I dag modtager min søde kollega Tove Maria Ryding Earthcoin’s klimapris for sin store indsats i NGO’ernes internationale klimanetværk. Earthcoin er et klimanetværk, der sælger et dansk designet sølvmøntssmykke og bruger midlerne på støtte til klimaforskning, -uddannelse og –arbejde.

Ingen fortjener denne hæder mere end Tove, der er, hvad jeg vil kalde, en ægte klimaforhandlingsnørd. Under det store COP 15-topmøde i København var så meget inde i den 800-siders lange forhandlingstekst, at hun chokerede mig ved at kunne flere passager udenad. Hun taler om 2 graders mål, klimafond og tilpasningstiltag i ulandene med en hast og indforståethed, der hægter alle os andre af, inden hun rigtigt er kommet i gang. 

Hun er en ægte græsrod, der gik så meget op i sit græsrodsarbejde, at hun til sidst helt opgav at gøre kandidatoverbygningen på Københavns Universitetet færdig og i stedet helligede sig Nepenthes – nu Verdens Skove – som præsident. Siden var hun et smut forbi Care, inden vi var så heldige at få hende ind til os i Greenpeace. Her leder hun det globale klimaforhandlingsteam og har den ene dag forhandlinger med Tuvalus præsident og den næste kommenterer hun amerikansk klimapolitik på Al-Jezeera. I en alder af kun 32 år har hun verden som sin arbejdsplads, statsledere som allierede og mere erfaring i FN-forhandlinger end de fleste andre danskere i det felt.

Tove Maria Ryding i pressepanelet under COP 17 i Durban

 

Som person minder Tove mig mest om lille My fra Mumitroldene. Hun er lille, knivskarp og ikke bange for at sige sin mening. Tove er desuden en ivrig sanger, der ikke kan sætte så meget som et enkelt glas i opvaskemaskinen uden at må bryde ud i lidt køkkensang – og det minder måske ikke lige nøjagtigt om lille My. Hun er også en glad løber, der er vant til så lange pas, at hun ikke engang skal træne op for at kunne deltage i Københavns Marathon her til maj, som hun også kun er tilmeldt for at støtte de mindre begejstrede løbere fra kontoret, der har trænet siden efteråret.

Stort tillykke til Tove fra mig og alle hendes mange kolleger i NGO-verdenen. Vi er heldig at have din ekspertise og dit engagement i Greenpeace.

Overrækkelsen af Earthcoin-prisen sker i dag i CaféTeatret, Skindergade 3 i Kbh. K. Den eneste tidligere modtager af prisen er dagbladet Informations Jørgen Steen Nielsen.