Greenpeace i England har sammen med engelske kystfiskere sidste år vundet en historisk sejr! Sammen har de nemlig én gang og for alle vundet det nærmest episke slag – slaget om hvem der har retten til fiskene i havet!

Jeg skrev om sagen, inden den skulle for retten. Sagen går meget kort fortalt ud på, at sammenslutningen af de store fiskeproducentorganisationer (UKAPFO) vil have fiskene i havet for dem selv, fordi de mener, at de ejer dem. På den måde afskærer de tusindvis af kystfiskere muligheden for at fiske!

Men det kan de altså ikke – og regeringen har nu givet en del af kvoten til kystfiskerne.

  1. Billede: BREAKING: MEPs have voted to approve reform to European fishing policy that will mean recovering fish stocks to sustainable levels!!! The vote marks a turning point after decades of overfishing. Fishermen and Greenpeace activists were in Brussels this morning to remind politicians to do the right thing and vote for reform. This is them outside the EU Council building with a 3D banner of a sea scene - and happily their efforts paid off!!

Sagen viser, at kystfiskere kan vinde, hvis de står sammen og tror på fremtiden. I England har kystfiskerne deres egen organisation NUTFA. Det har kystfiskerne desværre ikke i Danmark, og det er simpelthen så ærgerligt! For i Danmark er situationen præcis den samme som i England. Også her ejer alle de store og rige fiskere kvoterne. I Danmark fanger 106 fartøjer 90 % af den samlede danske kvote, samtidig med at 72 % af fartøjerne fanger mindre end 5 %. For at føje spot til skade er det også de rigeste fiskere med de største fiskebåde der får alt statsstøtten.

Jeg går op i denne sag, fordi kystfiskeriet som oftest er mere skånsomt for naturen, der er mindre brændstofforbrug, og som en ekstra bonus er det også bedre for samfundsøkonomien at fange en torsk med garn frem for med bundtrawl. 

Det er Davids kamp imod Goliath. Og i Danmark mangler kystfiskerne stadig at tage kampen op og kæmpe for deres rettigheder. Men de har alle gode kort på hånden: de fisker nemlig bedre og mere bæredygtigt, og det er der fremtiden ligger!