I løbet af den sidste uge har aktivister fra Greenpeace over hele verden, fra København til Sydafrika og fra Rotterdam til Hong Kong, ophængt plakater på facaderne af G-Star Raws butikker.
G-Star Raw er blevet inspireret af nogle af branchens helt store brands, heriblandt H&M, som i efteråret 2011 gav et ambitiøst løfte til alle verdens borgere og deres efterkommere:
I år 2020 vil H&M fuldkommen have elimineret brugen af alle farlige kemikalier, fra alle led i produktionskæden og til tøjet en dag bliver smidt ud. Se H&Ms commitment.
Men i stedet for at medvirke til det lange seje træk ud af det giftige kemikalie-helvede, som store dele af verden lige nu befinder sig i, forsøger G-Star Raw at springe over hvor gærdet er lavest og blive stjerne for en aften.

Situationen er ellers alvorlig nok.
I produktionslandene løber store mængder giftige kemikalier ud i floderne, og forurener millioner af menneskers drikkevandsforsyning. Tekstil industrien er en væsentlig bidragyder til dette.
I modtagerlandene vaskes kemikalierester ud af tøjet, og ender i vores søer og vandløb. Herfra bevæger kemikalierne sig gennem fødekæderne og ender ofte i vores mad.

G-Star Raw har afgivet et løfte, og det lyder umiddelbart ambitiøst. Men en nøjere gennemgang viser en forbavsende overvægt af sætninger som "...tilskynde og støtte...", "...årlig stigning i andelen af bæredygtige materialer...".
Når der nævnes konkrete årstal, er det eksempelvis "...brugen af PVC plastik vil blive udfaset i 2015...". Undskyld G-Star Raw, men det gjorde H&M for 10 år siden. Come on !
Der er ingen præmie for at gætte, at G-Star Raws aktionærer nok også stiller krav om, at planen for at sikre dem et afkast formuleres præcist og konkret, fremfor i pæne og håbefulde sætninger.

I Greenpeace synes vi ikke at sådan en gang Greenwashing skal gå ubemærket hen.
Derfor har vi igennem flere måneder opfordret G-Star Raw til at vise, at de tager miljøet og menneskers sundhed alvorligt.
Da det ikke virkede, valgte vi at hænge plakater op i deres butiksvinduer.
"Det må da virke" sagde én af vores hundredvis af aktivister, som er ved at boble over af fuldkommen fredelige idéer til hvordan vi får G-Star Raw til at blive verdens mest miljøvenlige jeansmærke... !