”Det er længe siden nu, men engang var jeg fisker her i Dutch Harbor. Det var mest kamtjatkakrabbe og vildlaks, men sæsonnen for kamtjatkakrabbe er meget kort, så vi fiskede også efter andre fisk,” fortæller Kevin, der er tredjestyrmand her ombord på Greenpeaceskibet Esperanza.

Vi ligger for anker i Dutch Harbor, havnen i den lille by Unalasaka på øen af samme navn. Én ø i den lange stribe af øer kaldet Aleuterne, der adskiller Stillehavet fra Beringshavet. Selvom Dutch Harbor ikke synes af meget, så er det en af Nordamerikas største fiskerihavne, når det kommer til, hvor mange tons fisk, der bliver landet. Over halvdelen af alle de fisk, der landes i USA, er fanget i Beringshavet.

Burene her kaldes også for teiner. De bruges til at fange de værdifulde krabber, men de er både store og tunge, og kan koste alvorlige arbejdsskader når bølgerne går højt © Greenpeace / Sune Scheller

Beringshavet og Dutch Harbor er måske mest kendt gennem Discorvery Channels tv-serie ”Deadliest Catch”, hvor vovehalse sætter livet på spil for at få fat i den eftertragtede kamtjatkakrabbe (red King crab). ”Jeg har mistet venner derude,” fortæller Kevin fra broen på Esperanza, mens han kigger ud mod Beringshavet. ”Det er vilkårene heroppe”. Kevins minder står ikke alene. At være krabbefisker i Beringshavet er et af de farligste erhverv i USA. Om vinteren får de kraftige vinde vandet til at slå ind over siden, hvor den fryser til is. Får man ikke banket isen af i tide, får skibet slagside, og i storm og mørke flere hundrede sømil fra land, er der ikke meget hjælp at hente for et kæntret skib.

Dutch Harbor © Greenpeace / Sune Scheller

 

Men der er andet end fiskeri efter vildlaks og krabber. Store industritrawlere lander også deres fangster her. Akkurat som i Danmark og resten af Europa har forskere længe peget på, at fiskeri med bundslæbende redskaber er skadeligt for naturen på havbunden. I morgen sejler vi fra Dutch Harbor og længere mod nord. Undervejs skal vi forbi de to undervandkløfter Pribilof Canyon og Zhemchug Canyon der begge er større end Arizonas Grand Canyon inde på fastlandet. Ombord har vi to miniubåde, der vil undersøge kløfterne for spor af trawlfiskeri.

Dutch Harbor © Greenpeace / Jiri Razec

 

Området er interessant for fiskeriindustrien, fordi kløfterne er placeret på kanten af kontinentalsoklen. Næringsrige strømme kommer op fra dybet her og danner grundlag for et af de rigeste økosystemer på vores planet. Et økosystem der i sidste ende også putter mad på vores tallerkener. Havet er en af de vigtigste kilder til protein for millioner af mennesker verden over. Derfor er det vigtigt, at et ubæredygtigt og kortsigtet fiskeri ophører til fordel for et mere skånsomt fiskeri, der kan sikre en sund havnatur, arbejdspladser og fisk på tallerkenen langt ud i fremtiden.

Esperanza har været her før. I 2007 fasciliterede Greenpeace ekspeditioner med miniubåde til disse fantastiske undervandskløfter. Her blev der fundet flere forskellige koraler, der hidtil var ukendte for Beringshavet og en helt ny svampeart, der har fået navnet Aaptos kanux, blev opdaget. Desværre blev der også fundet spor af travlfiskeri. Du kan se nogle af optagelserne fra ekspeditionen i 2007 her: