Omkring kl. 6 i morges sad jeg som videomand i en gummibåd sammen med Greenpeace internationale generalsekretær, Kumi Naidoo, og en norsk aktivist, Ulvar Arnkvaern. Vi sejlede fra Greenpeace-skibet Esperanza og havde direkte kurs mod olieselskabet Cairns boreplatform Leiv Eiriksson. Under armen medbragte Kumi 50.000 underskrifter fra folk verden over, der alle kræver, at Cairn lægger deres beredskabsplan offentligt frem, så en uafhængig vurdering kan foretages. Stik imod gængs praksis i branchen og klare retningslinjer fra Arktisk Råd har Cairn valgt at hemmeligholde den plan, der skal vise, hvordan selskabet vil rydde op efter et olieudslip.

Foden af Cairns borerig, Leiv Eiriksson. Greenpeace / Jiri RezacFremme ved platformen lagde gummibåden sig tæt op af en stige, der strakte sig ca. 30 meter fra vandets overflade til dækket på olieboreplatformen. Fra toppen forsøgte arbejdere at forhindre vores færd op af stigen med højtryksvandkanoner, men det lykkedes dem ikke at holde en fast besluttet Kumi Naidoo tilbage. Trods den ekstra udfordring var målet for protesten i dag at overrække de 50.000 underskrifter og bede kaptajnen ombord om at forlade Arktis.

Et godt stykke oppe af stigen var det muligt at søge lidt ly fra det kolde arktiske brusebad, Cairn sendte ned over siden. Se med her hvordan det hele gik for sig:


I skrivende stund er Kumi og Ulvar blevet anholdt. De er i Nuuk, hvor de formentlig bliver stillet for en dommer. Hvorvidt det lykkedes Kumi at få kaptajnen til at udlevere beredskabsplanen er endnu uvist, men en ting er sikkert: Kampen mod olieselskabernes hensynsløse fremfærd i Arktis er kun lige begyndt.

Greenpeace / Jiri Rezac