I dag kl. 17.00 dansk tid skal Norges olie-gigant nummer et, Statoil, endnu en gang forklare sig overfor retten i Edmonton, Canada. Virksomheden er tiltalt for 19 brud på miljølovgivningen i forbindelse med miljø- og klimabelastende olieudvinding fra tjæresand i Canada og står nu til en bøde på 60 millioner kroner.

Og det er ikke en krone for meget. Kort fortalt er udvinding af olie fra tjæresand blandt de mest beskidte og energi-forbrugende typer af udvinding af fossilt brændsel. En proces, der sender millioner tons CO2 ud i atmosfæren og smadrer store, canadiske skovområder til ukendelighed.

Men det er ikke kun vores naboland Norge, der går og får sorte hænder i Canada. En række danske virksomheder og pensionsselskaber er også medskyldige i ødelæggelserne, idet de har store summer investeret i Statoil og dermed også i deres problematiske tjæresands-projekt.

Greenpeace har gennem flere år arbejdet aktivt for at få Statoils investorer – også de danske – til at kræve, at Statoil lever op til sit ry som klimabevidst virksomhed ved at trække sig ud af projektet i Canada. Der er ikke andet end gode argumenter for at gøre det.

Flere norske og svenske investorer presser på, for at Statoil siger farvel til projektet, men ingen danske har meldt sig i kampen. Heller ikke selvom Greenpeace gentagende gange har taget kontakt til virksomhederne og pensionsselskaberne for at oplyse dem om ødelæggelserne og muligheden for at være med til at få Statoil til at trække sig ud af projektet f.eks. ved som investor at skrive under på det forslag om at stoppe projektet, der i de seneste år er blevet præsenteret igen og igen til Statoils generalforsamling.

Hvis du er kunde hos en af de danske pensionsselskaber, banker eller andre virksomheder, der er aktionærer i Statoil (Nordea Pension, Danica Pension, Pensam, PKA, PensionDanmark, Nykredit, Danske Bank - den 17. Største investor - Sydinvest, Jyske Invest), så download dette brev og bed dem om at tage ansvar nu og bede Statoil om at trække sig fra tjæresands-projektet.

Lige nu befinder min norske kollega, Truls Gulowsen, sig i Canada for at kigge nærmere på tjæresandudvindingen og overvære morgendagens retssag. Du kan læse om hans personlige møde med ødelæggelserne her