Hallituksen kivihiilikielto hyvä, mutta puu ei voi olla ensisijainen korvaaja

Lehdistötiedote - huhtikuu 10, 2018
Greenpeace kommentoi hallituksen kaavailemaa kivihiilikieltoa. Pidämme hienona, että hallitus näyttää selvästi suuntaa asettamalla kivihiilen käytölle takarajan. Nyt katse pitäisi tarkentaa siihen, että hiili korvataan aidosti päästöjä vähentäen eikä vain siirretä tukia tuulivoimalta puulle.

“Kielto ei saavu hetkeäkään liian myöhään. Pariisin sopimuksessa pysymiseksi Suomen kaltaisten maiden pitää olla pitkällä fossiilisista luopumisessa 2030. Tavoitetason pitäisi olla, että kaikki hiilivoimalat ovat kiinni viimeistään 2025”, sanoo Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki.

“Esityksen ongelmana on laaja tukien siirtäminen vähäpäästöisemmältä tuulivoimalta biomassaan, joka ei pahimmillaan vähennä päästöjä lainkaan. Puu ei voi kestävästi olla ensisijainen kivihiilen korvaaja. Hiiltä tulisi korvata pääsääntöisesti moderneilla vaihtoehdoilla kuten lämpöpumpuilla, lämmön varastoinnilla ja energiatehokkuudella. Jos biomassaa käytetään, sen lähteet tulee määritellä tarkkaan, jotta päästöt vähentyvät oikeasti.”, Harkki lisää.

Lisätiedot:

Sini Harkki, maajohtaja, Greenpeace, 050 5821107

Olli Tiainen, kampanjavastaava, Greenpeace, 040 164 8606