Det er en smule spøjst at sidde i en biograf, hvor filmen indledes med hastigt skiftende klip fra diverse tv-nyheder om naturkatastrofer, når man aftenen inden har set noget nær identiske billeder fra orkanen Sandys hærgen i både USA og Caribien. I et kort øjeblik tænker man, om de mon har klippet filmen sammen natten over. Det er dokumentarfilmen Chasing Ice, der vises i forbindelse med CPH:DOX, som jeg har set. Og den er naturligvis ikke klippet sammen natten over, men med den stigende hyppighed og intensitet af naturkatastrofer fra klimaforandringerne, vil sådan en indledning nok føles aktuel mange år ud i fremtiden.

Den ene naturkatastrofe efter den anden bliver dog hurtigt afløst af spektakulære arktiske billeder. Billeder taget af miljøfotografen James Balog, hvis mission er at bringe de ufattelige klimatiske omvæltninger i Arktis ud til verden. Jeg har rejst flere gange i Arktis, og har med egne øjne oplevet nogle af forandringerne i regionen.

Boreplatformen Leiv Eiriksson ud for Grønlands vestkyst i 2011, hvor den foretog prøveboringer for det skotske olieselskab Cairn Energy. Foto Steve Morgan / Greenpeace

 

Den bitre ironi er, at i takt med isens tilbagetrækning rykker olieindustrien længere nord på i jagten på fossile brændsler. For mig var filmen et vemodigt, men meget smukt gensyn med Arktis. For mange andre håber jeg, at det vil være en øjenåbner, ligesom det var for filmens hovedperson.

Kangerlussuaq-fjorden i Grønland, hvor Greenpeace i 2009 hjalp uafhængige forskere med at undersøge afsmeltningen af de store grønlandske gletsjere. Foto: Nick Cobbing/ Greenpeace

 

I begyndelsen var klimaforandringer kun modeller, statistik og tørre tal for James Balog. Fjernt fra virkeligheden og hans liv. National Geographic sendte ham i 2005 til det kolde nord, hvor han skulle dokumentere klimaforandringernes påvirkning i Arktis. Med sine egne øjne oplevede Balog de enorme gletsjeres afsmeltning. Fra det ene øjeblik til det andet blev klimaforandringerne meget virkelige for Balog, og som fotograf fandt han et stærkt, håndgribeligt og visuelt fænomen. Det blev starten på et spektakulært eventyr.

James Balog søsatte projektet Extreme Ice Survey. Idéen var simpel; opstille kameraer drevet af solenergi, der fotograferer verdens gletsjere med jævne mellemrum over en årrække. I praksis skulle det vise sig, at kamerateknologi i et ofte barskt arktisk klima er en enorm udfordring. Og for både James Balog og resten af holdet kostede det blod, sved og tåre.

Det er instruktøren Jeff Orlowski, der står bag dokumentarfilmen om det ambitiøse projekt, og som nogen måske husker fra dokumentarfilmen The Cove. Resultatet er en 76 min lang film, der gang på gang sender kolde gys ned ad ens ryg. De utrolige billeder af et hastigt smeltende Arktis kobles sammen med et politisk ledersvigt på global niveau. Et svigt mange af os oplevede under klimatopmødet i København tilbage i 2009, hvor verdens ledere ikke leverede den aftale, som mange mennesker håbede på.

For James Balog er motivationen simpel. For som han siger i filmen, hvordan skal han i fremtiden være i stand til at se sine børn i øjnene, når den stigende vandstand i verdenshavene har fordrevet millioner af mennesker fra deres hjem – som vi i dag udmærket godt ved vil ske – uden at han gjorde noget ved det, da chancen var der?

Du kan læse mere om forandringerne i Arktis og deltage i vores kampagne på www.savethearctic.org.

CPH:DOX viser Chasing Ice igen på lørdag og får premiere i biografer til december.