusland skal frigive det beslaglagte skib, der indregistreret i Holland, og løslade de 28 aktivister, besætningsmedlemmer samt to freeleancefotografer.

Ulovlig kapring

Holland fremfører de to krav, fordi de russiske myndigheder den 19. september ulovligt kaprede Arctic Sunrise i internationalt farvand. Det skete efter en fredelig protest for at gøre opmærksom på Gazproms risikable olieboringer, der for første gang nogensinde skal begynde i det isfyldte Arktiske Ocean.

Ifølge Holland berettiger intet ved Greenpeace-protesten mod Gazproms olieplatform til at tage Arctic Sunrise i varetægt og fængsle besætningen. Det er en krænkelse af hollandsk territorium (Arctic Sunrise) og de internationale søfartsregler.

”Vi sætter stor pris på, at Holland tager ulovlighederne alvorligt og arbejder for at få skibet og selvfølgelig Anne Mie og de 29 andre fængslede frigivet. Det hollandske argument er klart: Skibet havde ret til at navigere frit, og det var ulovligt at borde skibe og tilbageholde besætningen i internationalt farvand. Vi håber, at domstolen vil afgøre sagen i dette lys og kræve alle 30 løsladt,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

6. november 2013

Action against Gazprom's Arctic Drilling © Denis Sinyakov / Greenpeace

 

Stærke argumenter fra Holland

Ifølge den internationale juridiske rådgiver hos Greenpeace, Jasper Teulings, fremlagde Holland sagen overbevisende.

”Den hollandske regering argumenterede sin sag ekstremt stærkt. Holland tager et stærkt standpunkt for at støtte retsstaten og retten til fredelige protester. Greenpeace hylder Hollands beslutning om at tage de nødvendige juridiske skridt for at få skibet og Arctic 30 frigivet,” siger Jasper Teulings.

Den russiske modpart anerkender ikke anklagen, så høringen fandt sted uden russiske repræsentanter i Hamburg. Dette fritager dog ikke Rusland fra ansvar.

”De russiske myndigheders beslutning om ikke at møde frem afviger fra landets respektfulde engagement i domstolen. Rusland er formelt ikke forpligtet til at deltage i høringen, men landet er forpligtet til at følge enhver afgørelse fra domstolen,” siger Joris Thijssen, kampagnechef for Greenpeace i Holland.

Der var repræsentanter fra 12 lande tilstede ved høringen, heriblandt Danmark. Domstolen forventer at have en afgørelse klar i voldgiftssagen den 22. november.