Kontroversielle politiske beslutninger, der mest af alt ligner taktslag efter atomlobbyens dirigentstok, har med al beklagelighed givet atomkraft fornyet liv i Tyskland. Derfor var der i dag arrangeret enorme folkelige protester mod mod atomkraft og de risikable transporter af atomaffald og jeg er en af de 40 - 50.000 der er taget til den lille by Dannenberg, Tyskland.

Tyske medier har erklæret demonstrationen, for regionens største mod atomkraft siden den folkelige kamp begyndte i forrige århundrede. Med musik, taler, optog, teater var der trods det alvorlige emne en fantastisk stemning i efterårets solstråler. Én af talerne var generalsekretær i Greenpeace International, Kumi Naidoo, der på en god blanding af tysk og engelsk kunne fortælle kansler Angela Merkel, at atomkraft er både uklogt og amoralsk.

Generalsekretær i Greenpeace International, Kumi Naidoo, taler til de mange demonstranter, der er mødt op for at demonstrere mod toget med atomaffald, "Castor". Greenpeace / Gordon Welters

Den store demonstration kommer i forbindelse med en omstridt transport af atomaffald fra Frankrig til Gorleben, Tyskland. Her er det planen, at affaldet skal opbevares de næste 1.000.000 år. Det kan man kalde fast arbejde til vagtholdet. Det er imidlertid ikke muligt at garantere, at affaldet kan forblive isoleret i så mange år – fx fra grundvandet.

Greenpeace har ikke kun været til stede ved den store demonstration. Både i Frankrig og i Strasbourg har der været protester mod det højrisikable affald, eller som Kumi Naidoo kaldte det – ”Tjernobyl på skinner”.

Termisk billede af toget med atomaffald - "Castor" - inden det forlod Frankrig med kurs mod Dannenberg, Tyskland.

Her til aften indtraf der desværre en tragisk hændelse, da en politimand skød sig selv, mens han var på tjeneste foran det udpegede aflæsningssted for affaldet – ganske tæt på vores lejr. Stemningen er selvsagt meget trykket og tankerne går til de efterladte.