Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace-rapport: Verdens største modehuse sælger børnetøj med giftige kemikalier

Nyhed - 17. februar, 2014
Ny rapport fra Greenpeace dokumenterer, at der er rester af giftige kemikalier i børnetøjet fra verdens førende modehuse - til skade for både sundheden og miljøet.

17. februar 2014

Greenpeace har fundet skadelige kemikalier i bl.a. Louis Vuittons tøj til børn. De store modehuse bør rette kritisk lys på den uansvarlige produktion bag catwalken, som de snart indtager ved modeugen i Milano. © Tommaso Galli / Greenpeace

 

Som forbruger kunne man forvente, at designertøj produceres under ansvarlige forhold med en garanti om, at de høje priser også følges af tøj uden giftige kemikalier.

Men når forbrugere i Danmark og resten af verden køber dyrt modetøj til børnene fra for eksempel Versace, Louis Vuitton og Marc Jacobs, så er der rester af kemikalier, der truer sundheden og forurener vandmiljøet.

Greenpeace offentliggør mandag morgen rapporten ”A Little Story about A Fashion Nightmare” i Rom, der dokumenterer fund af en række kemikalier i børnetøj i den eksklusive ende af tøjbranchen. Det sker op til modehusenes fremvisninger ved modeugen i Milano.

Ifølge rapporten blev der fundet kemikalier i 16 ud af de 27 tøjprodukter – altså seks ud af ti – til børn, som Greenpeace har indkøbt, heriblandt en Marc Jacobs T-shirt solgt i Danmark (produceret i Indien).

”Mange af verdens største modehuse stikker blår i øjnene på forbrugerne, når de sælger dyrt og eksklusivt tøj til børn, der hverken er ansvarligt produceret i forhold til sundheden eller miljøet. Mærker som Versace og Luis Vuitton kæmper om rampelyset på catwalken. Nu er der brug for, at de retter det kritiske lys mod produktionen bag scenen, hvor der anvendes for mange giftige kemikalier. Vi opfordrer til, at miljøstandarderne hæves, så designvirskomhederne kan se forbrugerne i øjnene og love dem børnetøj uden farlige kemikalier,” siger Birgitte Lesanner, kampagnechef hos Greenpeace.

Udover ftalater og perflourerede stoffer (PFC) er der fundet kemikaliet nonylphenol ethoxylater (NPE), der anvendes som blegemiddel i tøjindustrien. Som de øvrige kemikalier udledes NPE i vandløb og søer, når tøjet vaskes de første gange, og det bringes videre i fødekæden, hvor det ophober sig og ”vandrer” til forbrugerne.

NPE virker hormonforstyrrende og mistænkes for at forårsage fosterskader og barnløshed. Miljøstyrelsen har da også NPE på sin liste over uønskede stoffer, og det er forbudt i tøjproduktion i Europa, men det anvendes alligevel og finder også vej til de danske tøjhylder.

Dette skyldes ikke alene, at selv verdens største tøjmærker ser stort på miljøansvarligheden, men også at lovgivningen er for slap. Det er afgørende, at Danmark også går foran på forbrugerne og miljøets vegne ved at arbejde for strammere restriktioner af produktionen og salget af tøj med indhold af NPE.

"Vi opfordrer på det kraftigste regeringen til at bakke tydeligt op om den svenske regerings forslag til EU-restriktioner for indhold af rester af NPE i tekstiler. Vi håber også, at Miljøstyrelsen vil sætte fart på det arbejde, der skulle være igangsat med den danske tekstilbranche om muligheder for at mindske brugen af farlige kemikalier generelt i de store tekstilproducerende lande," siger Birgitte Lesanner.

Følgende tøjmærker er testet i rapporten: Dior, Dolce & Gabbana, Giorgio Armani, Hermés, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Trussardi og Versace. Trussardi er det eneste mærke i testen, hvor der ikke blev fundet kemikalier.

Læs hele rapporten HER.

Greenpeace lancerede Detox-kampagnen i 2011 for at gøre tøjproduktionen giftfri inden 2020. Mærker som adidas, Levi’s og Nike er blandt de nu 20 producenter, der har forpligtet sig til at stoppe udledningen af farlige kemikalier. For nylig forpligtede luksusmærket Burberry sig også.