4. marts 2014

Knogler fra en orangutan nær Tanjung Puting National Park © Copyright: ULET IFANSASTI

 

Firmaet Proctor & Gamble hævder, at 4,8 milliarder mennesker verden over benytter deres produkter, herunder skælshampooen Head & Shoulders. Men hvad mange ikke ved er, at virksomheden gør os forbrugere medskyldige i drabet på orangutanger, elefanter og den truede Sumatra-tiger, når vi anvender dens produkter, når vi anvender produkter med palmeolie fra plantager, hvor der før var regnskov.

4. marts 2014

En død orangutang-unge fra PT Nabatindo Karya Utama © Centre for Orang-utan Protection

Gennem 12 måneder har Greenpace dokumenteret, hvordan flere plantager, der er forbundet til Proctor & Gamble, har destrueret orangutangernes levesteder. Og vi fandt en orangutang-kirkegård, på grænsen mellem deres palmeolieplantage og Tanjung Puting nationalpark, hvor døde orangutanger var blevet skjult og begravet. Billederne af de døde orangutanger taler deres eget afskyelige sprog.

Denne kyniske omgang med naturen og det vilde dyreliv er bare en af de mange uhyggelige konsekvenser ved skovrydning. Udover at være habitat for orangutanger, er Indonesiens regnskov også hjemsted for mange andre truede dyrearter som elefanter og Sumatra-tigeren, hvis bestand er helt nede på 400. Og det er ikke kun naturen og dyrelivet, der betaler prisen. Lokalbefolkningen bliver i nogle tilfælde fordrevet og mister sit levegrundlag, mens hele landets befolkning lider under luftforurening fra skovafbrændingerne.

4. marts 2014

Kranium fra en orangutang

 

Palmeolie er ikke bare en uskyldig ingrediens i mange af de produkter, som vi benytter til dagligt – i f.eks. fødevarer, personlig pleje og rengøringsmidler. Palmeolieindustrien er nemlig den største årsag til, at Indonesiens regnskove forsvinder.  Hvert minut bliver et område på størrelse med ni olympiske svømmebassiner ryddet for at give plads til nye palmeolieplantager.

Proctor & Gamble har ikke nogen undskyldning for ikke at sikre, at deres produkter ikke bidrager til yderligere rydning af regnskoven. Hvis vi er mange nok, bliver de nødt til at lytte. Send dem en e-mail og kræv, at de rydder op i deres leverandørkæder.