Dyr og planter i det nordlige Arktis risikerer helt at forsvinde som følge af den globale opvarmning, lyder en af de foreløbige konklusioner fra den hidtil mest omfattende kortlægning af dyrelivet i Arktis.

Den unikke arktiske natur er med andre ord stærkt truet, og selv om den største synder er de klimaforandringer, som hele verden er med til at forårsage, kommer forskergruppen bag rapporten også med kraftige opfordringer til at de enkelte arktiske lande gør deres for at beskytte miljøet længst mod nord.

De 252 uafhængige forskere anbefaler blandt andet, at man afblæser oliejagten i de mest følsomme områder i Arktis, og kommer med en direkte opfordring til arktiske lande – og dermed også Grønland – om at vægte miljøet højere end man gør i dag.

En stor del af den grønlandske natur er ved at forsvinde. Selvstyret kan ikke sidde det faktum overhørigt.  Men i stedet åbner de mere og mere sårbare områder for risikabel olieefterforskning. Østgrønlandske licenser er på trapperne, og selv i år, uden efterforskningsboringer, forstyrrer seismiske undersøgelser blandt andre lydfølsomme narhvaler, der de seneste år i hidtil uset omfang er blevet fanget i isen.

»Da hvalerne på deres efterårsvandring kom ud i Baffinbugten, blev de mødt af en massiv lydmur fra olieefterforskningen. Det har måske skræmt dem, så de har prøvet at vende om, og så er de blevet overrasket i isen«, sagde seniorforsker ved Grønlands Naturinstitut Mads Peter Heide-Jørgensen i weekenden til Politiken
  
I en anden større artikel i det danske dagblad vurderer flere iagttagere, at udviklingen næppe kan stoppes, fordi penge har overtrumfet klimaet. Det grønlandske selvstyre står fortsat med chancen for at gøre denne dystre spådom til skamme ved at tage en ansvarlige og historisk beslutning om at bruge sin suverænitet til at vælge en hensynsløs og beskidt industri fra og vælge havmiljø og dyreliv til. Det vil ikke kun være med til at beskytte det grønlandske miljø, men vil også ligge et stort pres på andre arktiske lande.

Naalakkersuisut (regeringen, red.) bliver som minimum nødt til at forklare, hvordan man kan forsvare den nuværende katastrofekurs, men det er svært at se som andet end en ganske umulig opgave.

Bragt på min blog på det grønlandske nyhedssite sermitsiaq.ag.