Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Efter fængsling og tilbageholdelse i Rusland: Hærget Arctic Sunrise omsider på frit hav

Nyhed - 1. august, 2014
Mere end 300 dage efter Arctic Sunrise blev ulovligt bordet og tilbageholdt af russiske styrker – som svar på en fredelig protest mod Gazproms risikable olieboringer i Arktis - sejler Greenpeace-skibet nu sine første, frie mil ud af russisk farvand.

1. august 2014

Et langt kapitel i Rusland er nu slut og Arctic Sunrise sejlede i dag ud af havnen i Murmansk - med retning mod Amsterdam, hvor det vil blive modtaget af bl.a. Arctic 30, besætningsmedlemmerne, der blev fængslet efter den fredelige protest mod Gazproms olieboringer.

 

Arctic Sunrise sejler til Amsterdam for at få omfattende og tiltrængte reparationer. Skibet blev officielt frigivet den 6. juni fra de mere end otte måneders tilbageholdelse i Murmansk, men det er først nu, at det reelt kan sejle.

Da kaptajnen fik adgang i slutningen af juni, stod det klart, at Arctic Sunrise er blevet voldsomt ødelagt under tilbageholdelsen. Det er sikkert at sejle hjem, men i så dårlig forfatning, at det endnu ikke kan sejle i det ekstreme Arktis. Sikkerhedssystemer og udstyr til at navigere og kommunikere med var enten fjernet eller ødelagt.

Danske Anne Mie Roer Jensen var blandt de 30 besætningsmedlemmer, der ulovligt blev fængslet og tilbageholdt i 100 dage. Det har ikke afskrækket den nu færdiguddannede styrmand i at sejle ud for at kæmpe for Arktis og miljøet, der nu sejler i Middelhavet på Rainbow Warrior for at rette fokus mod klimaproblemerne og offshore olieboringer. Herfra siger hun:

”Det var 100 meget udfordrende dage i russisk fangenskab, der føltes uretfærdige. Vi fik taget vores frihed efter en fuldstændig fredelig protest mod, at Gazprom får lov til at sætte alle miljøhensyn til side og udføre de første olieboringer i det isfyldte Arktiske Ocean,” siger Anne Mie Roer Jensen.

”Jeg er glad for, at Arctic Sunrise nu kommer hjem i havn og snart igen bliver i stand til at sejle ud og kæmpe flere fredelige slag i kampen for at beskytte Arktis. Det er et kapitel, der nu slutter, men kampen for at beskytte Arktis fortsætter for fuld styrke. De russiske myndigheder forsøgte at holde protesterne nede, men det modsatte er sket. Hele verden er gjort opmærksomme på, at olieboringerne i Arktis er uansvarlige og bør stoppes.”

1. august 2014

Det var 100 udfordrende dage med russisk fængsling og tilbageholdelse for Anne Mie Roer Jensen. Men som færdiguddannet styrmand vil hun fortsat sejle ud med de tre Greenpeace-skibe og arbejde for et bedre miljø og klima i verden.

 

Det forventes, at Arctic Sunrise vil sejle ind til hjemkomst i Amsterdam om ti dage. Alle anklager mod besætningen blev droppet i december, efter en amnesti fra præsident Putin. Alligevel har den russiske undersøgelseskomite meddelt, at de vil forlænge undersøgelsen af episoden på boreplatformen til den 24. september.

”Ruslands reaktioner har været et alvorligt anslag mod friheden til at protestere, men vi fortsætter med at kæmpe mod, at olieselskaber som Gazprom, Shell og Statoil fortsætter den skruppelløse olieudvinding i Arktis. I Rusland fortsætter vi med at presse på for at få strammet lovgivningen, så olieselskaberne ikke får frit løb til at svine naturen til. Der sker omkring ét olieudslip om dagen i den russiske del af Arktis, og om halvanden uge tager jeg sammen med et hold eksperter og frivillige til et af de mest ødelagte områder i nord for at rydde op efter et olieudslip. Den russiske regering svigter sit ansvar og må stoppe olieudvindingen i Arktis for at få forureningen under kontrol,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

1. august 2014

Greenpeace-mandskabet fandt Arctic Sunrise i en noget anden tilstand, end da de fik det frataget. Det kan sejle sikkert hjem til havnen i Amsterdam, men det står endnu ikke klart, hvornår og hvor meget det vil koste, før skibet er i form til at sejle i Arktis igen.

 

Greenpeace-bevægelsen Save The Arctic støttes af over 5,3 millioner støtter i hele verden. Bevægelsen kæmper for et forbud mod olieboringer og et forbud mod destruktivt fiskeri i det Arktiske Ocean samt at gøre det område omkring Nordpolen, der i dag ikke ejes af nogen, til et fælles, globalt naturreservat.